Θεραπεία για κιρσούς: Μπορεί να εξαφανιστούν απλά και ανώδυνα; Ο ειδικός απαντά

Ο αγγειοχειρουργός εξηγεί πόσο εύκολη είναι σήμερα η θεραπεία για κιρσούς.

πόδια όμορφα πόδια υγιή πόδια κοπέλα κρεβάτι PeopleImages

Από τον Γεώργιο Βουρλιωτάκη, αγγειοχειρουργό, διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, μετεκπαιδευθέντα στην Ενδαγγειακή Χειρουργική στο University Medical Center Croningen (www.aggeia.gr)

Οι κιρσοί και οι φλεβεκτασίες-ευρυαγγείες των κάτω άκρων είναι διαφορετικές εκδηλώσεις μιας πάθησης που ονομάζεται χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μεγάλες και ορατές φλέβες, ήπιο οίδημα και αλλοίωση του χρώματος του δέρματος στην περιοχή γύρω από τους αστραγάλους, «βαριά» πόδια και κνησμό. «Η χειρουργική αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας και οι εκτομές των κιρσών, μέχρι χθες ήταν ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας. Αλλά η εξέλιξη της αγγειοχειρουργικής έφερε στο προσκήνιο δυο λιγότερο επεμβατικές ενδοφλέβιες μεθόδους αντιμετώπισης, χωρίς να απαιτείται χειρουργείο.

Θεραπεία για τους κιρσούς: Τι νεότερο υπάρχει;

Ενδοφλέβιο laser ή RFA (Radio Frequency Ablation)

Το ενδοφλέβιο laser γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη και καθοδηγείται με υπέρηχο. Η οπτική ίνα εισάγεται διαδερμικά στη σαφηνή φλέβα από την κνήμη και προωθείται κεντρικά ως το ύψος της σαφηνομηριαίας συμβολής, διηθώντας ειδικό κρύο διάλυμα τοπικού αναισθητικού. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται σιγά σιγά, διαχέει ακτινικά ενέργεια, η οποία και σφραγίζει πλήρως τη φλέβα. Με το laser οι μεγάλες φλέβες (σαφηνείς) αντί να αφαιρεθούν όπως γινόταν παλιότερα με το «ανοικτό» χειρουργείο, τώρα συγκλείονται με την οπτική ενέργεια του laser, επιτυγχάνοντας το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς πόνο, εκχυμώσεις ή τραυματισμό των ιστών. Η κινητοποίηση, η ανάρρωση και η επάνοδος των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες είναι ταχύτατη, ο πόνος και τα ενοχλήματα που οφείλονταν στους κιρσούς, μετά την επέμβαση υποχωρούν άμεσα, ενώ και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο.

Ενδοφλέβια κόλλα

Η νέα αυτή μέθοδος αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στη θεραπεία των κιρσών, κατά την οποία εγχύεται ιατρική κυανοακρυλική κόλλα στην πάσχουσα φλέβα χρησιμοποιώντας ένα μικρό καθετήρα, που καθοδηγείται από υπέρηχο – χωρίς τομές ή γενική αναισθησία. Αυτή η καινοτόμος διαδικασία σφραγίζει τις ανεπαρκείς φλέβες θεραπεύοντας άμεσα και ανώδυνα τους κιρσούς και, μάλιστα, χωρίς την παραμικρή μετεγχειρητική ταλαιπωρία.

Το πλεονέκτημα και των δυο μεθόδων είναι ότι μπορούν να εφαρμοστούν και σε πρώιμα στάδια φλεβικής ανεπάρκειας, ενώ μπορούν ταυτόχρονα να συνδυαστούν με άλλες μεθόδους, όπως η σκληροθεραπεία με αφρό και οι μικροφλεβεκτομές. Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται αυθημερόν, απλά αποφεύγονται έντονες σωματικές δραστηριότητες για τις επόμενες 2-3 μέρες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i