Καρκίνος του εντέρου: Ο χειρουργός μιλά για τις εξελίξεις στην αντιμετώπισή του

Πώς η σύγχρονη χειρουργική μπορεί να νικήσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου και του ορθού;

έντερο γαστρεντερίτιδα SolStock

Από τον Θεόδωρο Μαριόλη Σάψακο, χειρουργό αναπληρωτή καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών (drmariolis.gr)

Κάθε χρόνο σε 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους γίνεται διάγνωση καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Αποτελεί τον δεύτερο πιο συχνό καρκίνο στις γυναίκες και τον τρίτο πιο συχνό στους άνδρες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε περισσότερους από 6.000 ανθρώπους που προσβάλλονται από αυτή τη νόσο, που αντιπροσωπεύει το 13% όλων των καρκίνων. Η διάγνωση γίνεται με κολονοσκόπηση, η οποία εντοπίζει την ακριβή θέση του καρκίνου, ενώ η αξονική ή η μαγνητική τομογραφία ή το PET-CT ή MRI μπορεί να φανερώσει τυχόν μεταστάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται ο καρκίνος του εντέρου

Η εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική υψηλής ακρίβειας με ενσωματωμένη ογκολογική στρατηγική είναι η βασική θεραπεία του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. Πρόκειται για μια τεχνική που μπορεί να εφαρμοστεί είτε ο καρκίνος είναι στο παχύ έντερο και το ορθό μόνο, είτε με μετάσταση σε λεμφαδένες αλλά και σε μεταστάσεις σε άλλα όργανα (ήπαρ, πνεύμονας, επινεφρίδια κ.ά.). Οι επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση, ωστόσο γενικά μπορούμε να τις κατατάξουμε στις εξής κατηγορίες:

1. Κολεκτομής με ολική εκτομή μεσοκόλου (παχέος εντέρου και όλων των λεμφαδένων).

2. Πρόσθιας εκτομής ορθού με ολική εκτομή μεσο-ορθού (αφαίρεση ορθού και όλων των λεμφαδένων-λεμφαγγείων ή και επέκταση στους πλάγιους-πυελικούς λεμφαδένες με D3 καθαρισμό).

Ακολουθούνται, επίσης, εξειδικευμένες υψηλής τεχνικής εκτομές για τη διατήρηση του πρωκτικού σφιγκτήρα και αποφυγή μόνιμης κολοστομίας:

1. Διαμεσοσφιγκτηριακή εκτομή (εκτομή έσω σφιγκτήρα πρωκτού).

2. Χειρουργική επέμβαση εκτομής του ανελκτήρα μυός του πρωκτού.

3. Διαμεσοσφιγκτηριακή εκτομή (εκτομή έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, όπου η ομάδα μας

πραγματοποίησε το πρώτο περιστατικό στην Ελλάδα).

Οι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση και πρόκειται για ανοιχτή χειρουργική, λαπαροσκοπική ή ρομποτική χειρουργική επέμβαση.

Τέλος, ο ρόλος της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας είναι σημαντικός στη μείωση της τοπικής υποτροπής του καρκίνου αλλά και στην αύξηση της επιβίωσης των ασθενών.

Ποια είναι η πρόγνωση για τον καρκίνο του εντέρου

Η πρόγνωση εξαρτάται από την ηλικία, την έκταση, τη διαφοροποίηση, την εντόπιση του όγκου, την παρουσία ή απουσία λεμφικών μεταστάσεων, τη συνύπαρξη άλλων νόσων (ελκώδης κολίτιδα) και τη ριζικότητα της χειρουργικής θεραπείας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι πλέον ιάσιμος σε ποσοστό 95-100% (όταν βρεθεί στο στάδιο 1), 75-80% (στο στάδιο 2), 60-70% (στο στάδιο 3). Στο 4ο μεταστατικό στάδιο το 40% των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση έχουν πενταετή επιβίωση. Μετά την επέμβαση ο ασθενής μένει στο νοσοκομείο 3-7 ημέρες. Στη συνέχεια συνήθως απαιτείται περίοδος ανάρρωσης 3-4 εβδομάδων.

Διάβασε επίσης: Από τι προκαλείται ο καρκίνος, συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Διάβασε επίσης: 9 βασικές πληροφορίες για να καταλάβεις καλύτερα τι είναι ο καρκίνος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i