Πόνος στον αυχένα: Γιατί πονάς και τι μπορείς να κάνεις

Πόνος στον αυχένα: Τι πρέπει να γνωρίζεις και τι μπορείς να κάνεις για να τον αντιμετωπίσεις.

02.09.2019

Γράφει: Σοφία Κωστάρα

εχεις διαβασει

Τι σημαίνει ίαση τραυματισμών με βιολογικό τρόπο;

Συνεργάστηκε ο Εμμανουήλ Μπριλάκης, ορθοπεδικός-χειρουργός, επιμελητής Γ’ Ορθοπεδικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία» (brilakisorthopaedics.gr).

Ο πόνος στον αυχένα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους. Έξι στους 10 υποφέρουν από τον αυχένα τους, ενώ οι ειδικοί το αποκαλούν «σύνδρομο του υπαλλήλου γραφείου»!

Τι είναι

Οι ήπιες μορφές αυχενικού συνδρόμου, όπως ονομάζεται γενικά ο πόνος στον αυχένα, οφείλονται συνήθως σε απλές αιτίες, όπως η κόπωση των μυών του αυχένα στη δουλειά ή και σε διάστρεμμα κάποιας άρθρωσης στον αυχένα έπειτα από κάκωση (σε αθλητικές δραστηριότητες ή ύστερα από τροχαίο ατύχημα). Μπορεί, επίσης, να οφείλονται στην κληρονομικότητα ή ακόμα και στην παχυσαρκία. Πιο σοβαρές μορφές αυχενικού συνδρόμου προκαλούνται από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται ως δισκοπάθεια σε νεότερες ηλικίες ή ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες.

Τα συμπτώματα

Πονοκέφαλοι, συσπάσεις αυχενικών μυών, κακοδιαθεσία, γενική αδυναμία, ευαισθησία στον αυχένα και δυσκαμψία είναι τα βασικά. Όταν πρωτοξεκινά η ενόχληση, όλα τα συμπτώματα είναι πιο ήπια, όμως με την επανάληψή τους και το πέρασμα των χρόνων η κατάσταση επιδεινώνεται. Γι’ αυτό εξυπακούεται ότι, αν νιώθεις κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα και ειδικά όταν διαπιστώνεις ότι επιμένουν, πρέπει να πας χωρίς καθυστέρηση στον ορθοπεδικό.

Διάβασε επίσης: Πόνος στο γόνατο; Οι πιθανότερες αιτίες και τι πρέπει να κάνεις

Διάβασε επίσης: Πόνος στο αφτί; Μπορεί να είναι «καλοκαιρινή» ωτίτιδα!

Η θεραπεία

Συνήθως ξεκινά συντηρητικά με ξεκούραση, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, κολάρο και φυσικοθεραπεία. Στη συνέχεια η θεραπεία γίνεται πιο εξειδικευμένη, ανάλογα με την περίπτωση.

Η άσκηση που θα σε βοηθήσει

Υπάρχουν κάποιες απλές ασκήσεις που μπορείς να κάνεις καθημερινά, χρησιμοποιώντας το βάρος του κεφαλιού για να τονώσεις τους μυς σε αυχένα και ωμοπλάτη. Σκέψου μια «υπερβολική» κίνηση του κεφαλιού προς τα εμπρός, σαν να γνέφεις «ναι». Στη συνέχεια στρέψε το κεφάλι σου από τη μία πλευρά μέχρι την άλλη, σαν να έλεγες «όχι», και έπειτα στρέψε το αριστερά και δεξιά, πιο γρήγορα, σαν να έλεγες «ίσως». Κράτησε κάθε στροφή του κεφαλιού λίγα δευτερόλεπτα και επαναλάμβανε αρκετές φορές μέσα στη μέρα.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece

This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.