Γαϊδουράγκαθο: Το δώρο της φύσης για την αποτελεσματική προστασία του ήπατος

Και όχι μόνο!

BeFunky Collage

Αν κάποιος επιχειρούσε τη δημιουργία ενός καταλόγου με όλα τα δώρα που προσφέρει η φύση για την ανθρώπινη υγεία, το πιθανότερο είναι να βλέπαμε σε μία από τις πρώτες θέσεις το γαϊδουράγκαθο. Κατ' εξοχήν συνδεδεμένο με την προστασία του ήπατος, χρησιμοποιείται κατά κόρον ως φυτικό βοήθημα για την υγεία του οργάνου αυτού, εδώ

και αιώνες.

Γαϊδουράγκαθο: Ένας υποτιμημένος θησαυρός

Η χρήση του γαϊδουράγκαθου δεν έχει συνδεθεί αποκλειστικά με την αποτοξίνωση του ήπατος, αλλά και με της χοληδόχου κύστης και των νεφρών, όργανα τα οποία βοηθά να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή αποδοτικότητα. Οπότε, η χρησιμότητά του περιορίζεται στη διασφάλιση της ηπατικής υγείας; Ασφαλώς και όχι, καθώς το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει και στην αντιμετώπιση των πεπτικών διαταραχών.

Η μεγάλη σημασία του ήπατος

Το ήπαρ, το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου οργανισμού, διαθέτει περισσότερες από 500 γνωστές λειτουργίες, οπότε είναι περιττό και να αναφερθεί ότι η διασφάλιση της βέλτιστης υγείας του είναι βαρύτατης σημασίας. Ανάμεσα στις λειτουργείες αυτές είναι και το φιλτράρισμα όλων των χημικών και των τοξινών από την αιματική κυκλοφορία. Ωστόσο, παράγοντες όπως η κακή διατροφή, η λήψη φαρμάκων, η υπερκατανάλωση τροφής ή αλκοόλ ενδεχομένως να θέσουν σε κίνδυνο τη λειτουργία του ήπατος, να του προκαλέσουν βλάβες ή και συμφόρηση.

Πώς το γαϊδουράγκαθο βοηθά στην καλύτερη υγεία του ήπατος

Η δύναμη του γαϊδουράγκαθου κρύβεται στη δραστική ουσία συλιμαρίνη, η οποία συμβάλλει στην αποτοξίνωση και την αναγέννηση του ήπατος. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει γενικά τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι βλαβερές και με αρνητικές επιπτώσεις για τα κύτταρα, τους ιστούς και τα όργανα.

Η συλιμαρίνη λοιπόν, το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου, συντελεί στην αναγέννηση των κατεστραμμένων ηπατικών κυττάρων καθώς και μεγάλων τμημάτων ιστών. Αυτό το επιτυγχάνει με την ενεργοποίηση της πρωτεϊνικής σύνθεσης στα ηπατικά κύτταρα, προκαλώντας την αύξηση της δραστηριότητας του γενετικού υλικού (DNA-RNA). Επιπρόσθετα, λειτουργεί ως ένα πολύ αποτελεσματικό εμπόδιο της εισχώρησης τοξινών στα κύτταρα αυτά, ενώ καταστρέφει και όσες έχουν ήδη εισχωρήσει.

Το Μilk Thistle Plus της Flora, ο απόλυτος σύμμαχος

Το Milk Thistle Plus της Flora αποτελεί ένα τιτλοδοτημένο βοτανικό εκχύλισμα από σπόρους γαϊδουράγκαθου υψηλής περιεκτικότητας σε συλιμαρίνη και φλαβονολίνια, ισοδύναμης με αυτές των κλινικών δοκιμών.

Γαϊδουράγκαθο: Το δώρο της φύσης για την αποτελεσματική προστασία του ήπατος - εικόνα 1

Ακόμη, είναι εμπλουτισμένο με εκχυλίσματα ρίζας πικραλίδας και φύλλων αγκινάρας:

 • Η πικραλίδα είναι χολοδιεγερτική, αλλά και θεραπευτική για γαστρεντερικά προβλήματα. Διεγείρει το ανοσοποιητικό, αυξάνει την απορρόφηση των μετάλλων και συμβάλλει στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό.
 • Η αγκινάρα αυξάνει την παραγωγή της χολής και τη χολική διαλυτότητα. Ακόμη, καθαρίζει το συσσωρεμένο λίπος από το ήπαρ και έχει σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Γαϊδουράγκαθο, πικραλίδα και αγκινάρα ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνθέτουν ένα πολύ ισχυρό βοτανικό εκχύλισμα. Ειδικότερα, αυτά τα τρία:

 • Προστατεύουν την ηπατική υγεία από τη δράση χημικών, βαρέων μετάλλων, φαρμάκων και τοξικών ουσιών
 • Βοηθούν στη μερική αντιστροφή των βλαβών που προκαλούνται από κατάχρηση

  αλκοόλ

 • Βελτιώνουν την υγεία του ήπατος σε περιπτώσεις που έχει υποστεί χρόνια καταπόνηση
 • Υποστηρίζουν την αναπαραγωγή νέων, υγιών ηπατικών κυττάρων
 • Μεταβάλλουν ευνοϊκά τα επίπεδα των ηπατικών ένζυμων (τρανσαμινάσες) σε ασθενείς με κίρρωση, ιογενή ηπατίτιδα και λιπώδη διήθηση
 • Βοηθούν στη διατήρηση χαμηλών επιπέδων λιπιδίων
 • Συμβάλλουν στην έκκριση χολής και τη μείωση των συμπτωμάτων δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας
 • Ανακουφίζουν από πονοκεφάλους που συνδέονται με τη συμφόρηση των οργάνων αποτοξίνωσης.

Συλιμαρίνη και δυσπεψία

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο το Milk Thistle Plus συμβάλλει στη διασφάλιση της υγείας του ήπατος είναι η τόνωση της παραγωγής χολής σε αυτό. Η χολή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πέψη, ενώ παραμένει αποθηκευμένη στη χοληδόχο κύστη μέχρι ο οργανισμός να την χρειαστεί για να την αξιοποιήσει στην αφομοίωση ελαίων και λιπών.

Τα μόρια λίπους από τις τροφές εισέρχονται στο δωδεκαδάκτυλο με τη μορφή στερεοποιημένων σταγόνων, τις οποίες τα παγκρεατικά ένζυμα δεν μπορούν να διασπάσουν.  Τα χολικά οξέα λοιπόν, περιβάλλοντας αυτά τα μεμονωμένα μόρια λίπους, τα διασπούν σε εύπεπτα σωματίδια, διαδικασία γνωστή και ως «γαλακτωματοποίηση».

Γαλακτωματοποίηση και συλιμαρίνη

Η συλιμαρίνη, το ενεργό συστατικό του γαϊδουράγκαθου, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της διαδικασίας αυτής, μειώνοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Το Milk Thistle Plus της Flora είναι προϊόν ΕΟΦ. Παρασκευάζεται στον Καναδά από την Flora MD για τη MedMelon. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να ανατρέξεις στο site της εταιρείας medmelon.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i