Dry January| Τα mocktails είναι υγιεινά; Μύθος ή αλήθεια;

Μάθε τα συν και τα πλην των mocktails. Τι είναι και ποια τα οφέλη τους για τον οργανισμό σου.

moctails istock

Η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ είναι μία εξαιρετική επιλογή για τη συνολική υγεία του οργανισμού σου. Για ξεκινήσεις τη νέα χρονιά με διαύγεια και ενέργεια μπορείς να συμμετάσχεις στην πρόκληση του Dry January επιλέγοντας να πίνεις mocktails και να μην πίνεις αλκοολούχα ποτά, μπύρα και κρασί για ένα μήνα.

Τι είναι το Dry January;

Το Dry January ξεκίνησε το 2012 από την Αγγλία ως μια πρωτοβουλία δημόσιας υγείας από μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση. Τώρα εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο συμμετέχουν σε αυτήν την πρόκληση υγείας κάθε χρόνο.

Η κατανάλωση αλκοόλ εγκυμονεί προφανείς κινδύνους για την υγεία. Μπορεί να βλάψει το έντερο και το συκώτι και να προκαλέσει αύξηση βάρους. Μπορεί, επίσης, να βλάψει την ψυχική σου κατάσταση, προκαλώντας κατάθλιψη, κόπωση, απώλεια μνήμης και ακόμη και εθισμό, εάν καταναλωθεί πάρα πολύ.

Διάβασε επίσης: Ποια ποτά βλάπτουν το δέρμα σου;

κοκτειλ_υγεια
Istock

Ωστόσο, τα αλκοολούχα ποτά έχουν ενσωματωθεί στην ζωή μας ως ένα απολαυστικό ρόφημα που προσφέρει χαλάρωση, ξεγνοιασιά και σε πολλές περιπτώσεις μείωση του άγχους.

Για να συνεχίζεις να απολαύσεις το αγαπημένο σου ποτό και παράλληλα να ακολουθήσεις το Dry January, τα mocktails μοιάζουν να είναι η ιδανική εναλλακτική. Ή μήπως όχι;

Tι είναι τα mocktails;

Ta mocktails είναι γευστικά μη αλκοολούχα ποτά που δημιούργησαν επαγγελματίες bartenders ως εναλλακτική για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Αποτελούνται συνήθως από ευφάνταστα συστατικά, όπως ακριβώς και τα αλκοολούχα αντίστοιχά τους και, ουσιαστικά, μιμούνται ένα κοκτέιλ αλλά χωρίς αλκοόλ. Τα mocktails αναφέρονται επίσης ως zero proof ποτά, προσφέροντας γευστικές λύσεις σε όσους θέλουν να μοιραστούν αυτήν την εμπειρία χωρίς να υποφέρουν από πονοκέφαλο την επόμενη μέρα. Τα mocktails διατηρούν πολλές από τις νόστιμες γεύσεις, τα συστατικά και τις γαρνιτούρες των παραδοσιακών αλκοολούχων ποτών.

Τα mocktails είναι υγιεινά: Μύθος ή αλήθεια;

Η έλλειψη αλκοόλ στα μοντέρνα ροφήματα με ονομασία mocktails, είναι ο βασικός λόγος που θεωρούνται μία εξαιρετικά υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, υπάρχει αρκετή ποσότητα σακχαρόζης ( επιστημονική ονομασία της ζάχαρης) σε πολλά από τα συστατικά των mocktails που είναι το ισοδύναμο της επιτραπέζιας ζάχαρης. Μεγάλη ποσότητα από αυτό στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε υπερδιέγερση του παγκρέατος και απελευθέρωση ινσουλίνης, οδηγώντας σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Επιπλέον, τα mocktails είναι σχεδόν 55% φρουκτόζη και αυτό είναι κάτι που προκαλεί εθισμό. Το αλκοόλ σχεδόν εξουδετερώνετε επειδή χρησιμοποιείτε αυτό το είδος συστατικού, το οποίο είναι γνωστό ότι είναι πολύ εθιστικό. Προκαλεί παρόμοια προβλήματα με το αλκοόλ επειδή το σώμα το μεταβολίζει στο συκώτι και πηγαίνει γρήγορα στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να λαχταράς περισσότερη γλυκύτητα.

Το αλκοόλ σε περιορισμένη ποσότητα όχι μόνο δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά μπορεί ακόμη και να έχει οφέλη για την υγεία. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν δείξει ότι μέτριες ποσότητες κόκκινου κρασιού έχουν μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Aπό την άλλη πλευρά, τα mocktails μπορεί να γίνουν η σταθερή επιλογή σου στις περιπτώσεις που θέλεις να αποφύγεις το αλκοόλ γιατί είτε οδηγάς είτε ακολουθείς το Dry January, αρκεί να τα καταναλώνεις με μέτρο.

Διάβασε επίσης: Οι θερμίδες των ποτών: Από Baileys και prosecco μέχρι κρασί ποια θα σε επιβαρύνουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i