Ποια είναι τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας; Από τη διάγνωση στη θεραπεία

Έχεις βαρύ κεφάλι και μπούκωμα που διαρκεί; Πρόκειται για δύο από τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας. Τι σημαίνει και ποια είναι η θεραπεία;

face, nose iStock

Ευχαριστούμε την Ανατολή Παταρίδου, χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο, επιστημονική συνεργάτιδα των Nοσοκομείων "Υγεία" και "Μητέρα".

Τι είναι και ποια τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας;

Η ιγμορίτιδα είναι η φλεγμονή των ιγμορείων, των παραρρινίων κόλπων που βρίσκονται γύρω από τη μύτη και ταλαιπωρεί τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Ο πονοκέφαλος, ο βήχας, η ζάλη, πολλές φορές η ρινορραγία ή ένα επίμονο βασανιστικό μπούκωμα καθώς και κόπωση και συχνά δέκατα συμπτώματα, είναι μερικά από τα συμπτώματα της ιγμορίτιδας.

Πότε πρέπει να πας στον ΩΡΛ και πώς γίνεται η διάγνωση;

Όταν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος επιμένουν για περισσότερες από 5-7 ημέρες ή υπάρχει υψηλός πυρετός, παχύρρευστες-πυώδεις εκκρίσεις, οίδημα και πόνος γύρω από τα μάτια, τότε είναι καλή ιδέα να σε δει ο γιατρός. Ο ωτορινολαρυγγολόγος με τον ενδοσκοπικό έλεγχο θα διαπιστώσει αν υπάρχουν προδιαθεσιακοί παράγοντες όπως μεγάλα κρεατάκια, αλλεργική ρινίτιδα, πολύποδες ή στραβό διάφραγμα. Αν κρίνει απαραίτητο θα συστήσει αξονική ή μαγνητική τομογραφία καθώς και καλλιέργεια ρινικού εκκρίματος η οποία σήμερα γίνεται ενδοσκοπικά. Έχεις βήχα και πονόλαιμο; Να τι πρέπει να κάνεις (αντιβίωση ή καραμέλες; Να πας στο γιατρό;) Ιογενής γαστρεντερίτιδα: Πώς θα προφυλαχθείς από την ίωση που κολλάνε όλοι τώρα

Ποια είναι η θεραπεία;

Η θεραπεία της ιγμορίτιδας είναι αρχικά συντηρητική, με χορήγηση αντιβιοτικών και αντιμετώπιση άλλων προδιαθεσικών καταστάσεων, όπως η αλλεργική ρινίτιδα. Αυτό που βοηθά πολύ στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, και ακόμη περισσότερα στα παιδιά, είναι από τις πρώτες κιόλας μέρες ενός απλού κρυολογήματος να κάνετε πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Έτσι "καθαρίζουν" οι παραρρίνιοι κόλποι, απομακρύνονται οι βλεννώδεις εκκρίσεις και αποφεύγεται η εξέλιξη σε ιγμορίτιδα.

Τι άλλαξε σήμερα στη χειρουργική της ιγμορίτιδας;

Όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση στη συντηρητική αγωγή και χρειάζεται χειρουργική αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντικό αυτή να γίνεται έγκαιρα. Ο ωτορινολαρυγγολόγος σήμερα μπορεί να προσφέρει ριζική λύση στην ιγμορίτιδα με την εφαρμογή της ενδοσκοπικής χειρουργικής. Χάρη στη μεγέθυνση και τη φωτεινότητα κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορούν να διορθωθούν οι ανατομικές ανωμαλίες που οδηγούν στην επίμονη φλεγμονή. Έτσι είναι πιο εύκολη και αποτελεσματική η επέμβαση με απόλυτη ασφάλεια και χωρίς εξωτερικές τομές.

Γιατί πρέπει να χειρουργηθεί ο ασθενής με ιγμορίτιδα ενδοσκοπικά;

Οι δύο βασικοί λόγοι είναι για να αποφύγει πιθανές επιπλοκές από χρόνιες φλεγμονές και για να μπορεί να γίνει βιοψία και οριστική διάγνωση. Καθώς η επέμβαση γίνεται με πολύ λειτουργικό τρόπο, ο ασθενής μετεγχειρητικά είναι σε άριστη κατάσταση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i