Ποιες είναι οι εξελίξεις στο γονιδιακό έλεγχο για κληρονομούμενο καρκίνο;

Τα νέα δεδομένα στον γονιδιακό έλεγχο για τις πιο γνωστές μορφές κληρονομούμενου καρκίνου.

γονιδιακές εξετάσεις γονιδιακός έλεγχος DNA Milkos

Από τον δρα Νίκο Τσούλο, βιοχημικό, ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Genekor Ιατρική Α.Ε.

Η κληρονομική προδιάθεση στον καρκίνο εντοπίζεται περίπου στο 5-10% των συνολικών περιπτώσεων διαγνωσθέντων καρκίνων και συνδέεται με την ύπαρξη κληρονομούμενων μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια του ανθρώπινου οργανισμού. Όπου υπάρχει υπόνοια ύπαρξης κληρονομικής προδιάθεσης για καρκινικά σύνδρομα συνιστάται γενετικός έλεγχος του ασθενούς αλλά και των λοιπών ατόμων της οικογένειας.

«Πότε μιλάμε για κληρονομούμενο καρκίνο;»

Όταν υπάρχει έντονο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου (δύο ή και περισσότερα κρούσματα ανά οικογένεια) και άτομα στην οικογένεια που εμφάνισαν καρκίνο σε νεαρή ηλικία ή άτομα με σπάνιους όγκους. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου εντάσσονται και τα άτομα με πολλαπλούς πρωτογενείς όγκους ή με αμφοτερόπλευρους όγκους, π.χ. καρκίνο και στους δύο μαστούς. Γενετικός έλεγχος συνιστάται και σε γυναίκες που έχουν εμφανίσει επιθηλιακό καρκίνωμα των ωοθηκών σε οποιαδήποτε ηλικία. Tα τελευταία δεδομένα της επιστημονικής κοινότητας, ωστόσο, αναδεικνύουν πως οδεύουμε με μεγάλη ταχύτητα στην εποχή στην οποία ο γενετικός έλεγχος θα συνιστάται σε κάθε περιστατικό εμφάνισης καρκίνου προκειμένου να εντοπιστούν πιθανές υπάρχουσες γονιδιακές μεταλλάξεις.

Διάβασε επίσης: Καρκίνος των ωοθηκών: Ελπίδες για έγκαιρη διάγνωση

Διάβασε επίσης: Νέα έρευνα: Η τροφή που μειώνει κατά 12% τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου

«Τι πρέπει να γνωρίζω για τις εξελίξεις στα τεστ;»

Ένας τύπος καρκίνου στον οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει αλματώδης πρόοδος πρόγνωσης και πρόληψης μέσω του γονιδιακού ελέγχου είναι ο καρκίνος του μαστού και/ή των ωοθηκών, ο οποίος συνδέεται στενά με τις γονιδιακές μεταλλάξεις στα γονίδια BRCA1 και BRCA2. Ωστόσο, πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι πληθώρα άλλων γονιδίων συνδέεται επίσης με την κληρονομικότητα στον καρκίνο του μαστού (CDH1, PALB2, PTEN, STK11, TP53, ATM, CHECK2, NBN κ.ά.), με τις μεταλλάξεις τους να μην ανιχνεύονται στις περιπτώσεις που οι ασθενείς υποβάλλονται σε έλεγχο μόνο για τα γονίδια BRCA1/2.

H πρωτοποριακή πολυγονιδιακή ανάλυση HerediGENE (heredigene.gr) αναλύει πλήρως μία ομάδα 36 γονιδίων που σχετίζονται με τα πιο γνωστά κληρονομούμενα καρκινικά σύνδρομα, συμπεριλαμβανόμενων των καρκίνων του μαστού και των ωοθηκών (αλλά και προστάτη, παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομάχου, μελανώματος, ενδομητρίου κ.ά.) συνεισφέροντας στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου. Πρόσφατα, η Genekor Ιατρική Α.Ε. πραγματοποίησε μία μελέτη με 1.197 ασθενείς και συμπεριλήφθηκε επιτυχώς στη λίστα με τα πιστοποιημένα ευρωπαϊκά επιστημονικά εργαστήρια για γενετικές εξετάσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i