Από τη Μαρία Προκοπίου, ενδοκρινολόγο - διαβητολόγο, Md, Msc (mariaprokopiou.gr)
Οι παχύσαρκες γυναίκες, όπως δείχνουν πρόσφατες μελέτες μπορεί να έχουν σημαντικό πρόβλημα υπογονιμότητας. Το ποσοστό των αποβολών είναι αρκετά μεγαλύτερο (4 προς 1) σε αυτές τις γυναίκες ενώ φαίνεται να αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες να πετύχουν μια ομαλή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό. Μεγάλος αριθμός γυναικών καταφεύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης με ποσοστά επιτυχίας χαμηλότερα από εκείνα των γυναικών με φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Βάρος και γονιμότητα: Πώς το ένα επηρεάζει το άλλο
Το πολύ λίγο ,αλλά και το πάρα πολύ, λίπος μπορούν να προκαλέσουν ορμονικές διαταραχές. Δείκτης μάζας σώματος πάνω από 29 kg/m2 αλλά και η εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς συνδέεται με διαταραχές στη συχνότητα εμφάνισης της περιόδου αλλά και άλλες ορμονικές διαταραχές.
Παχυσαρκία και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών παρουσιάζεται πιο συχνά στις γυναίκες με παχυσαρκία. Ενώ η γενική του συχνότητα στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας είναι 10%, το 40% περίπου των γυναικών που έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών έχουν αυξημένο σωματικό βάρος και αυξημένη εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Λόγο αυτής της εναπόθεσης λίπους, παρουσιάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη, που έχει ως συνέπεια αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη και η επακόλουθη υπερινσουλιναιμία, μπορεί να παρουσιαστούν και σε γυναίκες με παχυσαρκία χωρίς σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, και μπορεί να συνεπάγονται διαταραχές στην περίοδο αλλά και τη γονιμότητα. Στις παχύσαρκες γυναίκες υπάρχει μέσω των λιποκυττάρων αυξημένη παραγωγή οιστρόνης, ενός οιστρογόνου το οποίο επηρεάζει το φυσιολογικό κύκλο παραγωγής οιστρογόνων από την ωοθήκη με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η ωορρηξία και να προκαλείται υπογονιμότητα.
Δεν έχουν όλες οι γυναίκες με παχυσαρκία διαταραχές στην περίοδο, ωστόσο η παρουσία υπερινσουλιναιμίας επηρεάζει επίσης την ποιότητα των ωαρίων αλλά και τη διαδικασία της φυσιολογικής σύλληψης.
Πολύ συχνά, επιβεβαιώνεται το γεγονός της επίδρασης της παχυσαρκίας στη γονιμότητα. Μετά την απώλεια κάποιων κιλών, οι γυναίκες βλέπουν τη γονιμότητά τους να βελτιώνεται και επιτυγχάνεται η εγκυμοσύνη.
Πόσα κιλά όμως θα πρέπει να χάσει μια γυναίκα
Πολλές φορές αρκεί ακόμα και μια μικρή απώλεια. Στις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η ωορρηξία επανέρχεται αφού χάσουν περίπου 7-10% του ολικού τους βάρους, ενώ η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 30-40% μετά από ένα χρόνο.
Στην προσπάθεια απώλειας του βάρους θα πρέπει να συνδυαστεί τόσο η διατροφή όσο και η άσκηση για να βελτιωθούν σημαντικά οι όποιες ορμονικές διαταραχές και πιο συγκεκριμένα η υπερινσουλιναιμία. Είναι πιθανό, ανάλογα με τις εξετάσεις σου, ο γιατρός να συστήσει την ταυτόχρονη λήψη φαρμακευτικής αγωγής.
Φυσικά, είναι σημαντικό να αλλάξουν οι διατροφικές συνήθειες και να αυξηθεί η φυσική δραστηριότητα. Έτσι όχι μόνο θα επανέλθει το βάρος σου στο φυσιολογικό, αλλά θα είσαι πιο υγιής και σε φόρμα οργανικά να ολοκληρώσεις μια επιτυχημένη κύηση.
Θα πρέπει να έχεις στο μυαλό σου ότι η απώλεια βάρους δε βελτιώνει μόνο τη γονιμότητα. Μειώνει επίσης την πιθανότητα αυξημένων επιπλοκών κατά τη διάρκεια της κύησης όπως ο διαβήτης κύησης, η προεκλαμψία και η εμφάνιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Διάβασε επίσης: Γιατί δεν μένω έγκυος; Πότε μιλάμε για υπογονιμότητα και οι επιλογές
Διάβασε επίσης: Σπερματέγχυση, μικρογονιμοποίηση, εξωσωματική, κατάψυξη ωαρίων: Ένας μίνι οδηγός με τις λύσεις για την υπογονιμότητα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr