5 πράγματα που κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει για τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Ο καθένας μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό αλλά οι γυναίκες οφείλουν να δώσουν ίδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω.

stroke istock

 "Ο χρόνος είναι χρήμα", αλλά οποιοσδήποτε νευρολόγος θα πει  "ο χρόνος είναι εγκέφαλος". Γιατί όταν πρόκειται για εγκεφαλικό, κάθε λεπτό μετράει.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλοξενεί 86 δισεκατομμύρια νευρώνες. Για κάθε λεπτό που περνά, ένας άνθρωπος που παθαίνει εγκεφαλικό χάνει 1,9 εκατομμύρια από αυτά, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Η γρήγορη αναγνώριση των συμπτωμάτων ενός εγκεφαλικού είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σώσεις μια ζωή. Τα πιο συχνά είναι: η απώλεια ισορροπίας, αλλαγές στην όραση, ασυμμετρία προσώπου, έντονος πονοκέφαλος, απότομη αλλαγή στη ροή της ομιλίας και της διάθεσης, αδυναμία στα χέρια.

Διάβασε: Σχεδόν 5 εκατομμύρια οι θάνατοι από εγκεφαλικό ως το 2030 - Τα αίτια και τα συμπτώματα

Τι είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια ξαφνική κατάσταση στην οποία ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει το αίμα ή το οξυγόνο που χρειάζεται. Χωρίς αίμα και οξυγόνο, τα κύτταρα του εγκεφάλου πεθαίνουν, με αποτέλεσμα την εγκεφαλική βλάβη ή το θάνατο. Μπορεί να προκληθεί από μια απόφραξη στην κυκλοφορία του αίματος ή τη ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού:

  1. το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και
  2. το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Και τα δύο, ωστόσο, πριν συμβούν, δίνουν κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα τα οποία αν ανιχνευθούν εγκαίρως, μπορεί να προληφθεί η κατάσταση.

Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το εγκεφαλικό

Ο καθένας μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό αλλά οι γυναίκες οφείλουν να δώσουν προσοχή στα παρακάτω: 

1. Κατάθλιψη

Οι μεσήλικες γυναίκες με κλινική κατάθλιψη έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού ανέφεραν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland της Αυστραλίας, στο περιοδικό Stroke. Ακόμα και εάν λάβουμε υπόψιν γνωστούς παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού, οι καταθλιπτικές μεσήλικες γυναίκες πάλι είχαν 1,9 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό.

2. Ημικρανίες

Οι ημικρανίες παίζουν ρόλο στο εγκεφαλικό, ακόμα κι αν οι γυναίκες δεν τις έχουν πλέον. Η ημικρανία είναι δύο έως τρεις φορές πιο συχνή στις γυναίκες από τους άνδρες. Υπάρχουν δεδομένα ότι η ημικρανία με αύρα, η οποία περιλαμβάνει πονοκεφάλους καθώς και λάμψεις φωτός και άλλες οπτικές ανωμαλίες, θεωρείται παράγοντας κινδύνου για εγκεφαλικό.

3. Ηλικία

Ο κίνδυνος εγκεφαλικού μιας γυναίκας αλλάζει με την ηλικία. Η πιθανότητα εγκεφαλικού είναι μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αυξάνεται ξανά κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μία στις πέντε γυναίκες μεταξύ 55 και 75 ετών θα πάθει εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Το εγκεφαλικό είναι η τρίτη κύρια αιτία θανάτου για τις γυναίκες. Ωστόσο, τέσσερα στα πέντε εγκεφαλικά μπορούν να προληφθούν, γι' αυτό είναι σημαντικό για τους ερευνητές και τους κλινικούς ιατρούς να κατανοήσουν τους παράγοντες κινδύνου και να εκπαιδεύσουν τις γυναίκες για το πώς μπορούν να προστατευτούν.

4. Πίεση και διαβήτης

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Αλλά τα επίπεδα κινδύνου και η σοβαρότητα διαφέρουν ανάλογα με το φύλο. Σε μια μελέτη του 2019 με πάνω από 26.000 συμμετέχοντες, ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου ανά επίπεδο υπέρτασης ήταν υψηλότερος στις γυναίκες. Σε σύγκριση με τους άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση, οι γυναίκες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν ακόμη περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό.

Μια άλλη μελέτη με επικεφαλής την Δρ. Τρέισι Μάντσεν διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα νηστείας, που είναι δείκτης διαβήτη, είχαν υψηλότερο κίνδυνο από τους άνδρες για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, το οποίο είναι το πιο συχνό.

5. Ορμόνες 

Οι γυναικείες ορμόνες φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο. Σε ανάλυση που έγινε το 2020 από δεδομένα της Women's Health Initiative, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα χαμηλά επίπεδα κυκλοφορούσας σφαιρίνης που δεσμεύει τις ορμόνες, μια ορμόνη στενά συνδεδεμένη με τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. 

Δες και αυτό: Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ο αναπάντεχος συσχετισμός με μια καθημερινή συνήθεια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i