Πόσο σημαντική είναι η άσκηση στις αυτοάνοσες παθήσεις;

Εάν κάτι είναι απαραίτητο στις αυτοάνοσες παθήσεις είναι η φυσική δραστηριότητα. Μάθε εδώ γιατί και πώς.

taking-a-walk-along-the-coast-picture-id512701738

Γράφει η Αθανασία Παππά, Επισκέπτρια Υγείας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛΕΑΝΑ) και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ)

Η γυμναστική μπορεί να φαίνεται ότι είναι απλό πράγμα – βάζω αθλητικά παπούτσια, άνετα ρούχα και ξεκινάω να ιδρώνω. Για κάποια άτομα όμως που έχουν κάποια πάθηση με το μυοσκελετικό σύστημα ή κάποιο αυτοάνοσο νόσημα, η ανεύρεση των σωστών ασκήσεων για την ενδυνάμωση των οστών τους, είναι κάπως πιο περίπλοκο και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Αν κάποια άρθρωση έχει τραυματιστεί, αν υπάρχει καταπόνηση στις υποστηρικτικές δομές του σώματος μας ή διάφορα προβλήματα στις αρθρώσεις, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε τη βοήθεια του γιατρού σας και του φυσικοθεραπευτή σας για να αξιολογήσει σωστά τη μυϊκή σας ισχύ, το εύρος των κινήσεων που μπορείτε να κάνετε καθώς και την ικανότητα που έχετε να εκτελείτε απλές καθημερινές κινήσεις. Το πιο πιθανό είναι ο φυσικοθεραπευτής να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής ειδικά για εσάς με βάση τις οδηγίες του γιατρού σας.

Άσκηση στις αυτοάνοσες παθήσεις: Οι πολλοί ρόλοι της

Η συστηματική άσκηση σταδιακά βελτιώνει τη φυσική κατάσταση όσων ασκούνται. Τα άτομα σιγά σιγά μαθαίνουν να ρυθμίζουν την ένταση του προγράμματός τους, ανάλογα με τις δυνάμεις τους, να επιλέγουν τα προγράμματα άσκησης που τους ταιριάζουν καλύτερα και στο τέλος να χαλαρώνουν και να ηρεμούν. Σε ψυχολογικό επίπεδο οι επιδράσεις της άσκησης είναι πολλές. Προσφέρουν ευεξία, αυτοπεποίθηση, αυτοέλεγχο, αυτοεκτίμηση, έλεγχο του στρες. Υπάρχουν και οι φυσιολογικές επιδράσεις που είναι, δύναμη, αντοχή, σωματική επάρκεια και υγεία. Οι επιδράσεις της άσκησης θα είναι θετικές, αν το πρόγραμμα άσκησης είναι κατάλληλο και ευχάριστο για το άτομο και θα δοκιμάσει ξανά να ασκηθεί. Αρχίζει να το απολαμβάνει, αναζητά να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητα του και πλέον γίνεται η άσκηση συνήθεια και τότε μόνο το άτομο αισθάνεται τη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής του.

Αυτές είναι οι καλύτερες ασκήσεις για τις αυτοάνοσες παθήσεις

Το περπάτημα είναι ίσως η απλούστερη και ευκολότερη άσκηση. Είναι άσκηση χαμηλής έντασης που δεν πιέζει τις αρθρώσεις και δεν τραντάζονται από την δύναμη των ποδιών όταν αυτά χτυπούν στο έδαφος, όπως θα συνέβαινε αν τρέχατε. Είναι μια άσκηση που δεν κοστίζει οικονομικά και απαιτεί ελάχιστο εξοπλισμό όπως ένα ζευγάρι καλά παπούτσια και ένα άνετο ρουχισμό. Είναι διασκεδαστικό μιας και μπορείτε να το κάνετε με την παρέα σας, με το φίλο σας και να απολαμβάνετε τη φύση αν επιλέξετε να περπατήσετε εκτός της πόλης. Τα οφέλη είναι πολλά, όπως, αύξηση της αντοχής, αίσθηση ευδιαθεσίας, βελτίωση της καρδιαγγειακής κατάστασης, ενίσχυση των μυών στα κάτω άκρα και στην πλάτη, μείωση του λίπους του σώματος, ενδυνάμωση των οστών και των ισχίων, βελτίωση της ισορροπίας. Πριν όμως αρχίσετε να θυμηθείτε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για το πόση απόσταση μπορείτε να διανύσετε και πόσο ζωηρά μπορείτε να περπατήσετε. Διαθέστε λίγα λεπτά για να ζεσταθείτε πριν αρχίσετε το περπάτημα κάνοντας ελαφρές αερόβιες ασκήσεις που βοηθούν την ροή του αίματος. Ένα άλλο είδος άσκησης που προτιμούν γιατροί, φυσικοθεραπευτές και οι ασθενείς, είναι η άσκηση στο νερό, επειδή δεν ασκείται πίεση ή ένταση στις αρθρώσεις. Μερικές φορές ίσως είναι και η μοναδική άσκηση που μπορούν να κάνουν ασθενείς με ρευματικά νοσήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα χωρίς να πονούν. Τα οφέλη από την γυμναστική στο νερό είναι πολλά. Λιγότερος πόνος, ευκολότερη κίνηση που τους κάνει να νιώθουν πιο ευδιάθετοι, χαλαροί μύες, λιγότερη συμπίεση των αρθρώσεων, μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση καθώς αυξάνεται η κίνηση, βελτίωση του συντονισμού και της στάσης του σώματος.

Μην ψάχνεις δικαιολογίες

Οι συνηθέστερες δικαιολογίες ωστόσο που βρίσκουμε συνήθως για να αποφύγουμε την άσκηση είναι οι εξής: 1) Είμαι αγύμναστος/η δεν θα μπορέσω να το κάνω. Ο φυσικοθεραπευτής θα φροντίσει να σας σχεδιάσει ένα πρόγραμμα ειδικά για εσάς. 2) Η γυμναστική πονά. Ίσως στην αρχή μπορεί να πιαστείτε μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα σας στις νέες κινήσεις και απαιτήσεις. Ενημερώστε τον φυσικοθεραπευτή σας και τον ιατρό σας για οποιαδήποτε ενόχληση. 3) Τα αποτελέσματα αργούν να φανούν. Να πετυχαίνετε μικρούς στόχους γρήγορα αλλά σταθερά, χρειάζεται να έχετε υπομονή. 4) Δεν έχω χρόνο. Εκμεταλλευτείτε κάποιες ανάπαυλες κατά την διάρκεια της ημέρας και βαλ τε την άσκηση. Συνδυάστε την άσκηση με την δουλειά σας. Αν μπορείτε να πάτε στη δουλειά με τα πόδια αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε, ρωτήστε τον ειδικό και ζητήστε του να σας δώσει κάποιες ασκήσεις που θα μπορούσατε να κάνετε ακόμα και όταν κάθεστε στο γραφείο σας. Η άσκηση αποτελεί ένα ασφαλή τρόπο για να επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ σώματος και νου, μεταξύ ψυχικής και σωματικής ικανοποίησης, γι αυτό δώστε έμφαση στη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέσω της άσκησης και ανακαλύψτε όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες για ένα κινητικά δραστήριο τρόπο ζωής.

Διαβάστε Επίσης

Διάβασε επίσης: Σκληρόδερμα: Πλήττει κυρίως γυναίκες άνω των 40 ετών – μάθε εδώ περισσότερα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i