Ένας εύκολος και σημαντικός τρόπος να συνεισφέρουμε στη μείωση της σπατάλης φαγητού

Πώς θα συνεισφέρουμε όλοι ώστε καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει ποτέ χαμένη.

σπατάλη φαγητού iStock

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Φαγητού, που ήταν στις 16 Οκτωβρίου, η εταιρεία "Μπορούμε", μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση της διατροφικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού στην Ελλάδα, ρίχνει φως στο θέμα της κατανάλωσης "άσχημων" φρούτων και λαχανικών, που απορρίπτονται από παραγωγούς, ενώ η διατροφική αξία τους είναι η ίδια με όσα έχουν καλύτερη όψη.

Αγοράζοντας "άσχημα" φρούτα και λαχανικά, που μπορεί να μην έχουν το "σωστό" μέγεθος, χρώμα ή σχήμα, αλλά είναι το ίδιο νόστιμα και υγιεινά με αυτά που έχουν "τέλεια" εμφάνιση, τα οποία διαφορετικά ίσως καταλήξουν στα σκουπίδια. Eίναι ένας από τους τρόπους να συνεισφέρουμε στη μείωση της σπατάλης φαγητού.

boroume

Εκτός από το θέμα της σίτισης, η επιβάρυνση με τη σπατάλη φαγητού για το περιβάλλον είναι σημαντική, αφού 1 τόνος οργανικών απορριμμάτων σε μια χωματερή εκλύει 1 τόνο μεθανίου στην ατμόσφαιρα, 25 φορές πιο επιβλαβές από το διοξείδιο του άνθρακα, όσον αφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. 

boroume

Καθημερινά, η οργάνωση "Μπορούμε" σώζει φαγητό και τρόφιμα από δωρητές, από τον ιδιώτη μέχρι τη μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και από τον αγρότη μέχρι το φούρνο της γειτονιάς, και τα προσφέρει, μέσω κοινωφελών φορέων, στους συνανθρώπους μας, που βρίσκονται σε επισιτιστική ανασφάλεια, μειώνοντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση και παράλληλα στηρίζοντας επισιτιστικά τις πιο ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με σημαντική επισιτιστική βοήθεια. 

boroume

Περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορούμε όλοι, ιδιώτες ή εταιρείες, να συνεισφέρουμε, ώστε καμία μερίδα φαγητού να μην πηγαίνει ποτέ χαμένη, στο www.boroume.gr.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i