Σύνδρομο ξηροφθαλμίας: Αυτοί είναι οι 10 τρόποι αντιμετώπισης για το πιο ενοχλητικό πρόβλημα στα μάτια

Η ξηροφθαλμία έχει γίνει πλέον κοινό πρόβλημα και σε όσους δε φορούν φακούς επαφής λόγω της κόπωσης των ματιών από τις οθόνες. Ο οφθαλμίατρος δίνει 10 βασικές συμβουλές

serenity-picture-id690840724 Credit:gilaxia

Ευχαριστούμε τον Δρ. Βασίλη Λιαράκο, χειρουργό οφθαλμίατρο, επιμελητή στην Οφθαλμολογική Κλινική του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Το σύνδρομο της ξηροφθαλμίας μπορεί μερικές φορές να είναι ένα εξαιρετικά επίμονο πρόβλημα, το οποίο εμφανίζεται γενικά όταν η δακρυϊκή στιβάδα δεν είναι επαρκής ή δεν έχει την επιθυμητή σύσταση. Η στιβάδα των δακρύων καλύπτει σαν ένα προστατευτικό στρώμα όλη τη πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού.

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας

Τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας είναι:

 • η αίσθηση παρουσίας ξένου σώματος στο μάτι (σαν άμμος ή σκουπιδάκι ή βλεφαρίδα),
 • ένα δυσάρεστο αίσθημα καύσου, κοκκίνισμα, κνησμός ή ακόμη και
 • η (αντανακλαστική) δακρύρροια.

Μπορεί να εμφανιστεί δυνητικά σε όλους μας ανεξαιρέτως.

Τα αίτια της ξηροφθαλμίας

Ορμονικές μεταβολές, ηλικιακοί παράγοντες και συστηματικά νοσήματα είναι γνωστό ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τελευταία, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες (θερμοκρασία, υγρασία, ατμοσφαιρική ρύπανση και μικροσωματίδια) καθώς και στις καθημερινές συνθήκες εργασίες (παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες, τεχνητό περιβάλλον με κλιματισμό κλπ).

Έρευνες έχουν δείξει και ενοχοποιήσει την διαβίωση στις πόλεις για την εμφάνιση ξηροφθαλμίας, λόγω των υψηλών επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η χρήση κλιματιστικών σε εσωτερικούς χώρους καθώς και στα μέσα μεταφοράς προκαλεί ξηρότητα του αέρα. Από την άλλη η προσήλωση σε οθόνες έχει ως αποτέλεσμα το λεγόμενο “eye strain” και βασική παράμετρος της οφθαλμικής κόπωσης εξ αιτίας των οθονών είναι η ξηροφθαλμία.

Διάβασε επίσης: Μαύροι κύκλοι και σακούλες στα μάτια: Οι αιτίες και η αντιμετώπιση για το πιο κοινό θέμα των γυναικών

Διάβασε επίσης: Γιατί αυξάνεται η μυωπία διεθνώς και πώς να φροντίσεις τα μάτια του παιδιού

Προστασία και πρόληψη από την ξηροφθαλμία

 1. Ρύθμισε την υγρασία στους κλειστούς χώρους όπου χρησιμοποιούνται συσκευές κλιματισμού (τοποθέτηση και χρήση υγραντήρα και καλής ποιότητας φίλτρου αέρα).
 2. Προστατεύσου από την έντονη ροή αέρα σε κλειστούς και ανοικτούς χώρους.
 3. Ξεκούραζε τα μάτια σου, ιδίως κατά την εργασία μπροστά σε οθόνες. Ακολούθησε το «νόμο των 40»: Τοποθέτησε την οθόνη σε απόσταση τουλάχιστον 40 εκατοστών και κάθε 40 λεπτά κάνε ένα μικρό διάλειμμα 40 δευτερολέπτων κοιτώντας μακριά.
 4. Ρύθμισε τη φωτεινότητα των οθονών, ώστε να ταιριάζει με τη φωτεινότητα του περιβάλλοντος (σε πολλές οθόνες υπάρχει και η επιλογή της «αυτόματης» ρύθμισης – έλεγξε όμως την ακρίβεια του αισθητήρα που χρησιμοποιούν).
 5. Απόφυγε χώρους με καπνό και σκόνη.
 6. Δώσε μεγαλύτερη προσοχή στην φροντίδα και υγιεινή των βλεφάρων.
 7. Δείξε μεγαλύτερη σχολαστικότητα στη χρήση φακών επαφής. Κατάλληλη χρήση, καθαρισμός και συντήρηση, αλλά και έγκαιρη αντικατάσταση. Η ξηροφθαλμία μπορεί να επιταχύνει τη δυσανεξία στους φακούς επαφής.
 8. Αύξησε την πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Εκτός από τη ρύθμιση της δίαιτας, υπάρχουν και ειδικά σκευάσματα που μπορούν να βοηθήσουν.
 9. Κάνε χρήση κολλυρίων που υποκαθιστούν ή εμπλουτίζουν τη δακρυϊκή στιβάδα και αναπληρώνουν τους παράγοντες που λείπουν. Επίσης μπορούν να ρυθμίσουν το pH και την ωσμωτικότητα. Δεν είναι όλα τα «τεχνητά δάκρυα» το ίδιο. Χρειάζεται ο κατάλληλος συνδυασμός για κάθε πρόβλημα ξηροφθαλμίας.
 10. Επισκέψου τον οφθαλμίατρό σου για να σου προτείνει την κατάλληλη λύση για την δική σας περίπτωση.

Ένα «απλό» και «αθώο» πρόβλημα, όπως η ξηροφθαλμία μπορεί να κρύβει κάτι πιο σημαντικό μερικές φορές. Όπως και να’χει όμως, επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα της καθημερινότητάς μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i