Πόνος στη μέση; Πώς θα ξέρεις αν είναι οσφυική δισκοπάθεια και πώς θα είσαι δραστήρια ξανά!

Τι είναι η οσφυική δισκοπάθεια και πώς αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά;

woman-with-back-pain-picture-id910926240

Από τον Σωτήριο Ι. Πλάκα, MD PhD MSc IFAANS, στρατιωτικό ιατρό, νευροχειρουργό, νευροχειρουργική ογκολογία & παθήσεις σπονδυλικής στήλης

www.neurosurgeon-plakas.gr

Μία από τις πλέον συχνές παθήσεις είναι η εκφυλιστική οσφυϊκή δισκοπάθεια με ή χωρίς

νευρική συμπίεση ή αστάθεια της σπονδυλικής στήλης. Γιατί είναι η πιο συχνή; Απεικονιστικές εξετάσεις δείχνουν στοιχεία εκφύλισης στο 100% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 40 ετών και πιο σοβαρά στο 60% περίπου των ατόμων ηλικίας άνω των 70 ετών.

Τα συμπτώματα

Το κύριο σύμπτωμα που παρουσιάζει είναι ο πόνος στην οσφυϊκή μοίρα. Ο «πόνος στη μέση» εμφανίζεται σε ποσοστό 12% έως 35% στο δυτικό κόσμο. Η οσφυϊκή στένωση παρουσιάζεται με χρόνια χαρακτηριστικά και με ενδείξεις και συμπτώματα δυσλειτουργίας πολλαπλών νεύρων και ονομάζεται οσφυϊκή σπονδύλωση. Έτσι, οι ασθενείς παραπονιούνται για πόνο στη μέση και προοδευτικό πόνο, μούδιασμα και βαρύτητα στο περπάτημα, συμπτώματα που

υποχωρούν σε ηρεμία ή σε κάμψη προς τα εμπρός. Η οξεία κεντρική στένωση του οσφυϊκού σωλήνα, συνήθως λόγω ενός μεγάλου προεξέχοντος δίσκου, μπορεί να παρουσιαστεί με το σύνδρομο ιππουριδικής συνδρομής.

Τα ανησυχητικά συμπτώματα

Σε αυτά συγκαταλέγονται η δυσλειτουργία των σφιγκτήρων με ανώδυνη επίσχεση ούρων, το μούδιασμα στα γεννητικά όργανα (υπαισθησία τύπου «σέλας») και η πάρεση των κάτω άκρων. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία απαιτεί επείγουσα παραπομπή και νευροχειρουργική αντιμετώπιση. Ο απεικονιστικός έλεγχος για τη διερεύνηση της εκφυλιστικής οσφυϊκής δισκοπάθειας γίνεται αρχικά με απλές ακτινογραφίες, αλλά και με μαγνητική τομογραφία.

Η αντιμετώπιση

Σε ασθενείς που παρουσιάζουν οξύ ή υποξύ πόνο στην πλάτη, χωρίς νευρική συμπίεση ή αστάθεια της σπονδυλικής στήλης, ο πόνος αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή. Βασικά είναι επίσης η μείωση του σωματικού βάρους, η αποφυγή άρσης πολλών κιλών, η φυσιοθεραπεία και και η άσκηση. Η μέθοδος της έγχυσης στεροειδών έχει ένα ποσοστό βελτίωσης της συμπτωματολογίας 60-70% και η διάρκεια της βελτίωσης μπορεί να είναι από μερικές εβδομάδες έως 6-8 μήνες. Όσο για τις χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται, συνήθως είναι ελάχιστα επεμβατικές: Η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή μπορεί να γίνει ενδοσκοπικά, μικροσκοπικά, με χρήση διαστολέων tubes, η διαμεσοτόξιος αποσυμπίεση μονόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα, που πραγματοποιείται με όλους τους προαναφερθέντες τρόπους, η οσφυϊκή πεταλεκτομή με τις ίδιες σύγχρονες τεχνικές, καθώς και ελάχιστα επεμβατικές διαδερμικές σπονδυλοδεσίες. Τα διαδερμικά συστήματα χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης επιτρέπουν την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση με ταχύτερη αποκατάσταση, μηδενικό κίνδυνο επιπλοκών και άριστα αισθητικά αποτελέσματα.

Διάβασε επίσης: Τι μπορεί να σημαίνει ο πόνος κατά την ωορρηξία;

Διάβασε επίσης: Πόνος στον αυχένα; Μήπως φταίει το κινητό σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i