Δερματολογικός έλεγχος: Ποια είναι η καλύτερη εποχή;

Ο τακτικός έλεγχος στο δερματολόγο είναι η καλύτερη πρόληψη για τον καρκίνο του δέρματος.

δέρμα δερματολόγος σπίλοι καρκίνος του δέρματος ChesiireCat

Συμβουλεύει ο Dr. Τζερμιάς, εξειδικευμένος Δερματολόγος στα LASER, Συνιδρυτής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικός Διευθυντής στα Δερματολογικά Κέντρα IQ Skin Clinics (Intensive Quality Skin Clinics).

Μιλώντας για καρκίνο του δέρματος, ας ξεκινήσουμε από το πιο σημαντικό: όσο πιο γρήγορα ανιχνεύεται, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να θεραπευτεί. Αυτό σημαίνει πως στην περίπτωση του δερματικού καρκίνου και κυρίως του μελανώματος που είναι η πιο επικίνδυνη μορφή του, δεν υπάρχει καλή ή καλύτερη εποχή για δερματολογικό έλεγχο. Όλες οι εποχές είναι κατάλληλες για τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να περιλαμβάνει αυτοεξέταση του δέρματος ανά μήνα και ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων σε συνδυασμό με ψηφιακή δερματοσκόπηση, τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Η πρόληψη για καρκίνο του δέρματος δεν έχει εποχή

Εκτός και αν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που ο δερματολόγος σάς έχει υποδείξει να κάνετε τον έλεγχο προγραμματισμένα, οποιαδήποτε χρονική περίοδο και αν επιλέξετε είναι ιδανική για μια προληπτική εξέταση. Το φθινόπωρο είναι μια καλή περίοδος για έλεγχο καρκίνου του δέρματος μετά από τις καλοκαιρινές διακοπές. Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο για να εκδηλωθεί, αλλά συνήθως η βλάβη συμβαίνει κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με την έντονη έκθεση στον ήλιο ή μετά από κάποιο ηλιακό έγκαυμα. Επίσης, επειδή το καλοκαίρι αφήνουμε το δέρμα μας ακάλυπτο, κάποια ύποπτη αλλαγή θα προκαλέσει άμεσα την προσοχή μας και αν απευθυνθούμε έγκαιρα στον δερματολόγο θα προλάβουμε οποιαδήποτε άσχημη εξέλιξη. Βέβαια, ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος ή άλλης μορφής δερματικού καρκίνου εξακολουθεί να υπάρχει, ακόμα και όταν ο καιρός κρυώσει και μπει ο χειμώνας. Αυτή την εποχή, επειδή το δέρμα μας παραμένει συνεχώς προστατευμένο από ρούχα, πιθανές αλλαγές και βλάβες μπορεί να περάσουν απαρατήρητες. Συνεπώς, μια προληπτική εξέταση θα μας βγάλει από την δύσκολη θέση να βρεθούμε προ απροόπτου κάποια στιγμή αργότερα. Το ίδιο ισχύει για την άνοιξη και την περίοδο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου το δέρμα πρέπει να ελέγχεται και να προετοιμάζεται για την έκθεση στον ήλιο. Άρα, ανεξάρτητα εποχής, ο προληπτικός έλεγχος για καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα είναι αναμφισβήτητα αναγκαίος, πολύ περισσότερο για εκείνους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Σε αυτές περιλαμβάνονται όσοι έχουν οικογενειακό ή ατομικό ιατρικό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, ανοιχτόχρωμο δέρμα ή ανοιχτόχρωμα μάτια, φυσικά κόκκινα μαλλιά, πολλούς σπίλους στο δέρμα τους ή ιστορικό πολλαπλών ηλιακών εγκαυμάτων στην παιδική ηλικία.

Αυτοεξέταση στο σπίτι μία φορά τον μήνα

Είναι σημαντικό να παρατηρείτε το δέρμα σας για να εντοπίσετε έγκαιρα οποιαδήποτε βλάβη ή αλλαγή σε σπίλους. Εάν ανακαλύψετε έναν νέο σπίλο που σας φαίνεται "περίεργος”, εάν προσέξετε κάποια αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα, το μέγεθος ή στην υφή κάποιου σπίλου, εάν κάποιος σπίλος ματώνει ή προκαλεί φαγούρα, τότε πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσετε επίσκεψη στον δερματολόγο. Συχνά ο καρκίνος του δέρματος εμφανίζεται σε σημεία που δεν το περιμένει κανείς. Άτυποι σπίλοι μπορούν να υπάρχουν σε περιοχές του σώματος που είτε έχουν εκτεθεί είτε δεν έχουν εκτεθεί στον ήλιο. Συνεπώς, είναι σημαντικό κατά την αυτοεξέταση να ψάχνετε παντού το σώμα σας. Περιοχές που δεν μπορείτε να ελέγξετε από μόνοι σας, όπως την πλάτη για παράδειγμα, ζητήστε από κάποιον να σας βοηθήσει ή χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη και κάνετε τον έλεγχο σε χώρο με καλό φωτισμό.

Αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων στον δερματολόγο μία με δύο φορές τον χρόνο

Εκτός από την αυτοεξέταση που την κάνετε μόνοι σας μία φορά τον μήνα, ο δερματολόγος πρέπει να ελέγχει το δέρμα σας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να κάνετε την αυτόματη ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων που γίνεται με ειδική συσκευή προηγμένης ιατρικής τεχνολογίας. Πρόκειται για την πλέον ασφαλή προληπτική εξέταση για καρκίνο του δέρματος και μελάνωμα. Είναι βασισμένη σε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο σε κάθε συγκριτική ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΟΛΟΣΩΜΗ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ, ανά 6μηνο ή έτος, ανιχνεύει με λεπτομέρεια σε όλες τις περιοχές του σώματος, ακόμη και στα πλέον δύσκολα σημεία, όλους τους νεοεμφανιζόμενους σπίλους, όπως και μεταβολές σε προϋπάρχοντες σπίλους. Τα αποτελέσματα της εξέτασης παρακινούν και εστιάζουν την προσοχή του δερματολόγου σε σπίλους που φαίνονται ιδιαίτερα ύποπτοι, ώστε να τους ελέγξει λεπτομερώς, να διακρίνει εάν υπάρχουν μόνο καλοήθη στοιχεία, να κάνει τη σωστή διάγνωση και να προτείνει την κατάλληλη θεραπεία. Η ολόσωμη χαρτογράφηση σπίλων πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με ψηφιακή δερματοσκόπηση και τα άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό να την επαναλαμβάνουν δύο φορές τον χρόνο. Έτσι, με την πρόληψη θα είναι πάντα σίγουροι ότι θα μπορούν να αντιμετωπίσουν έγκαιρα οποιαδήποτε απειλή για την υγεία τους. Ευχαριστούμε τον Dr. Τζερμιά, εξειδικευμένο Δερματολόγο στα LASER, Συνιδρυτή της Ευρωπαϊκής Εταιρείας LASER Δερματολογίας (ESLD) και Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics (www.iqskinclinics.com www.tzermias.gr) Διάβασε επίσης: Βιταμίνη D: Γιατί είναι τόσο σημαντική και πόση ώρα να μείνουμε στον ήλιο για να "γεμίσουμε" τον οργανισμό μας Διάβασε επίσης: 10 fast facts για το μελάνωμα: Τα συμπτώματα και η θεραπεία για τον καρκίνο του δέρματος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i