Η Μαρία Αντωνά στην κουζίνα: Φτιάχνει το αγαπημένο της φαγητό - ιδανικό γι΄αυτήν την εποχή

Αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φαγητά.

maria antona instagram

Υπάρχουν φαγητά που μυρίζουν παιδικά καλοκαίρια, μεσημέρια με ανοιχτά παράθυρα και ήχους από τζιτζίκια. Τα γεμιστά είναι σίγουρα ένα από αυτά. Και όσο κι αν το χειμώνα μπορεί να τα πετύχεις κάπου, η αλήθεια είναι μία: Τα γεμιστά τρώγονται όπως τους αξίζει μόνο την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Γιατί; Επειδή τότε είναι η εποχή που οι ντομάτες είναι στα καλύτερά τους: κατακόκκινες, ζουμερές, μυρωδάτες. Πιάνεις μία και σχεδόν σκάει στα χέρια σου. Κι όταν τις κόβεις για να τις γεμίσεις με ρύζι, μυρωδικά και λαχανικά, μοσχοβολάει ολόκληρη η κουζίνα.

Έτσι και η Μαρία Αντωνά επέλεξε να μπει στην κουζίνα της για να τα φτιάξει. Είναι το αγαπημένο της φαγητό. Και αυτό βγαίνει στο αποτέλεσμα, καθώς επέλεξε να τα ετοιμάσει όπως ακριβώς τα έκανε η μαμά της.

μαρία αντωνά
instagram

Τι σου προσφέρει ένα πιάτο γεμιστά

Ένα από τα βασικά συστατικά των γεμιστών είναι το ρύζι – και όχι τυχαία. Το ρύζι συγκαταλέγεται στα πιο διαδεδομένα τρόφιμα παγκοσμίως, προσφέροντας στον οργανισμό μια γερή δόση υδατανθράκων, βιταμινών του συμπλέγματος Β, μετάλλων και ιχνοστοιχείων.

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν την αντικατάσταση του λευκού ρυζιού με καστανό – και για καλό λόγο. Λόγω της ελάχιστης επεξεργασίας του και της διατήρησης του φλοιού, το καστανό ρύζι είναι πολύ πιο πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες, καθιστώντας το ανώτερη επιλογή από άποψη διατροφικής αξίας. Παράλληλα, διαθέτει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που το καθιστά πιο χορταστικό και ιδανικό για άτομα με διαβήτη.

Εκτός από τις φυτικές ίνες, το καστανό ρύζι προσφέρει στον οργανισμό σημαντικά θρεπτικά στοιχεία όπως μαγγάνιο, φώσφορο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο, καθώς και μια μικρή ποσότητα σιδήρου. Ξεχωρίζει όμως και για την υψηλή περιεκτικότητά του σε σελήνιο, ένα ιχνοστοιχείο με καθοριστικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και σε πολλές ακόμη λειτουργίες του οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υδατάνθρακες των γεμιστών δεν προέρχονται μόνο από το ρύζι, αλλά και από τα λαχανικά που κόβονται και προστίθενται στη γέμιση. Πρόκειται για μια σημαντική πηγή ενέργειας, η οποία μάλιστα γίνεται ακόμη πιο πολύτιμη όταν εμπλουτιστεί σωστά.

Διάβασε επίσης:

Πέντε τρόποι να αναβαθμίσεις τη διατροφή σου την Άνοιξη

Συνταγή για την κλασική ρώσικη σαλάτα Ολιβιέ

"Ουράνιο τόξο": Το μυστικό για να τρως 30 διαφορετικές τροφές την εβδομάδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

LIFE Παρ, 19 Σεπ 2025

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Το "αντιγηραντικό" μυστικό της ηθοποιού - Για να μεγαλώνεις χωρίς να γερνάς

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη κερδίζει ξανά την προσοχή του κοινού με την πρώτη τηλεοπτική προβολή της "Φόνισσας" - Τι έχει αποκαλύψει στο παρελθόν για το μυστικό της νεότητάς της;

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i