Ποια είναι τα πρώιμα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης

Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται στις 30 Μαΐου, μαθαίνουμε για τα συμπτώματα της νόσου.

σκλήρυνση iStock

Όπως ορίζει το Mayo Clinic, η Πολλαπλή Σκλήρυνση ή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μία νόσος του εγκεφάλου που επηρεάζει τον νωτιαίο μυελό (το κεντρικό νευρικό σύστημα). Στην ουσία, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο προστατευτικό περίβλημα (μυελίνη) που καλύπτει τις νευρικές ίνες και προκαλεί προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ του εγκεφάλου και του υπόλοιπου σώματος, με αποτέλεσμα η νόσος να προκαλεί μόνιμη βλάβη ή φθορά των νεύρων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πάνω από 2,8 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο επηρεάζονται από αυτή, και κυρίως οι γυναίκες χωρίς να έχει βρεθεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης που γιορτάζεται στις 30 Μαΐου αποφασίσαμε να αναζητήσουμε τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου. 

Διαβάστε Επίσης

Μούδιασμα

Συνήθως εμφανίζεται σε πρώιμο στάδιο ως γαργάλημα ή μούδιασμα του προσώπου (και άλλων σημείων του σώματος) εξαιτίας της καταστροφής των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Με λίγα λόγια, είναι σαν ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη να στέλνουν σήματα, που συχνά προκαλούν μούδιασμα ακόμα και στα πόδια και τα δάχτυλα. 

Κούραση

Η ανεξήγητη κούραση και αδυναμία των μυών, ειδικά στην περιοχή των ποδιών, αποτελεί ένα από τα συνήθη πρώιμα συμπτώματα αρκετών ασθενών με σκλήρυνση, η οποία χειροτερεύει όσο τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης εξασθενούν. Μάλιστα, πολλοί ασθενείς δεν προσέχουν τα σημάδια, όμως η μικρή αδυναμία μπορεί να καλπάσει γρήγορα σε ανεξήγητη κούραση, αδυναμία ισορροπίας και βέρτιγκο. 

Προβλήματα στην όραση

Ένα από τα πρώτα σημάδια της σκλήρυνσης είναι τα προβλήματα στην όραση, που συνήθως συνοδεύονται από πόνο. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως η εκφύλιση είναι αργή καθώς εμφανίζεται σταδιακά. Ειδικότερα, η βλάβη οφείλεται σε φλεγμονή του οπτικού νεύρου, η οποία μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, αχρωματοψία, πόνο και τυφλά σημεία. 

Απώλεια μνήμης

Δεδομένου ότι η σκλήρυνση "χτυπά" στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι σύνηθες τα άτομα αυτά να εμφανίζουν αδυναμία συγκέντρωσης, απώλεια μνήμης, ακόμα και προβλήματα στον λόγο. Στην αρχή, λοιπόν, οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν έλλειψη συγκέντρωσης ή αποδιοργάνωση, μια κατάσταση που με τον καιρό επιδεινώνεται. 

Σπασμοί μυών

Στα πρώιμα συμπτώματα θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τους σπασμωδικούς μυϊκούς σπασμούς, που αποτελούν ένα από τα πιο ορατά σημάδια της σκλήρυνσης. Συνήθως οι σπασμοί αυτοί είναι αρκετά ενοχλητικοί και επώδυνοι, ενώ ενδέχεται να αφήσουν τα άκρα δύσκαμπτα και με πόνο. 

Άλλα σημάδια που μπορεί κανείς να παρατηρήσει σε πρώιμο στάδιο είναι :

  • Απώλεια του ελέγχου του εντέρου και της ουροδόχου κύστης
  • Σεξουαλική δυσλειτουργία
  • Ζάλη
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Κατάθλιψη
  • Προβλήματα λόγου
  • Προβλήματα κατάποσης
  • Αλλαγές στην έμμηνο ρύση
  • Ανεπαρκείς κινητικές δεξιότητες
  • Αλλαγές στην αίσθηση και την ανοχή της θερμοκρασίας

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i