Είναι επικίνδυνο να κάνω "κρακ" στον αυχένα μου;

Το "κρακ" στον αυχένα σου μπορεί να προσφέρει γρήγορη ανακούφιση αλλά είναι μια ασφαλής πρακτική;

γυναίκα κάνει κρακ στον αυχένα istock

Οι περισσότεροι συχνά τεντώνουν τον αυχένα δεξιά και αριστερά από συνήθεια ή για να ανακουφίσουν προσωρινά την ένταση ή το πιάσιμο. 

"Όταν τεντώνεις τη σπονδυλική στήλη, στρίβεις ή λυγίζεις, η πίεση μέσα στην άρθρωση αλλάζει", εξηγεί ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, MD, MSc, PhD, ορθοπαιδικός -χειρουργός. "Αυτό προκαλεί μια ξαφνική απελευθέρωση φυσαλίδων αερίου, που οδηγεί σε αυτόν τον ήχο".

Γιατί ακούγεται "κρακ";

Το "κρακ" που ακούγεται συχνά σε αρθρώσεις όπως στα δάχτυλα, τους ώμους, τον αυχένα, την πλάτη και αλλού δεν είναι κάτι άλλο από ενδοαρθρικοί κριγμοί οι οποίοι παράγονται στο εσωτερικό μιας άρθρωσης μετά από μια ενεργητική ή παθητική κίνησή της. Συνήθως το "κρακ" δεν προκαλεί πόνο, όταν όμως το κάνει ίσως η αιτία βρίσκεται αλλού και όχι στον τριγμό.  

Αν και αυτή η πρακτική μπορεί να απελευθερώσει ενδορφίνες (χημικές ουσίες που προκαλούν καλή διάθεση) για προσωρινή ανακούφιση, δεν αντιμετωπίζει την πηγή της έντασης ενώ μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε τραυματισμό. Οι φυσικοθεραπευτές εκπαιδεύονται να αναζητούν συγκεκριμένες περιοχές στη σπονδυλική στήλη και να εκτελούν συγκεκριμένες πιέσεις για να μειώσουν την ένταση και να βελτιώσουν το εύρος κίνησης.

Είναι επικίνδυνη;

Η πρακτική αυτή μπορεί να προκαλέσει περιττή φθορά στη σπονδυλική στήλη, να οδηγήσει σε καταπόνηση των μυών και των συνδέσμων που περιβάλλουν τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας δυνητικά τραυματισμό ή επιδείνωση των υπαρχόντων προβλημάτων.

Ιδιαίτερα επικίνδυνο το κρακ στον αυχένα είναι εάν εμποδίσει τη ροή του αίματος και, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

https://www.tiktok.com/@drchristosmavropoulos/video/7283938484530793760?is_from_webapp=1&sender_device=pc

 

Τι μπορείς να κάνεις

Υπάρχουν πολλές ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις που προσφέρουν ανακούφιση χωρίς να εμφανίσουν νέα προβλήματα. 

Κάνε καθημερινά διατάσεις στον αυχένα και ασκήσεις που εμπλέκουν τον πυρήνα για να ενισχύσεις τους μυς που υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.Ένα σώμα σε κίνηση παραμένει σε κίνηση και βοηθά στην αποφυγή της ακαμψίας και μειώνει την ένταση.

Πάρε μέτρα για τη διόρθωση της στάσης του σώματος όταν περπατάς, στέκεσαι, κάθεσαι και κοιμάσαι, όπως ρύθμισε την καρέκλα στο σπίτι, στη δουλειά και στο αυτοκίνητο. Φρόντιζε να μην καμπουριάζεις στην καρέκλα ή στο κάθισμα στο αυτοκίνητο. 

5 σπιτικές θεραπείες για τον πόνο στον αυχένα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i