Ιφιγένεια Μπάκα | To Cover Girl του Shape Μαΐου είναι μια σούπερ οργανωμένη νέα μαμά!

Πώς καταφέρνει να συνδυάζει καριέρα και μητρότητα η γνωστή Pilates instructor Ιφιγένεια Μπάκα;

SHAPE 217 MAY '24

Στα 29 της έχει καταφέρει όλα όσα ονειρευόταν: σπουδές, καριέρα και μια όμορφη οικογένεια που τη γεμίζει δύναμη και αισιοδοξία. Η φυσικοθεραπεύτρια, Pilates instructor, founder & CEO Breath και πρώην πρωταθλήτρια του χάντμπολ, Ιφιγένεια Μπάκα ήρθε στο SHAPE για να μας υπενθυμίσει την αξία της "ανάσας”.

shape

"Breath”. Έχεις χρησιμοποιήσει αυτή τη λέξη για την ονομασία των studios σου. Τι σημαίνει για σένα "ανάσα”;

Αυτή ήταν η λέξη που με ενέπνευσε από την αρχή. Πρώτα απ' όλα, αναφέρεται στη σωστή τεχνική στο Pilates, όπου οι ανάσες είναι πολύ σημαντικές. Εκτός όμως από αυτό, Breath σημαίνει για μένα να έρχεσαι στα studios μας για να ασκηθείς και να παίρνεις μια ανάσα από τις δυσκολίες, τους έντονους ρυθμούς, την καθημερινότητα. Να μπαίνεις σε χώρους γεμάτους χρώματα και φως και να κάνεις μια παύση.

Μόλις έγινες 29 και ήδη έχεις δύο παιδάκια, τη Μαρκέλλα 2,5 ετών και την Θέμιδα 1,5 έτους. Ήθελες πάντα να κάνεις οικογένεια σε μικρή ηλικία;

Ναι! Το είχα πει ότι γύρω στα 27 θα ήθελα να έχω δύο παιδιά. Και έγινε!

Αν και μαμά δύο μικρών παιδιών, το σώμα σου είναι απίστευτα γυμνασμένο. Πώς το έχεις καταφέρει;

Στη πρώτη εγκυμοσύνη έτρωγα τα πάντα, ακόμα και κρουασάν, και πήρα 15 κιλά αλλά κατανεμήθηκαν ομοιόμορφα στο σώμα μου. Με το που γέννησα, είπα "στοπ"! Ξεκίνησα να τρώω ψητά και λαχανικά, και μπήκα απευθείας σε πρόγραμμα. Από τον πρώτο μήνα τα κιλά άρχισαν να φεύγουν. Δεν ήταν όμως εύκολο, με ζόρισε, με δυσκόλεψε αρκετά. Τους 3 πρώτους μήνες ήμουν στο σπίτι με το μωρό χωρίς βοήθεια, προσπαθούσα να θηλάσω, υπήρχε ένταση ψυχολογική που επηρέαζε και το κλίμα στο σπίτι. Βέβαια, μέχρι να πάρω βοήθεια και να βρω τους ρυθμούς μου έκανα κάθε πρωί τη γυμναστική μου.

SHAPE 217 ΜΑΙΟΣ '24

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΜΟΛΙΣ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΤΗ 2,5 ΕΤΩΝ ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΜΑΡΚΕΛΛΑ
ΣΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ COPERNICO ΤΗΣ INGLESINA
ΚΑΙ, ΑΦΟΥ ΤΗΣ ΔΕΣΕΙ ΤΗ ΖΩΝΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΤΟΙΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΛΤΑ ΤΟΥΣ!

 

Ποια είναι τα tips σου για να είναι οργανωμένη η μέρα μιας πολυάσχολης μαμάς;

Είναι σημαντικό να κερδίζεις 2 ώρες το πρωί για να κάνεις πράγματα που θέλεις για σένα και σε ευχαριστούν, είτε αυτό λέγεται γυμναστική είτε διάβασμα ενός βιβλίου. Επίσης, να παίρνεις μαζί σου τα παιδιά, στο γυμναστήριο, στα ψώνια, παντού! Βάζε τα να κάθονται άνετα, ωραία και με ασφάλεια στο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου Copernico της Inglesina και να απολαμβάνουν τη διαδρομή μαζί με παιδικά τραγουδάκια. Τα παιδιά προσαρμόζονται. Προσωπικά, δεν υπήρξε ούτε μία φορά που δεν πήρα τις κόρες μου μαζί μου σε ταξίδι, για αυτό και έχουν γίνει πολύ προσαρμοστικές.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα λάθη στην άσκηση που βλέπεις να γίνονται γύρω σου;

Γίνονται αρκετά! Ξεκινάς από το μηδέν να κάνεις πράγματα που είδες στο TikTok. Δεν ακολουθείς το πρόγραμμα της γυμναστικής σου και κάνεις, για παράδειγμα, γυμναστική κάθε μέρα ή μία φορά την εβδομάδα. Δεν βάζεις ρεαλιστικούς στόχους. Μέτρο σου είναι μόνο η ζυγαριά και όχι το εάν έχεις πάρει μυική μάζα. Το νούμερο στη ζυγαριά δεν είναι το μέτρο.

SHAPE 217 ΜΑΙΟΣ '24

Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΕΧΟΝΤΑΣ ΤΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑ
ΣΤΟ ΚΑΡΟΤΣΙ APTICA XT ΤΗΣ INGLESINA
ΚΑΙ ΚΡΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΩΜΟ ΤΗΣ ΤΗΝ ADVENTURE BAG ΤΗΣ INGLESINA.

 

Τι θα έλεγες σε μια γυναίκα που δεν της αρέσει καθόλου η γυμναστική ώστε να την παρακινήσεις να ασκηθεί;

Δεν σου αρέσει να κάνεις γυμναστική; Εντάξει. Προσπάθησε να κινείσαι, να περπατάς, να κολυμπάς, να πηγαίνεις απλά σε ένα πάρκο για λίγο περπάτημα. Κάτι που κάνω εγώ είναι ότι από πολύ μικρές έβαζα τις κόρες μου στο καρότσι Aptica XT της Inglesina, φεύγαμε από το σπίτι και διανύαμε 2 και 3 χιλιόμετρα. Αυτή είναι μια χαρακτηριστική μου συνήθεια ως active μαμά, για την οποία λαμβάνω πολλά σχόλια στα social media. Σίγουρα, στη γυμναστική είναι σημαντικό να βρεις κάτι που σου ταιριάζει. Δοκίμασε στην αρχή δύο-τρία πράγματα για να ανακαλύψεις τι είναι πιο κοντά σ' εσένα. Δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου, καθώς, όταν αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα, όλα θα είναι διαφορετικά. Προφανώς, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι instructors που θα σε εμπνεύσουν να συνεχίσεις, αλλά και το περιβάλλον του γυμναστηρίου σου στο οποίο θα νιώθεις όμορφα κάθε φορά που θα πηγαίνεις.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΑΚΑ

ΣΤΟ SHAPE ΜΑΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ! 

CREDITS

Interview: Αλεξάνδρα Παπαδάκη

Φωτογραφίες: Κοσμάς Κουμιανός

Βοηθός φωτογράφου: Γιώργος Μακρής

Makeup / μαλλιά: Σπύρος Δασκάλου (D- Τales)

Styling: Μπέττυ Πετκόγλου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i