Διατροφή για κολίτιδα: Τι συστήνει η διατροφολόγος για την ελκώδη κολίτιδα

Κολίτιδα και διατροφή: Η διαιτολόγος Αγγελική Μοράρη μας εξηγεί ποια διατροφή ακριβώς πρέπει να ακολουθούν οι πάσχοντες από τη νόσο.

shutterstock_710854360 By Diana Grytsku

Από την Αγγελική Μοράρη, MSc, Επιστήμονας Τροφίμων & Διατροφής (BSc), Μεταπτυχιακή Εξειδίκευση στην Κλινική διαιτολογία,   nutritipsbyaggelikimorari.wordpress.com

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα αποτελεί μία πάθηση η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή της εσωτερικής επιφάνειας του κόλου (παχύ έντερο) ή του ορθού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έπειξη για αφόδευση, αιματηρές διάρροιες καθώς και κόπωση. Οι επιδράσεις της νόσου ποικίλουν ανάλογα με την έκταση του προσβεβλημένου παχέος εντέρου και τα συμπτώματα μεταβάλλονται στον χρόνο, με περιόδους εξάρσεων ανάμεσα σε περιόδους χωρίς συμπτώματα που ονομάζονται υφέσεις.

Ελκώδης κολίτιδα - Διατροφή

Ιδιαίτερη σημασία έχει η λήψη μιας υγιούς, ισορροπημένης δίαιτας που θα έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση του σωματικού βάρους και την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων για τον οργανισμό.

Η καταγραφή ενός ημερολογίου διατροφής θα σε βοηθήσει στον εντοπισμό των τροφών που πρέπει να αποφεύγεις. Αν κάποιες τροφές φαίνεται πως επιδεινώνουν τα συμπτώματα, τις καταγράφεις και προσπαθείς να τις απομακρύνεις από τη διατροφή σου όταν υπάρχει περίοδος έξαρσης της νόσου.

Διάβασε επίσης: 6 φυσικές θεραπείες για την κολίτιδα

Κάτι που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι τα περισσότερα άτομα με ελκώδη κολίτιδα πιθανώς να χρειάζονται συμπληρώματα σιδήρου για την αναιμία εξαιτίας της απώλειας αίματος. Η εξέταση αίματος συμβάλλει στην επιβεβαίωση του στοιχείου, βιταμίνη Β12 ή σιδήρου, που χρειάζεται ο οργανισμός και στην μετέπειτα συμπληρωματική χορήγηση του. Επίσης η χρήση πρεβιοτικών και προβιοτικών βρέθηκε να είναι ωφέλιμη σε αυτά τα άτομα.

Γενικές οδηγίες

  • Ασκήσου τακτικά: Οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 30 λεπτά άσκησης 5 φορές την εβδομάδα. Αφιέρωσε 30 λεπτά για μέτρια άσκηση (π.χ. βάδισμα, κολύμβηση, ποδηλασία) τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.
  • Φρόντισε να ξεκουράζεσαι αρκετά και να περιορίζεις το άγχος σου.
  • Κατανάλωσε αρκετές ποσότητες υγρών καθημερινά. Η συνήθης σύσταση είναι 8 ποτήρια την ημέρα.
  • Καθιέρωσε μία υγιεινή διατροφή με κανονικά, ισορροπημένα γεύματα.

Η μόνη διαιτητική πρακτική που πρέπει να ακολουθείται από τους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα είναι η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν τροφές που να ενοχοποιούνται για την πρόκληση της νόσου ή κάποιες που να βοηθούν στη διατήρηση της ύφεσης. Παρά ταύτα, μερικοί ασθενείς υποστηρίζουν ότι κάποιες τροφές (αλκοόλ, καφές, τσάι, φρούτα και χυμοί φρούτων, ανθρακούχα ποτά, τηγανιτά και λιπαρά τρόφιμα) επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους και επομένως είναι λογικό να αποφεύγουν αυτές τις τροφές.

Επιπρόσθετα, οι ασθενείς με κοιλιακό άλγος και διάρροια, ίσως ανακουφιστούν από την αποφυγή φρέσκων φρούτων και λαχανικών, τροφίμων ολικής αλέσεως, καφεΐνης, αναψυκτικών και προϊόντων που περιέχουν σορβιτόλη (συνήθως υπάρχει στα γλυκά χωρίς ζάχαρη). Διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων!

Επειδή αρκετοί ασθενείς έχουν δυσανεξίες / αλλεργίες σε τροφές, παρακολούθησε ποιες τροφές σε ενοχλούν.

Ελκώδης κολίτιδα και οστική μάζα

Η ελκώδης κολίτιδα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο οστικής αφαλάτωσης και κατάγματος του ισχίου, κατάσταση που πιθανώς οφείλεται σε παράγοντες όπως η χρήση κορτικοστεροειδών, η αποφυγή των γαλακτοκομικών, η μειωμένη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων και η ίδια η φλεγμονώδης διεργασία.

Πιθανώς ο γιατρός σου να σου προτείνει τον τακτικό έλεγχο της οστικής πυκνότητας με τη βοήθεια ενός μηχανήματος που ονομάζεται DEXA. Αν η οστική πυκνότητα είναι χαμηλή, θα χρειαστεί θεραπεία. Επιπλέον, μπορείς να λάβεις μέτρα για να αποφύγεις την οστική απώλεια όπως:

  • Τακτική άσκηση για την ενίσχυση των οστών, όπως γρήγορο περπάτημα, τρέξιμο ή αεροβική γυμναστική.
  • Aποφυγή του καπνίσματος, το οποίο μπορεί να βλάψει τα οστά.
  • Λήψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου, βιταμίνης D και πιθανώς βιταμίνης Κ.
  • Κλείνοντας, η ειδικός επισημαίνει ότι το καλύτερο είναι να συζητήσεις οποιαδήποτε απορία έχεις  σχετικά με τη διατροφή σου με τον θεράποντα ιατρό και τον κλινικό διαιτολόγο σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i