Πώς "γερνάνε" τα μάτια; Οι φάσεις της γήρανσης του φακού των ματιών

Μάθε περισσότερα για τον φακό των ματιών, το όργανο που μας βοηθά να εστιάζουμε και πώς επηρεάζεται από το πέρασμα του χρόνου.

μάτια οφθαλμίατρος καταρράκτης στα μάτια gilaxia

Από τον Δρα Βασίλειο Σ. Λιαράκο, MD, PhD, FEBO, χειρουργό οφθαλμίατρο - στρατιωτικό ιατρό, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών (www.aktinacenter.gr).

Όπως και κάθε άλλο όργανο του ανθρώπινου σώματος, έτσι και ο φακός των ματιών με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται, αλλάζει και φυσικά... ωριμάζει. Ευτυχώς, η εξέλιξη της επιστήμης έχει δώσει πολλά όπλα στη φαρέτρα των χειρουργών οφθαλμιάτρων, ώστε να προσφέρουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί σε οποιαδήποτε φάση της ζωής του φακού.

Οι 3 φάσεις της γήρανσης του φακού των ματιών

Ο φακός αναπτύσσεται

Κατά την παιδική και εφηβική ηλικία ο φακός ακολουθεί την ανάπτυξη του οργανισμού και προσπαθεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του. Τότε συνήθως αναπτύσσεται και η μυωπία και ο αστιγματισμός, κυρίως εξαιτίας της παρατεταμένης χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών από πολύ κοντινή απόσταση. "Η πλέον σύγχρονη τεχνολογία Femto-LASIK μπορεί να δώσει λύση, με άμεση αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες", λέει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Δρ Βασίλειος Λιαράκος.

Ο φακός χάνει την ελαστικότητά του

Αυτό που κάποτε λέγαμε "πρεσβυωπία" δεν είναι παρά η "ωρίμανση" ή, αλλιώς, "δυσλειτουργία" του φακού (μετά την ηλικία των 35-40 ετών), περιορίζοντας την ελαστικότητα προσαρμογής στην κοντινή όραση. Το Femto-LASIK μπορεί να συνδυαστεί με καινούργιους εξελιγμένους αλγορίθμους, ώστε να αυξηθεί το βάθος πεδίου και να επιτευχθεί καλή μακρινή - ενδιάμεση - κοντινή όραση.

Ο φακός χάνει τη διαύγειά του

Ακτινοβολίες, φάρμακα, παθήσεις και γονίδια μπορούν να προκαλέσουν σταδιακή ελάττωση της διαύγειας του φακού σε οποιαδήποτε ηλικία. Η θόλωση του φακού των ματιών, που κάποτε λέγαμε "καταρράκτη", είναι το επόμενο στάδιο της "δυσλειτουργίας" του, με πιο χαρακτηριστικό (και πρώιμο) σύμπτωμα τη σταδιακή ελάττωση της ευκρίνειας τη νύχτα. "Με τη χρήση Ray-tracing αμπερομετρίας υπολογίζεται ο βαθμός απώλειας της διαύγειας του φακού, και η πιο σύγχρονη επιλογή είναι η αντικατάσταση του φακού από έναν τεχνητό, ικανό να διορθώσει τόσο τη μακρινή όσο την κοντινή, αλλά και την ενδιάμεση όραση. Οι φακοί τεχνολογίας EDOF (Extended Depth of Focus) αποτελούν την εξέλιξη των πολυεστιακών, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα της όρασης χωρίς δυσκολία αποδοχής και εξοικείωσης. Με μία παρέμβαση, συνεπώς, μπορούμε να διορθώσουμε μυωπία/υπερμετρωπία, αστιγματισμό, πρεσβυωπία, καταρράκτη", τονίζει ο ειδικός.

Διάβασε επίσης: Έχεις φαγούρα στα μάτια; Τα νιώθεις ξηρά; Μάθε τα 10 πιθανά αίτια για την ξηροφθαλμία

Διάβασε επίσης: Μπορεί να πάθεις ξηροφθαλμία από τη χρήση μάσκας για τον κορονοϊό;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i