
Η πίτσα είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά παγκοσμίως, με την ιταλική της καταγωγή να της χαρίζει διαχρονική φήμη και γεύση. Η ζύμη της συνδυάζεται με μια ποικιλία από υλικά όπως τυριά, αλλαντικά, λαχανικά και σάλτσες, δημιουργώντας αμέτρητους γευστικούς συνδυασμούς που ικανοποιούν κάθε γούστο. Είτε παραδοσιακή με ντομάτα και μοτσαρέλα, είτε με πιο μοντέρνες πινελιές, η πίτσα είναι ένα φαγητό που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε περίσταση.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις διαφορετικές εκδοχές που μπορείς να δοκιμάσεις, όπως η viral συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για πίτσα-σάντουιτς! Αυτή η εύκολη και γρήγορη συνταγή συνδυάζει τα αγαπημένα στοιχεία της πίτσας σε μορφή σάντουιτς, δημιουργώντας ένα απολαυστικό γεύμα που μπορείς να ετοιμάσεις σε χρόνο μηδέν. Ιδανικό για ένα γρήγορο σνακ ή ένα ελαφρύ γεύμα, η πίτσα-σάντουιτς του Άκη έχει γίνει viral στα social media χάρη στην απλότητα και τη νοστιμιά του.
Πίτσα - σάντουιτς
Υλικά:
Για τη ζύμη
- 375 γρ. αλεύρι γ.ό.χ., + έξτρα για τον πάγκο και το ταψί
- 250 γρ. νερό, κρύο
- 2 γρ. ξηρή μαγιά
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο, + έξτρα για το μπολ
- 1 κ.γ. μέλι
- 7 γρ. αλάτι
Για τη σύνθεση
- 350 γρ. μοτσαρέλα, φρέσκια
- 12 ντοματίνια
- 9 φέτες μορταδέλα
- 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης
- ½ ματσάκι φύλλα βασιλικού
- πιπέρι
Εκτέλεση:
1) Ρίξε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το νερό, τη μαγιά, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το μέλι και το αλάτι. Χτύπα με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 10-12 λεπτά, μέχρι να έχεις μία ελαστική ζύμη.
2) Άλειψε ένα μπολ με ελαιόλαδο, πλάσε τη ζύμη σε στρογγυλό σχήμα και μετέφερε τη στο μπολ.
3) Κάλυψε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και άφησε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. (Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη ζέστη του χώρου.)
4) Πασπάλισε τον πάγκο εργασίας και ένα ταψί με αλεύρι και άφησέ τα στην άκρη.
5) Μετέφερε τη ζύμη στον πάγκο και χώρισε τη σε 3 ίσα κομμάτια.
6) Πλάσε τα κομμάτια σε στρογγυλά ζυμαράκια, διπλώνοντας τις άκρες τους προς τα μέσα, και τοποθέτησέ τα στο ταψί.
7) Κάλυψε τα ζυμαράκια με μια πετσέτα και άφησέ τα να φουσκώσουν για 30 λεπτά ή μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
8) Προθέρμανε τον φούρνο στους 250°C στο γκριλ.
9) Πασπάλισε ξανά τον πάγκο εργασίας με αλεύρι, μετέφερε το πρώτο ζυμαράκι και άνοιξέ το με τα χέρια σου σε στρογγυλό σχήμα διαμέτρου 20-25 εκ.
10) Ρίξε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, άπλωσέ το με το χέρι ή με ένα πινέλο και δίπλωσε τη ζύμη σε μισοφέγγαρο.
11) Βάλε ένα τηγάνι που μπαίνει στον φούρνο σε δυνατή φωτιά και άφησέ το να κάψει.
12) Μετέφερε το ζυμάρι στο τηγάνι και ψήσε για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα η κάτω πλευρά.
13) Μετέφερε το τηγάνι στον φούρνο και ψήσε για ακόμα 4-6 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και η πάνω πλευρά.
14) Βγάλε το τηγάνι από τον φούρνο και άφησε το ζυμάρι να κρυώσει για 5 λεπτά.
15) Επανάλαβε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 2 ζυμαράκια.
16) Άνοιξε στη μέση την πίτσα - σάντουιτς βάλε μέσα τα υλικά σου και απόλαυσέ την.
Διάβασε επίσης:
Συνταγή για τη viral pizza με ζύμη από κουνουπίδι
Συνταγή για τη viral high protein πίτσα με 5 μόνο υλικά!
Τα 8 δημοφιλέστερα fast food και οι έξυπνες healthy εναλλακτικές τους - τι προτείνει η ειδικός
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr