Ζάχαρη στη μαρμελάδα: Όσα πρέπει να ξέρεις

Plus: Μαρμελάδα εσπεριδοειδών vs. μαρμελάδα από άλλα φρούτα: Ποιες οι διαφορές τους και ποια να προτιμήσεις;

μαρμελάδα iStock

Η μαρμελάδα είναι ένα πολύ δημοφιλές γλυκό άλειμμα, φτιαγμένο από φρούτα, και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες, κάτι που μπορεί να προβληματίζει όσους προσέχουν την πρόσληψη ζάχαρης. Παρακάτω, θα εξερευνήσουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη της μαρμελάδας και θα προσφέρουμε μερικές συμβουλές για το πώς να απολαύσεις αυτό το νόστιμο άλειμμα, που είναι ιδανικό και για την περίοδο της νηστείας, με μέτρο.

Πρώτον, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την περιεκτικότητα σε ζάχαρη της μαρμελάδας. Κατά μέσο όρο, μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα περιέχει περίπου 12 γραμμάρια ζάχαρης. Αυτό μπορεί να αποτελεί πρόβλημα, ειδικά για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μαρμελάδας σε τακτική βάση. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή έχει συνδεθεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

Τι μπορείς να κάνεις αν σου αρέσει η μαρμελάδα αλλά θέλεις να μειώσεις την πρόσληψη ζάχαρης; Δες εδώ μερικές συμβουλές:

  • Επίλεξε μια μαρμελάδα υψηλής ποιότητας: Ορισμένες μαρμελάδες περιέχουν περισσότερη ζάχαρη από άλλες. Αναζήτησε μια μαρμελάδα υψηλής ποιότητας που περιέχει ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα και επίλεξε κάποιο brand που χρησιμοποιεί ολόκληρα φρούτα αντί για χυμό. Αυτό θα παρέχει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά εκτός από τη μείωση της συνολικής περιεκτικότητας σε ζάχαρη.
  • Χρησιμοποίησε τη μαρμελάδα ως καρύκευμα: Αντί να αλείψεις τη μαρμελάδα σε τοστ ή μπισκότα, δοκιμάσε να τη χρησιμοποιήσεις ως καρύκευμα. Μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας μπορεί να προσθέσει γεύση σε ψητά κρέατα ή σάλτσες σαλάτας χωρίς να προσθέσει πολλή ζάχαρη στο γεύμα σου.
  • Ανακάτεψε τη μαρμελάδα με άλλα συστατικά: Ανακατεύοντας τη μαρμελάδα με άλλα συστατικά, μπορείς να μειώσεις τη συνολική περιεκτικότητα σε ζάχαρη του γεύματός σου. Για παράδειγμα, ανάμειξε μια μικρή ποσότητα μαρμελάδας με γιαούρτι και φρέσκα φρούτα για ένα νόστιμο και θρεπτικό σνακ.
  • Φτιάξε τη δική σου μαρμελάδα: Τέλος, μπορείς να φτιάξεις τη δική σου μαρμελάδα στο σπίτι. Έτσι, μπορείς να ελέγξεις την ποσότητα ζάχαρης που χρησιμοποιείς ή να βάλεις κάποιο άλλο γλυκαντικό και να πειραματιστείς με διαφορετικές γεύσεις για να βρεις την τέλεια ισορροπία γλυκύτητας.

Η μαρμελάδα είναι μια νόστιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή, αλλά είναι σημαντικό να καταναλώνεται με μέτρο. Επιλέγοντας μια μαρμελάδα υψηλής ποιότητας και ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, μπορείς να απολαύσεις τη γλυκιά γεύση της μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη ζάχαρης.

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών ή άλλες μαρμελάδες φρούτων; Τι να προτιμήσεις; 

Αν και μπορεί να μοιάζουν, έχουν κάποιες ευδιάκριτες διαφορές όσον αφορά τη γεύση, την υφή και τη θρεπτική τους αξία. 

Μαρμελάδα φρούτων

Η μαρμελάδα φτιάχνεται μαγειρεύοντας τα φρούτα και τη ζάχαρη μαζί μέχρι να αποκτήσουν μια παχύρρευστη υφή που μπορεί να απλωθεί. Τα φρούτα στη μαρμελάδα συνήθως θρυμματίζονται ή πολτοποιούνται, με αποτέλεσμα μια λεία υφή. Τα κοινά φρούτα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδας περιλαμβάνουν φράουλες, σμέουρα και βατόμουρα.

Μαρμελάδα εσπεριδοειδών

Η μαρμελάδα εσπεριδοειδών, από την άλλη πλευρά, παρασκευάζεται από εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ. Τα φρούτα μαγειρεύονται με ζάχαρη και νερό μέχρι να σχηματιστεί ένα παχύρρευστο, κολλώδες άλειμμα. Σε αντίθεση με την πρώτη μαρμελάδα, περιέχει κομμάτια της φλούδας των φρούτων, που της δίνει μια ελαφρώς πικρή και πικάντικη γεύση.

Τι να προτιμήσεις; 

Και οι δύο κατηγορίες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα φράουλα περιέχει περίπου 50 θερμίδες και 12 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ μια κουταλιά της σούπας μαρμελάδα πορτοκαλιού περιέχει περίπου 45 θερμίδες και 10 γραμμάρια ζάχαρη.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες διατροφικές διαφορές μεταξύ των δύο αλειμμάτων:

  • Φυτικές ίνες: Η μαρμελάδα πορτοκάλι τείνει να είναι υψηλότερη σε φυτικές ίνες από τη μαρμελάδα φράουλα, χάρη στο γεγονός ότι περιέχει και τις φλούδες των φρούτων. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθανθείς χορτάτη.
  • Βιταμίνη C: Η μαρμελάδα πορτοκάλι είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προώθηση της υγιούς επιδερμίδας. Η μαρμελάδα φράουλα, ωστόσο, δεν είναι σημαντική πηγή αυτής της βιταμίνης.
  • Αντιοξειδωτικά: Και οι δύο μαρμελάδες περιέχουν αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του οργανισμού. Ωστόσο, η μαρμελάδα πορτοκάλι μπορεί να περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά από το άλλο είδος, λόγω της χρήσης εσπεριδοειδών.

Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Όσον αφορά την επιλογή, δεν υπάρχει ξεκάθαρος νικητής όσον αφορά την υγεία. Και τα δύο αλείμματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Ωστόσο, αν θέλεις ένα άλειμμα που να είναι υψηλότερο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C, η μαρμελάδα εσπεριδοειδών είναι η καλύτερη επιλογή. Από την άλλη, αν προτιμάς μια πιο γλυκιά και πιο λεία υφή, οι υπόλοιπες μαρμελάδες είναι προτιμότερες. 

Συνταγή για μαρμελάδα βερίκοκο μόνο με 3 υλικά

Μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη: Ποιο φρούτο να προτιμήσεις και πώς να τη φτιάξεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i