Τρεις τρόποι να αποθηκεύσεις τους ξηρούς καρπούς

Και πόσο καιρό μπορεί να τους διατηρήσει ο κάθε τρόπος.

Ξηροί καρποί iStock

Εάν συνηθίζεις να αποθηκεύεις τους ξηρούς καρπούς στο ντουλάπι, ίσως να πρέπει να αναθεωρήσεις αυτήν την κίνηση. Η αποθήκευσή τους σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να διατηρήσει τους ξηρούς καρπούς φρέσκους για μικρό χρονικό διάστημα. Απαιτούνται χαμηλότερες θερμοκρασίες για επαρκή μακροπρόθεσμη αποθήκευση, αλλά και συγκεκριμένες μέθοδοι αποθήκευσης. 

1.Πρώτη μέθοδος: Σε θερμοκρασία δωματίου 

  • Κατάψυξε τα πιθανά παράσιτα. Εάν αποθηκεύεις ξηρούς καρπούς που έχεις αγοράσει χύμα από μια τοπική αγορά, θα χρειαστεί να τους καταψύξεις για δύο ημέρες πριν τους αποθηκεύσεις για να σκοτώσεις τυχόν παράσιτα που μπορεί να υπάρχουν στο μείγμα. Ειδικά τα αυγά των εντόμων, ευδοκιμούν σε θερμοκρασία δωματίου. Ως εκ τούτου, οι φρέσκοι ξηροί καρποί πρέπει να αποστειρώνονται μέσω κατάψυξης. Εάν αποθηκεύεις συσκευασμένους ξηρούς καρπούς εμπορίου, δεν χρειάζεται να τους καταψύξεις.
  • Τοποθέτησε τους ξηρούς καρπούς σε ένα αεροστεγές δοχείο μέσα στην κατάψυξη.  Άφησέ τους εκεί για 48 ώρες, στους -18 βαθμούς Κελσίου ή και σε ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία.
  • Κλείσε τους ξηρούς καρπούς σε αεροστεγές δοχείο, γυάλινο ή πλαστικό. Το δοχείο πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό, με καπάκι που να κουμπώνει ή να βιδώνει αεροστεγώς. Τα πλαστικά και γυάλινα δοχεία είναι καλύτερα από τις πλαστικές σακούλες. Οι πλαστικές σακούλες είναι διαπερατές, επομένως, παρόλο που έχουν καλή σφράγιση, οι οσμές μπορούν ακόμα να εισχωρήσουν στο χώρο και να αλλοιώσουν τη γεύση των ξηρών καρπών.
  • Αποθήκευσε για δύο έως τέσσερις μήνες. Τοποθέτησε το βάζο με ξηρούς καρπούς σε σκοτεινό, δροσερό μέρος, όπως ένα ντουλάπι. Θα μπορέσεις να διατηρήσεις τους ξηρούς καρπούς φρέσκους για δύο έως τέσσερις μήνες όταν τους αποθηκεύσεις με αυτόν τον τρόπο. Το φως μπορεί να κάνει τους ξηρούς καρπούς να ταγκίζουν με ταχύτερο ρυθμό, επομένως δεν πρέπει ποτέ να τους αποθηκεύσεις σε ράφι, πάγκο κουζίνας ή σε άλλη εκτεθειμένη στο φως περιοχή.

2. Δεύτερη μέθοδος: Στο ψυγείο 

  • Αποθήκευσε τους ξηρούς καρπούς σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία. Τοποθέτησέ τους σε ένα μη διαπερατό δοχείο και βεβαιώσου ότι το ίδιο το δοχείο είναι καθαρό και στεγνό και ότι το καπάκι του κουμπώνει ή βιδώνει με αεροστεγή σφράγιση. Τα παράσιτα δεν αποτελούν πρόβλημα αν σκοπεύεις να ψύξεις τους ξηρούς καρπούς, σε αντίθεση με την προηγούμενη μέθοδο. Η παρατεταμένη αποθήκευση σε χαμηλές θερμοκρασίες αποτρέπει την επιβίωση και αναπαραγωγή τους. 
  • Τα γυάλινα και τα πλαστικά βάζα είναι καλύτερα από τις πλαστικές σακούλες. Οι ξηροί καρποί έχουν την τάση να απορροφούν οσμές, επομένως το δοχείο πρέπει να έχει καλή σφράγιση και να είναι κατασκευασμένο από μη διαπερατό υλικό. Διαφορετικά, η γεύση των ξηρών καρπών θα μπορούσε να αλλοιωθεί κατά την αποθήκευση.
  • Ψύξε τους ξηρούς καρπούς έως έναν χρόνο. Τοποθέτησε το δοχείο σε ψυγείο με θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου ή χαμηλότερη. Όταν αποθηκεύονται με αυτόν τον τρόπο, οι περισσότεροι ξηροί καρποί διαρκούν για ένα χρόνο. Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες μπορεί να ταγκίζουν πιο γρήγορα από αυτό το διάστημα.
    Τα αμύγδαλα, τα πεκάν, τα φιστίκια Αιγίνης και τα καρύδια μπορούν να παραμείνουν φρέσκα για ένα χρόνο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα από το αν τα κρατάς στο κέλυφός τους ή εάν τα αφαιρείς πριν από την αποθήκευση.

Ξηροί καρποί (μακαντέμια, πεκάν, καρύδια) και οι θερμίδες που κρύβουν

3.Τρίτη μέθοδος: Στην κατάψυξη 

  • Συσκεύασε τους ξηρούς καρπούς σε αεροστεγή δοχεία, γυάλινα ή πλαστικά. Βεβαιώσου ότι η σφράγιση είναι στεγανή όταν τοποθετήσεις το καπάκι. Το ίδιο το δοχείο πρέπει επίσης να είναι καθαρό και απαλλαγμένο από τυχόν υγρασία. Δεδομένου ότι θα καταψύξεις τους ξηρούς καρπούς, δεν χρειάζεται να κάνεις καμία προκαταρκτική ψύξη για να σκοτώσεις τυχόν έντομα. 
  • Οι πλαστικές σακούλες εδώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέσο αποθήκευσης, αλλά τα σκληρά πλαστικά ή γυάλινα δοχεία είναι καλύτερες επιλογές. Οι σακούλες είναι διαπερατές, επομένως οι οσμές μπορούν ακόμα και σε αυτή την περίπτωση να αλλοιώσουν τη γεύση και την ποιότητα των ξηρών καρπών.
  • Στην κατάψυξη, οι ξηροί καρποί θα διατηρηθούν για ένα έως τρία χρόνια - ανάλογα με την ποικιλία. Τα αμύγδαλα και τα κάστανα συνήθως παραμένουν φρέσκα στην κατάψυξη για τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα πεκάν και τα καρύδια μπορούν να αποθηκευτούν για δύο χρόνια και τα φιστίκια συνήθως διαρκούν έως και τρία χρόνια. Τόσο η θερμότητα όσο και το φως μπορούν να κάνουν τους ξηρούς καρπούς να ταγκίσουν με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό. Η αποθήκευσή τους στην κατάψυξη μειώνει την έκθεση και στους δύο παράγοντες, καθιστώντας αυτήν την καλύτερη δυνατή μέθοδο για μακροχρόνια αποθήκευση.

Ποιοι είναι οι ξηροί καρποί που δεν παχαίνουν και ταιριάζουν στη δίαιτα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i