Έρευνα: Η χρήση κάνναβης αλλάζει το DNA μας;

Άγνωστο παραμένει αν οι αλλαγές αυτές που προκαλεί η χρήση κάνναβης μπορούν να αναστραφούν αργότερα ή όχι.

κάνναβη φυτό istock

Η χρήση κάνναβης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο επιγονιδίωμα του ανθρώπινου σώματος, σύμφωνα με μελέτη σε πάνω από 1.000 ενήλικες.

Τι είναι το επιγονιδίωμα;

Το επιγονιδίωμα λειτουργεί σαν ένα σύνολο διακοπτών, ενεργοποιώντας ή απενεργοποιώντας γονίδια για να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας του σώματός μας. Είναι δηλαδή ο μηχανισμός με τον οποίο το κύτταρο ελέγχει ανά πάσα χρονική στιγμή ποιες γονιδιακές περιοχές του είναι λειτουργικές, κάτι που επιτυγχάνει είτε προκαλώντας χημικές μετατροπές στην αλυσίδα του DNA είτε αλλάζοντας τοπικά το τρισδιάστατο σχήμα της αλυσίδας.

Έρευνα: Μπορεί να προστατεύει η κάνναβη από τον καρκίνο;

Εξετάζοντας τις επιγενετικές αλλαγές

"Παρατηρήσαμε συσχετίσεις μεταξύ της σωρευτικής χρήσης μαριχουάνας και πολλαπλών επιγενετικών δεικτών με την πάροδο του χρόνου", η Lifang Hou, προληπτικός γιατρός και επιδημιολόγος από το Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Η κάνναβη είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, με το 49% των ανθρώπων να την έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά, αναφέρουν η Hou και μια ομάδα Αμερικανών ερευνητών στη δημοσιευμένη εργασία τους. Ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ και άλλες χώρες την έχουν νομιμοποιήσει.

Οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 1.000 ενήλικες που είχαν συμμετάσχει σε μια μακροχρόνια προηγούμενη μελέτη όπου είχαν ρωτηθεί για τη χρήση κάνναβης σε μια περίοδο 20 ετών. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη παρείχαν δείγματα αίματος σε δύο περιπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, στον 15ο και 20ο χρόνο. Ήταν ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών κατά την έναρξη, ή "έτος 0".

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δείγματα αίματος με διαφορά πέντε ετών, η Hou και η ομάδα της εξέτασαν τις επιγενετικές αλλαγές, ειδικά τα επίπεδα μεθυλίωσης του DNA, ατόμων που είχαν κάνει χρήση κάνναβης πρόσφατα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η προσθήκη ή η αφαίρεση ομάδων μεθυλίου από το DNA είναι μια από τις πιο μελετημένες επιγενετικές τροποποιήσεις. Χωρίς αλλαγή της γονιδιωματικής αλληλουχίας, αλλάζει τη δραστηριότητα των γονιδίων, επειδή είναι πιο δύσκολο για τα κύτταρα να "διαβάσουν" τις οδηγίες του γονιδιώματος με αυτές τις μοριακές αλλαγές στον τρόπο τους.

Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες και οι παράγοντες του τρόπου ζωής μπορούν να προκαλέσουν αυτές τις αλλαγές μεθυλίωσης, οι οποίες μπορούν να μεταδοθούν στις μελλοντικές γενιές και οι βιοδείκτες αίματος μπορούν να παρέχουν πληροφορίες τόσο για πρόσφατες όσο και για ιστορικές εκθέσεις.

"Προηγουμένως εντοπίσαμε συσχετίσεις μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και της διαδικασίας γήρανσης όπως αποτυπώθηκε μέσω της μεθυλίωσης του DNA", είπε η Χου. "Θέλαμε να διερευνήσουμε περαιτέρω εάν συγκεκριμένοι επιγενετικοί παράγοντες σχετίζονται με τη μαριχουάνα και εάν αυτοί οι παράγοντες σχετίζονται με τα αποτελέσματα της υγείας".

Πολλαπλές επιγενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τη χρήση κάνναβης είχαν προηγουμένως συνδεθεί με πράγματα όπως

  • ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός,
  • η ορμονική σηματοδότηση,
  • οι λοιμώξεις,
  • οι νευρολογικές διαταραχές όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή και
  • οι διαταραχές που προκαλεί η χρήση ουσιών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κάνναβη προκαλεί άμεσα αυτές τις αλλαγές ή προκαλεί προβλήματα υγείας.

"Αυτή η έρευνα έδωσε νέες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ της χρήσης μαριχουάνας και των επιγενετικών παραγόντων", δήλωσε ο επιδημιολόγος Drew Nannini από το Πανεπιστήμιο Northwestern.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Molecular Psychiatry.

Πώς να εντάξω στη διατροφή μου την κάνναβη; Ξέρεις τα πολλαπλά οφέλη αυτού του superfood;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i