Ψωμί: To χρειάζεσαι για την υγεία του εντέρου;

Η απάντηση θα σε εκπλήξει ευχάριστα!

ψωμι_οφελη Istock

Στη σύγχρονη διατροφική κουλτούρα, οι υδατάνθρακες είναι ο no1 εχθρός της διατροφής και του wellness. Αλλά πόσο ισχύει τελικά αυτό; Ακόμη και ορισμένοι διατροφολόγοι θα σε παροτρύνουν να κόψεις το ψωμί και τις πατάτες μόλις σε ακούσουν να παραπονιέσαι για το βάρος σου.

Και ενώ σίγουρα, υπάρχει μία βάση στην "δαιμονοποίηση" των υδατανθράκων και πόσο δε του ψωμιού, είναι καλό να κατανοήσεις την θρεπτική αξία και την συμβολή του στην καλή υγεία του οργανισμού σου.

Σίγουρα, οτιδήποτε τηγανητό (βλ. τηγανιτές πατάτες) ή αρκετά επεξεργασμένο (λευκό ψωμί) δεν είναι η πιο healthy επιλογή που μπορείς να κάνεις, χωρίς, όμως, αυτό να πρέπει να σε αποτρέπει από το να φας το - σωστό-  ψωμάκι και να έχεις ένα υγιές έντερο!

Διάβασε επίσης: Θέλω να τρώω ψωμί: Τι λείπει από τον οργανισμό σου και να τι πρέπει να κάνεις

Ψωμί: Είναι τελικά το superfood που χρειάζεσαι για την υγεία του εντέρου;

Το ψωμί μπορεί να είναι ωφέλιμο για την υγεία του εντέρου λόγω της σειράς ινών, βιταμινών και μετάλλων που βρίσκονται σε ορισμένα ψωμιά. Οι φυτικές ίνες ειδικότερα είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη υγεία του εντέρου.

Σκέψου τις φυτικές ίνες ως τη βοήθεια της φύσης για το έντερο, αφού μαλακώνουν τα κόπρανα και τα κάνουν να κινούνται κατά μήκος του πεπτικού σωλήνα.  Επιπλέον, το ψωμί που παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσιο σε διαιτητικές ίνες και πρεβιοτικά που τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια στο έντερο σου και προωθούν ένα καλύτερο περιβάλλον για την ανάπτυξη τους. Το ψωμί μπορεί επίσης να είναι πηγή ανθεκτικού αμύλου, το οποίο είναι ένα είδος αμύλου που δεν μπορεί να διασπαστεί από πεπτικά ένζυμα.

Αυτό το άμυλο στη συνέχεια καταλήγει στο παχύ έντερο όπου τα μικρόβια το διασπούν και παράγουν ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή, εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν την επένδυση του εντέρου σου.

Σίγουρα, το ψωμί είναι υψηλότερο σε υδατάνθρακες από πρωτεΐνες ή λίπος, αλλά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής καθώς οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν το σώμα με ενέργεια που χρησιμοποιείται για την υποστήριξη της καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

Ποιο είδος ψωμιού αξίζει να καταναλώνεις;

Όπως όλα τα προϊόντα της αγοράς υπάρχουν ορισμένα προϊόντα, τα οποία είναι ελάχιστα επεξεργασμένα και περιέχουν πλούσια θρεπτικά συστατικά, ενώ άλλα προϊόντα είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και χωρίς θρεπτικά συστατικά.

Τα ψωμιά ολικής αλέσεως, τα οποία αποτελούνται από ολόκληρο το σιτάρι, συμπεριλαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και υγιή λίπη, σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα δημητριακά (δηλαδή συμβατικό λευκό ψωμί, επεξεργασμένα είδη αρτοποιίας κ.λπ.) που αφαιρούν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά.

Διάβασε επίσης:  Ο απλός κανόνας για να καταλάβεις αν ένα ψωμί είναι πράγματι ολικής αλέσεως

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i