Το σαρακοστιανό με τις αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Αγαπημένο σαρακοστιανό που εκτός από γεύση μπορεί να σε κάνει και πιο χαρούμενη!

octapus istock

 

Είναι γνωστό ότι αποτελεί ένα από τα πιο έξυπνα πλάσματα στη θάλασσα. Είναι επίσης μια γαστρονομική λιχουδιά στις παράκτιες περιοχές και αγαπημένο σαρακοστιανό. Εάν σου αρέσει το χταπόδι, αυτό το άρθρο είναι για εσένα, αφού έχει ακόμη έναν επιπλέον λόγο να καταναλώσεις.

Χταπόδι και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα χταπόδια και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ωμέγα - 3 λιπαρά οξέα και η κατανάλωση περισσότερων από αυτά μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής.

Σε ορισμένους πληθυσμούς, η έρευνα δείχνει ότι όσοι τρώνε μέτριες - αλλά όχι απαραίτητα υψηλές - ποσότητες θαλασσινών τείνουν να έχουν χαμηλότερο σκορ σε μετρήσεις κατάθλιψης.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η αναλογία μεταξύ ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στο αίμα είναι επίσης ένας παράγοντας.

Αν και μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 από τα θαλασσινά έχει συνδεθεί με μειωμένη κατάθλιψη, δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να συμπεράνουμε ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά άτομα που ήδη ζουν με κατάθλιψη.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι δεν είναι μόνο τα ωμέγα-3 στο χταπόδι που ευθύνονται για τις πιθανές αντικαταθλιπτικές του ιδιότητες.

Μελέτη ανέλυσε τα τρόφιμα και τις συγκεντρώσεις τους σε 12 διαφορετικά αντικαταθλιπτικά θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των:

  • βιταμίνης Β12,
  • σελήνιο,
  • σίδηρο,
  • ψευδάργυρο.

Το χταπόδι κατέλαβε την 6η θέση στη λίστα με τα κορυφαία αντικαταθλιπτικά τρόφιμα.

5 απρόσμενα "συμπτώματα" που συνδέονται με την κατάθλιψη

Τι να προσέξεις στην κατανάλωσή τους

Όπως τα περισσότερα είδη θαλασσινών, υπάρχει πιθανότητα το χταπόδι να μολυνθεί με βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος και το αρσενικό.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι τα μέταλλα συχνά συγκεντρώνονται στους πεπτικούς αδένες του θαλάσσιου πλάσματος, επομένως η αποφυγή αυτών των ιστών είναι ένας τρόπος για να περιορίσεις την έκθεσή σου όταν τρως χταπόδι.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) - μια κατηγορία καρκινογόνων ρύπων - στο χταπόδι, αν και σε διαφορετικό βαθμό ανάλογα με το πού ζούσαν τα χταπόδια.

Εκείνοι που κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της έκθεσης στον υδράργυρο, όπως οι έγκυες και οι θηλάζουσες, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που τρώνε πολλά θαλασσινά, καλό είναι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Νηστεία και διατροφή: Μάθε τις σαρακοστιανές θερμίδες

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i