Γιατί βλέπεις στον ύπνο σου ότι πηγαίνεις ξανά στο σχολείο;

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα όνειρα. Τι μπορεί να σημαίνει όμως για την ψυχική μας κατάσταση;

ύπνος iStock

Μπορεί να έχουν περάσει πολλά χρόνια από την τελευταία φορά που πατήσαμε το πόδι μας στο σχολείο, όμως υπάρχουν ακόμα φορές που τα θρανία, το κουδούνι για το διάλειμμα και οι σύνθετες εξισώσεις πάνω στον πίνακα στοιχειώνουν τις νύχτες μας, με τη μορφή ονείρων. Τι σημαίνει συνήθως αυτό; Μήπως κατά βάθος θέλουμε να γίνουμε και πάλι μαθητές; "Δεν πρόκειται για νοσταλγία", εξηγεί ο Tristan Frederic Moir, Γάλλος ψυχαναλυτής και ειδικός στη γλώσσα των ονείρων. Στην πραγματικότητα, το όνειρο αυτό έχει περισσότερο να κάνει με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα σε μια ομάδα.

Αν βλέπεις ότι δίνεις εξετάσεις
Οι δείκτες του ρολογιού κινούνται, η ώρα περνάει απειλητικά κι εσύ κάθεσαι στο θρανίο σου πάνω από μια κόλλα χαρτί και προσπαθείς να θυμηθείς πότε έγινε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Το όνειρο που σχετίζεται με τις σχολικές εξετάσεις είναι από τα πιο συνηθισμένα, σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή. Ιδιαίτερα για όσους είναι ανασφαλείς ή έχουν λόγους να αγχώνονται μήπως τους "πιάσουν στα πράσα". "Μέσω αυτού του ονείρου, το άτομο εκφράζει το άγχος του για κάτι "παράνομο” που νιώθει ότι κάνει, είτε στα προσωπικά είτε στα επαγγελματικά του", σχολιάζει ο ειδικός. "Αισθάνεται κατά κάποιο τρόπο ότι αν αποτύχει σε αυτό το τεστ, θα έχει αποτύχει σε μια δοκιμασία της ζωής".

Και κάτι ακόμα: τις περισσότερες φορές που βλέπουμε στον ύπνο μας ότι γράφουμε κάποιο τεστ, αφορά τις απολυτήριες εξετάσεις. "Αυτό συμβολίζει ένα στάδιο αυτο-επιβεβαίωσης: είναι η στιγμή που κάποιος περνά στην ενηλικίωση και νιώθει ότι αναγνωρίζεται ο ίδιος ως ενήλικας και ενσωματώνεται στην ομάδα των υπολοίπων", λέει.

Δείτε περισσότερα στο madamefigaro.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i