Φάκελος κονδυλώματα: Γιατί κόλλησα ενώ χρησιμοποίησα προφυλακτικό;

Προστατεύει αποτελεσματικά το προφυλακτικό από τα κονδυλώματα;

kondylomata-antimetopisi

Από τον Dr. Τζερμιά Χριστόφορο, Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο εξειδικευμένο στα LASER, Επιστημονικό Διευθυντή των Δερματολογικών Κέντρων IQ Skin Clinics

www.iqskinclinics.com

Γνωρίζεις ότι το προφυλακτικό αποτελεί το βασικό μέσο προφύλαξής σου απέναντι στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) και φροντίζεις να το χρησιμοποιείς σε κάθε ερωτική επαφή. Μην εφησυχάζεις όμως. Δεν είσαι 100% προστατευμένος απέναντι στο συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που είναι τα κονδυλώματα.

Το προφυλακτικό είναι ναι μεν απαραίτητο σε κάθε ερωτική επαφή, όμως δεν προσφέρει απόλυτη προστασία απέναντι στον ιό των κονδυλωμάτων, τον HPV. Ο συγκεκριμένος ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω δερματικής επαφής στις περιοχές που δεν καλύπτονται από το προφυλακτικό, όπως η βάση του πέους, η περιγεννητική και περιπρωκτική περιοχή, καθώς και μέσω του στοματικού έρωτα.

Είναι σημαντικό επίσης να ξέρεις ότι ο ιός HPV που προκαλεί τα κονδυλώματα, μπορεί να μεταδοθεί και μέσω της τριβής με μολυσμένα σεντόνια, πετσέτες ή σεξουαλικά βοηθήματα (sex toys). Η τριβή προκαλεί μικρές αμυχές στο δέρμα, τις οποίες χρησιμοποιεί ο ιός ως «πόρτες εισόδου» για να εισέρχεται στον οργανισμό.

Κόλλησες; Διάβασε τι πρέπει να κάνεις

Αν λοιπόν παρ’ όλες τις προφυλάξεις που πήρες, τελικά κόλλησες, τότε είναι σημαντικό να αναζητήσεις άμεσα θεραπεία. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι στις περιοχές των κονδυλωμάτων μπορεί να συνυπάρχουν στελέχη του ιού HPV που σχετίζονται με πρόκληση δυσπλασίας ή κακοήθειας.

Το κλειδί για την οριστική αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι η λεπτομερειακή ανίχνευση όλων των βλαβών με ειδικά δερματοσκοπικά και δερματολογικά όργανα, μεγεθυντικούς φακούς και ισχυρή δέσμη φωτός, καθώς και η εξάλειψή τους με την πλέον σύγχρονη μέθοδο που βασίζεται στη χρήση εξελιγμένου LASER CO2. Η θεραπεία εφαρμόζεται χωρίς πόνο, χωρίς σημάδια και επιτρέπει ταχεία επούλωση και άμεση επιστροφή στην εργασία.

Η δέσμη του LASER στοχεύει μόνο τις βλάβες και τις εξαχνώνει, χωρίς να επηρεάζεται το γύρω φυσιολογικό δέρμα και χωρίς να προκαλούνται ουλές ή σημάδια. Μετά τη θεραπεία, θα πρέπει να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση για διάστημα τουλάχιστον 8 μηνών, ώστε να εντοπίζονται και να θεραπεύονται εγκαίρως βλάβες που πιθανόν επώαζαν το περασμένο διάστημα, αφού ο ιός HPV έχει 8 μήνες χρόνο επώασης. Επίσης, είναι καθοριστικής σημασίας η εξέταση και η θεραπεία και του/της ερωτικού/ής συντρόφου για να αποφεύγεται η επαναμόλυνση ανάμεσα στο ζευγάρι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i