9 tips για αχτύπητο ανοσοποιητικό | Τι συστήνει η γεροντολόγος - διαιτολόγος

Η Νάσια Πασχαλέρη, διαιτολόγος-γεροντολόγος, MSc, υποψήφια διδάκτορα Ιατρικής Σχολής Αθηνών προτείνει αυτά τα 9 tips για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου.

food istock

Προτεραιότητα στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος είναι η σωστή διατροφή, η άσκηση, η μείωση του στρες και ο καλός ύπνος. Ξεκινώντας από τη διατροφή οι παρακάτω 9 συμβουλές θα σου προσφέρουν ένα... αχτύπητο ανοσοποιητικό!

1. Πρόσθεσε στη διατροφή σου 3-4 φρούτα την ημέρα, ειδικότερα φρούτα με βιταμίνη C.

Εκτός από το πορτοκάλι και το μανταρίνι, φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι το ακτινίδιο, η φράουλα, το μάνγκο και ο ανανάς. Ειδικά αν έχεις πρόβλημα με το ζάχαρο, καλύτερα να μην πίνεις χυμούς, αλλά να τρως ολόκληρα φρούτα.

2. Βάλε στη σαλάτα σου πολλά διαφορετικού χρώματος λαχανικά

Όπως το μπρόκολο (πράσινο), οι πιπεριές (όλων των χρωμάτων), το καρότο (πορτοκαλί) και το άσπρο ή μοβ λάχανο. Μια σαλάτα με λάχανο άσπρο, λάχανο κόκκινο, καρότο, κόκκινη πιπεριά και σέλινο είναι πλούσια σε βιταμίνες C και Α. Reminder: Αν έχεις μεγάλο απόθεμα σε λαχανικά, για να μη χαλάσουν, μπορείς να τα καταψύξεις εύκολα μόνη σου, καθώς έτσι δε χάνεται η διατροφική τους αξία.

3. Πρόσθεσε στη σαλάτα σου ελιές

Ειδικότερα Καλαμών, που έχουν ακόμα περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από όλους τους τύπους ελιάς, και ρίγανη, που έχει υψηλή αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

4. Ενυδατώσου: η ενυδάτωση παίζει τεράστιο ρόλο στο ανοσοποιητικό

Ειδικότερα, τα άτομα τρίτης ηλικίας, που είναι ομάδες υψηλού κινδύνου, χρειάζονται περισσότερη ενυδάτωση. Επομένως, εκτός από το νερό, πρόσθεσε σούπες, που ενυδατώνουν και δυναμώνουν τον οργανισμό. Η κοτόσουπα (που φωνάζουν να την τρώμε γιαγιάδες και μαμάδες!) έχει αποδειχθεί ότι, λόγω των συστατικών της, βοηθά να ελαφρύνουν τα συμπτώματα γρίπης. Επίσης, καθημερινά πίνε 2-3 φλιτζάνια τσάι του βουνού!

5. Κατανάλωνε γιαούρτι

Αν είσαι σε δίαιτα χωρίς την πέτσα και κεφίρ, καθώς τα προβιοτικά ενισχύουν, εκτός από την εντερική χλωρίδα, και το ανοσοποιητικό.

6. Ξεκίνα σωστά

Ξεκίνα τη μέρα σου με ζεστό νερό με λεμόνι και 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι για να ενεργοποιήσεις τον οργανισμό σου και να τον ενυδατώσεις.

7. Πρόσθεσε Ω3 λιπαρά οξέα

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσιάζοντας ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Καλές πηγές τους είναι τα λιπαρά ψάρια, όπως η σαρδέλα, ο σολομός, το σκουμπρί, η τσιπούρα, ο τόνος, και κάποιοι ξηροί καρποί (ιδιαίτερα τα καρύδια) και ο λιναρόσπορος.

8. Μην ξεχνάς τις πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες ενισχύουν τον οργανισμό, καθώς έχουν ψευδάργυρο, σίδηρο και σελήνιο, που είναι μεταλλικά στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού και βοηθούν και στην επούλωση τραυμάτων. Τα βρίσκεις σε κόκκινο κρέας, όσπρια, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς.

9. Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με αυτά τα συμπληρώματα διατροφής

Αν θέλεις, εκτός από τη διατροφή, να ενισχύσεις και με συμπληρώματα διατροφής τον οργανισμό σου, δοκίμασε ένα συμπλήρωμα για το οποίο θα έχεις συζητήσει με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σου. Για παράδειγμα, μπορείς να δοκιμάσεις:

  • Πρόπολη, που, σύμφωνα με έρευνες, δρα ενάντια σε ιώσεις και μύκητες.
  • Βιταμίνη D, που "ανεβάζει" το ανοσοποιητικό. Χρειάζεσαι το συμπλήρωμα ιδίως αν δεν εκτίθεσαι στον ήλιο.
  • Eχινάκεια, που διαθέτει ισχυρή αντιμικροβιακή και αντικαταρροϊκή δράση και θεωρείται πολύ δραστική στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
  • Μια πολυβιταμίνη που ταιριάζει με τις ανάγκες σου.
ΑΠΟ ΤΟ SHAPE ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ '24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΜΕ ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΤΗΝ ΜΥΡΤΩ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΔΩΡΟ ΤΗΝ MAX VOLUME MASCARA ΤΗΣ MD PROFESSIONNEL.   

 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i