Πώς το σουσάμι βελτιώνει την υγεία σου | Τι λέει ο διαιτολόγος

Ο Γιάννης Χρύσου, κλινικός διαιτολόγος - διατροφολόγος, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, εξηγεί γιατί το σουσάμι είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στην Σαρακοστιανή νηστεία.

σουσάμι

 

 

Η Σαρακοστιανή νηστεία αποτελεί την πιο γνωστή νηστεία του έτους. Τη συγκεκριμένη περίοδο των 7 εβδομάδων πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να απέχουν από την κατανάλωση ζωικών προϊόντων. Άλλοι επιζητούν την ψυχική και σωματική κάθαρση, άλλοι τη βελτίωση των διατροφικών τους συνηθειών, με έμφαση στη μείωση της κατανάλωση κρέατος και άλλοι απλά τη διατροφική άσκηση για την ενδυνάμωση της θέλησης.

Σε κάθε περίπτωση, ο περιορισμός της κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την αύξηση της πρόσληψης των φυτικών τροφίμων και ινών είναι επιθυμητός, αρκεί να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Η αντικατάσταση του κρέατος και των ζωικών προϊόντων μόνο με ζυμαρικά, τηγανιτές πατάτες και ψωμί δεν είναι λύση.

Για να πετύχεις τη σωστή θρέψη του οργανισμού, η παράδοση σού δείχνει τον δρόμο. Στην περίοδο της Σαρακοστιανής νηστείας, τα τρόφιμα που κυριαρχούν στην εβδομαδιαία διατροφή είναι τα όσπρια, το ρύζι, τα θαλασσινά, τα πολλά λαχανικά, είτε μαγειρεμένα ή ωμά, τα φρούτα και οι καρποί κάθε λογής.

Σουσάμι, ο πλούσιος σπόρος

Άλλο ένα βασικό συστατικό της νηστείας είναι το σουσάμι, ένας σπόρος πλούσιος σε λιπαρά, που περιέχει σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών, βιταμινών και αντιοξειδωτικών. Συνήθως προστίθεται σε φαγητά για να προσδώσει την ιδιαίτερη γεύση και την τραγανή υφή του. Από αυτό επίσης παράγεται τo ταχίνι, το οποίο είναι 100% αλεσμένο σουσάμι και ο χαλβάς που αποτελείται από ταχίνι και γλυκόζη.

Το σουσάμι έχει μελετηθεί εκτενώς, με ορισμένες μελέτες να εστιάζουν στην ανάλυση της σύστασης και άλλες στην επίδραση που έχει στη λειτουργία του οργανισμού.

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά: Όσον αφορά τη διατροφική του ανάλυση, είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά και φυτική πρωτεΐνη, όπως και σε μικροστοιχεία που βρίσκουμε συχνά σε ζωικά προϊόντα όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος αλλά και το μαγνήσιο, το σελήνιο και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Έχει αντιοξειδωτική δράση: Σε πιο λεπτομερείς αναλύσεις έχουν ταυτοποιηθεί φυτοσυστατικά με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση που δίνουν μία διατροφική υπεραξία στο σουσάμι.

Προστατεύει από διάφορα νοσήματα: Σε κλινικές και εργαστηριακές μελέτες που αξιολόγησαν την επίδραση του στον ανθρώπινο οργανισμό, τα αποτελέσματα ήταν πολύ θετικά. Η δράση του στη μείωση της χοληστερόλης του αίματος, η αντιμικροβιακή και αντιβακτηριακή του δράση, η συμβολή του στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου B, η δράση του στη μείωση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας γονάτου και η προστασία των κυττάρων έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου, είναι αρκετά για να αντιληφθούμε τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει το σουσάμι στον οργανισμό μας.

Πώς να το καταναλώσεις

Κατά την περίοδο της νηστείας, μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή ως ταχίνι με το πρωινό πάνω σε φρυγανιές ή σε σαλάτα με τη μορφή dressing, με όσπρια, θαλασσινά κλπ.

Τέλος, τις απογευματινές ώρες, η επιλογή του χαλβά, με έλεγχο όμως στην ποσότητα κατανάλωσης, μπορεί να σου προσφέρει τον απόλυτο συνδυασμό θρέψης και γλυκού.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i