Πέντε τρόποι να αναβαθμίσεις τη διατροφή σου την Άνοιξη

Η εποχή αυτή είναι η ιδανική για να ακολουθήσεις μία ανάλαφρη, θρεπτική και σούπερ υγιεινή διατροφή - πανεύκολα.

διατροφή iStock

Η ιδέα του ανοιξιάτικου detox δεν είναι καινούργια: Με τον πιο ζεστό καιρό έρχεται μια καθολική επιθυμία να ανανεώσουμε σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής μας. Αυτό μπορεί να είναι η τακτοποίηση ενός σπιτιού ή η αλλαγή μιας γκαρνταρόμπας, όμως η ιδέα να κάνεις μια ανανέωση και μια νέα αρχή με τις συνήθειές σου μπορεί να επεκταθεί και στο κομμάτι της διατροφής.

Καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, επιλέγεις ζεστά ροφήματα, ζεστό και πιο βαρύ φαγητό για να αντιμετωπίσεις τις χαμηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη, η άνοιξη είναι μια εξαιρετική στιγμή για να φρεσκάρεις τη διατροφή σου και υπάρχουν πέντε τρόποι που θα στο κάνουν εύκολο. 

1.Aνανέωσε τη λίστα των λαχανικών/φρούτων σου με προϊόντα εποχής

Το να αγοράσεις τρόφιμα ανάλογα με την εποχή τους, δεν είναι μόνο ιδανικό για τη δημιουργία νόστιμων γευμάτων, αλλά μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη θρεπτική αξία των πιάτων. Τα εποχιακά προϊόντα μπορεί να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και γεύση, δεδομένου ότι συλλέγονται κατά την περίοδο ωρίμανσής τους. Η άνοιξη προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμες επιλογές όπως βερίκοκα, φράουλες και ρόκα που προσθέτουν φυτικές ίνες και χρώμα στο πιάτο σου. Όσο πιο ποικιλόμορφο είναι το πιάτο σου, τόσο πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά είναι πιθανό να είναι.

Οδηγός: Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής στην Ελλάδα (Ποια βγαίνουν κάθε μήνα)

2.Αρωμάτισε τα γεύματά σου με βότανα

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να ενισχύσεις το γευστικό προφίλ οποιουδήποτε βαρετού πιάτου είναι πασπαλίζοντας βότανα στο μείγμα. Εάν έχεις διάθεση, η δημιουργία ενός κήπου με βότανα στην κουζίνα σου είναι μια διασκεδαστική ευκαιρία για να παρασκευάσεις τα δικά σου καρυκεύματα για πιο νόστιμα γεύματα πιο πλούσια σε μικροθρεπτικά συστατικά. Τα φρέσκα βότανα είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις φυσική γεύση στα πιάτα ή τα ποτά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις φρέσκο ​​κόλιανδρο σε σαλάτες με κινόα ή να βάλεις βασιλικό σε ανοιξιάτικα ροφήματα. Ακόμη και οι πιο μικρές αλλαγές μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βελτίωση της διατροφής σου.

3.Αναβάθμισε το παιχνίδι ενυδάτωσης

Το έχετε ακούσει ξανά και ξανά: Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη, ειδικά καθώς ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει. Το πόσιμο νερό έχει πολλά οφέλη, όπως η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και η βοήθεια του οργανισμού μας να απαλλαγεί από τις τοξίνες. Για όσους θεωρούν ότι είναι δύσκολο να καταναλώσουν επαρκείς ποσότητες νερού μέσα στη μέρα, η επιλογή νερού με αγγούρια, βότανα και εσπεριδοειδή μπορεί να το κάνει πιο ευχάριστο. 

4.Πρόσθεσε φυτικές πρωτεΐνες

Δεν χρειάζεται να ακολουθείς χορτοφαγική ή vegan διατροφή για να απολαύσεις τις φυτικές πρωτεϊνικές επιλογές. Η προσθήκη περισσότερων πιάτων με φασόλια, φακές, tofu και tempeh στην εβδομάδα σου μπορεί να διαφοροποιήσει τη διατροφή σου και να προσφέρει μια σειρά από μοναδικά θρεπτικά συστατικά. Η καθιέρωση μίας ημέρας στην εβδομάδα σου ως χορτοφαγική, μπορεί να είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να αυξήσεις την εβδομαδιαία πρόσληψη φυτικών πρωτεϊνών αλλά και των φυτικών ινών. Εάν, μάλιστα, σκέφτεσαι να κάνεις μετάβαση σε έναν πιο φυτικό τρόπο διατροφής, δεν υπάρχει καλύτερη εποχή από την άνοιξη με φρέσκες σαλάτες και τα φρούτα να είναι στα καλύτερά τους και στη μεγαλύτερη ποικιλία τους. 

5.Αναβάθμισε τα ντουλάπια σου με δημητριακά ολικής αλέσεως πολλαπλών χρήσεων

Το να εφοδιάσεις το ντουλάπι σου με αυτά είναι ένα εξαιρετικό βήμα για τον ανοιξιάτικο καθαρισμό. Το να εφοδιάσεις το ντουλάπι με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, κινόα και καστανό ρύζι που χρησιμοποιούνται σε πολλές περιπτώσεις, είναι χρήσιμο για πολλές συνταγές μέσα στην εβδομάδα σου. Από τη βραδινή βρώμη μέχρι το καστανό ρύζι με λαχανικά, αυτοί οι κόκκοι μπορούν να είναι ένας προσιτός τρόπος για να προσθέσεις φυτικές ίνες και βιταμίνες Β στην ημέρα σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i