Ποια παυσίπονα; 4 φυσικά συστατικά που διώχνουν τον πόνο!

Προτού πιάσεις το χαπάκι δοκίμασε ένα από τα παρακάτω φυσικά συστατικά που λειτουργούν σαν παυσίπονα.

washabi φυσικά συστατικά για τον πόνο istock

Ίσως να ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά κάποια φυσικά συστατικά στο διαιτολόγιο σου μπορούν να σε ανακουφίσουν από ένα ελαφρύ πονοκέφαλο ή κάποιο μυικό πόνο, που προκαλείται μετά την άσκηση.

Υπάρχουν μπαχαρικά και αρωματικά με δράση παρόμοια των παυσίπονων – εξαιρούνται φυσικά οι περιπτώσεις όταν έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ έντονο και παρατεταμένο πόνο.

Όπως εξηγεί η Άννα Αποστόλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφίμων ίσως να μην σε γλιτώσουν τελικά από τη χρήση συμβατικών φαρμάκων αλλά μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τον πόνο.

Δέκα τροφές που δρουν σαν φυσικά αναλγητικά

1. Για τον πόνο μετά την άσκηση: Καυτερή πιπεριά

Η καψαϊκίνη είναι ένα από τα συστατικά της καυτερής πιπεριάς και του κόκκινου πιπεριού που ερεθίζει τη γλώσσα. Για να μειώσει την ενόχληση που του προκαλεί η καυτερή αυτή ουσία, ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες ή τις λεγόμενες "ορμόνες της ευτυχίας". Αυτές οι ορμόνες δρουν εναντίον στον πόνο. Παρόμοιες ιδιότητες έχουν όλα τα καυτερά διατροφικά συστατικά και φυσικά τα φαγητά που τα περιέχουν.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι όταν εφαρμόζεται στο δέρμα, αυτή η ουσία μπορεί να μειώσει τον πόνο. Μάλιστα, ορισμένα παυσίπονα που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή βασίζονται ήδη στην καψαϊκίνη για την αντιμετώπιση των πονεμένων μυών και αρθρώσεων.

2. Για τη φλεγμονή και τον χρόνιο πόνο: Washabi 

Το συνοδευτικό του φημισμένου σούσι περιέχει τη γιαπωνέζικη ποικιλία κιχλιαρίδας, ρίζας με έντονη πικάντικη γεύση που επίσης διεγείρει τις αντιδράσεις κατά του πόνου στον ίδιο τον οργανισμό. Το Wasabi έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Η φλεγμονή είναι η απάντηση του ανοσοποιητικού σου συστήματος σε λοιμώξεις, τραυματισμούς και τοξίνες, όπως ο μολυσμένος αέρας ή ο καπνός του τσιγάρου, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει και να θεραπεύσει το σώμα σου.

Όταν η φλεγμονή γίνεται ανεξέλεγκτη και χρόνια, μπορεί να συμβάλει σε διάφορες φλεγμονώδεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου.

Μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες που περιλαμβάνουν ζωικά κύτταρα δείχνουν ότι τα ITC στο wasabi καταστέλλουν κύτταρα και ένζυμα που προάγουν τη φλεγμονή, συμπεριλαμβανομένης της Cyclooxygenase-2 (COX-2) και των φλεγμονωδών κυτοκινών όπως οι ιντερλευκίνες και ο παράγοντας νέκρωσης όγκου (TNF).

3. Για τον πονόδοντο: Σκόρδο

Μπορεί να πιστεύεις ότι το σκόρδο είναι βασικό συστατικό στην ιταλική μαγειρική παρά τρόπος ανακούφισης από τον πονόδοντο, αλλά έχει διαφημιστεί για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες.

Μία από τις πιο γνωστές ενώσεις στο σκόρδο είναι η αλισίνη, η οποία έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες που μπορεί να βοηθήσει να σκοτωθούν ορισμένα από τα βακτήρια που σχετίζονται με τον πονόδοντο. Η αλισίνη βρίσκεται στο φρέσκο σκόρδο αφού θρυμματιστεί ή κοπεί.

Από τα πιο διαδεδομένα γιατροσόφια σε πολλούς πολιτισμούς είναι το κατάπλασμα από σκόρδο (τριμμένο σε λεπτό τρίφτη) που αποδεικνύεται αποτελεσματικό, ακόμα και ενάντια ενός εξαντλητικού πόνου όπως είναι συχνά ο πονόδοντος. Παρόμοια δράση έχουν επίσης η μουστάρδα και το μουσταρδέλαιο.
 

4. Για την επούλωση των πληγών: Σαφράν και μαϊντανός

Το σαφράν και ο μαϊντανός περιέχουν αιθέρια έλαια που αυξάνουν τη ροή του αίματος. Ως συνέπεια, βελτιώνεται η τροφοδότηση με αίμα όλων των οργάνων βοηθώντας και στην επούλωση των πληγών. Επιπλέον:

  • το σαφράν λόγω των αντιφλεγμονωδών, αντιοξειδωτικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων του, μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του PMS, όπως ευερεθιστότητα, άγχος, πονοκέφαλος, φούσκωμα και λιγούρες.
  • ο μαϊντανός δρα ως παυσίπονο αφού διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και ανακουφίζει από γαστρεντερικά προβλήματα όπως δυσπεψία, κράμπες στο στομάχι, φούσκωμα και ναυτία.

Επίσης, τα περισσότερα αρωματικά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα περιέχουν ιχνοστοιχεία και μεταλλικά άλατα τα οποία διεγείρουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Πόνος: Οι 7 εναλλακτικές θεραπείες που τον μειώνουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i