Οι πιο σημαντικές εξετάσεις για μια υγιή εγκυμοσύνη

Ο βασικός προληπτικός έλεγχος στην εγκυμοσύνη συν μία εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα.

έγκυος εγκυμοσύνη διατροφή YakobchukOlena

Από τον Ελευθέριο Αναστασάκη, μαιευτήρα γυναικολόγο, Μαιευτήριο "Γαία", εξειδικευμένο στον προγεννητικό έλεγχο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση υγείας. Η επίτοκος "δεν είναι άρρωστη, είναι έγκυος", όπως λέει ο λαός. Είναι σημαντικό να πάρεις εξειδικευμένη προγεννητική φροντίδα από τον ιατρό σου μόλις ανακαλύψεις ότι είσαι έγκυος. Σε όλη τη διάρκεια της κύησης ο γιατρός θα σου συστήσει μια σειρά εξετάσεων για να ελέγξει την υγεία σου και εξειδικευμένες υπερηχογραφικές εξετάσεις για το έμβρυο προκειμένου να αποκλειστούν διάφορες ανατομικές και χρωμοσωμικές ανωμαλίες. 

Οι πιο σημαντικές προληπτικές εξετάσεις 

•    Στις 11 έως 14 εβδομάδες της κύησης θα πραγματοποιηθεί ο έλεγχος της αυχενικής διαφάνειας, που ως στόχο έχει τη διάγνωση των χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου, όπως τα σύνδρομα Down, Patau και Edwards. 
•    Στο β' τρίμηνο θα διενεργηθεί ο υπέρηχος β' επιπέδου, δηλαδή, ο αναλυτικός ανατομικός έλεγχος του εμβρύου. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης ο γιατρός σου θα υπολογίσει την πιθανότητα για πρόωρο τοκετό καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης προεκλαμψίας ή/και υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου. 
•    Στο γ' τρίμηνο θα διενεργήσει τον έλεγχο Doppler, όπου θα ελέγξει την κυκλοφορία και την ανάπτυξη του μωρού σου. Σε όλους αυτούς τους υπερήχους θα έχεις τη δυνατότητα να ανακαλύψεις πώς μοιάζει το μωρό σου με τον τρισδιάστατο υπέρηχο (3D/4D), ώστε μαζί με τον σύζυγό σου να νιώσετε τα πρώτα "οικογενειακά σκιρτήματα".

Διαβάστε Επίσης

Μια εξέταση που αλλάζει τα δεδομένα

Η πλειοψηφία των εμβρύων είναι φυσιολογική. Όμως, όλες οι γυναίκες έχουν μια μικρή πιθανότητα να κυοφορούν έμβρυο με χρωμοσωμική ανωμαλία, όπως η τρισωμία 21 (σύνδρομο Down). Ο προγεννητικός έλεγχος το 2012 εγκαινίασε έναν μεγάλο σταθμό στην ιστορία του, τον μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο (NIPT-Νon Ιnvasive Prenatal Test). Ο έλεγχος αυτός βασίζεται στην ανάλυση του ελεύθερου εμβρυϊκού DNA του εμβρύου που κυκλοφορεί στο περιφερικό αίμα της επιτόκου. Η συλλογή του είναι απλή, ανώδυνη και απολύτως ασφαλής για το έμβρυο, καθώς διενεργείται με μια απλή αιμοληψία. Το NIPT δεν έχει αντικαταστήσει την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας αλλά ούτε τον επεμβατικό έλεγχο μέσω της λήψης τροφοβλάστης ή της αμνιοπαρακέντησης (με μια ελάχιστη πιθανότητα αποβολής). Στα αποτελέσματα υψηλού κινδύνου ο επεμβατικός έλεγχος του καρυοτύπου θα δώσει την πολυπόθητη απάντηση στους γονείς. Σε αποτελέσματα, όμως, μέτριου κινδύνου ο NIPT θα δώσει μια ιδιαίτερα αξιόπιστη απάντηση στους γονείς, χωρίς όμως τον μικρό κίνδυνο αποβολής που συνοδεύει τον επεμβατικό έλεγχο του καρυοτύπου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i