Πώς να διατηρήσεις τα αμπελόφυλλα σε άλμη έως και 1 χρόνο

Ο απόλυτος οδηγός για να τα απολαμβάνεις όλον τον χρόνο όποτε εσύ θες!

Grape Leaves In Brine istock

Η διατήρηση φρέσκων αμπελόφυλλων σε άλμη είναι πραγματικά απολαυστική, ειδικά όσον αφορά τη γεύση! Αν σου αρέσουν πιάτα όπως τα ντολμαδάκια και έχεις πρόσβαση σε φρέσκα φύλλα αμπελιού, αξίζει σίγουρα να τα διατηρήσεις με αυτόν τον τρόπο για να τα απολαμβάνεις όλο τον χρόνο. Δεν χρειάζεται καν να τα βάλεις στο ψυγείο – απλώς φύλαξέ τα σε σκοτεινό ντουλάπι και διατηρούνται έως και έναν χρόνο.

Αμπελόφυλλα: Μερικές ιδέες για να τα καταναλώσεις (εκτός από ντολμαδάκια)

Πότε να μαζέψεις τα αμπελόφυλλα

Σύμφωνα με τη Φωτεινή, που εκτός από μαγείρισσα είναι και η συγγραφέας του blog Real Greek Recipes, η ιδανική εποχή για να μαζέψεις τα φύλλα είναι από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό φυσικά εξαρτάται από το πού μένεις και πόσο ζεστό είναι το κλίμα στην περιοχή σου.

Ποια φύλλα να επιλέξεις

Διάλεξε φύλλα που είναι χρώμα ανοιχτό πράσινο και είναι τρυφερά στην αφή. Ιδανικά θα πρέπει να έχουν μήκος τουλάχιστον 12 με 13 εκατοστά, ώστε να μπορείς να τα γεμίσεις εύκολα.

Πώς να τα διατηρήσεις σε άλμη

Για να τα διατηρήσεις σωστά, πρέπει πρώτα να τα ζεματίσεις. Βούτηξέ τα για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και έπειτα μετακίνησέ τα αμέσως σε πολύ κρύο νερό. Αυτό βοηθά στο να:

1) Σκοτωθούν τυχόν βακτήρια που υπάρχουν πάνω στα φύλλα

2) Κρατήσουν τα φύλλα την υφή τους χωρίς να μαλακώσουν υπερβολικά

Στη συνέχεια, ετοιμάζεις μια απλή άλμη με χυμό λεμονιού, ξίδι από κόκκινο κρασί και αλάτι. Τοποθέτησε τα φύλλα σε στοίβες, τύλιξέ τα σε ρολάκια και βάλε τα κάθετα μέσα σε ένα ψηλό βάζο που να τα χωράει. Ρίξε από πάνω την άλμη, φροντίζοντας να μην φτάσει μέχρι το καπάκι. Τέλος, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια – αυτό θα επιπλέει και θα δημιουργήσει ένα επιπλέον προστατευτικό φιλμ ενάντια σε μικροοργανισμούς.

Βήμα - βήμα η διαδικασία συντήρησης

Θα χρειαστείς:

  • 65–70 αμπελόφυλλα
  • 1 βάζο κονσερβοποίησης 1 λίτρου
  • 6 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι χοντρό
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
  • Ελαιόλαδο (για το τέλος, ώστε να καλύψει την επιφάνεια)

Eκτέλεση:

1) Αποστείρωσε το/τα βάζο/βάζα που θα χρησιμοποιήσεις, βράζοντάς τα για λίγα λεπτά ή τοποθετώντας τα σε φούρνο στους 100°C για περίπου 10 λεπτά.

2) Μούλιασε τα αμπελόφυλλα για 10 λεπτά σε άφθονο νερό με 2 κουταλιές της σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί. Στη συνέχεια, στράγγισέ τα σε σουρωτήρι.

3) Γέμισε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και πρόσθεσε 3 κουταλιές της σούπας ξίδι. Μόλις πάρει βράση, ρίξε μέσα τα αμπελόφυλλα και βράσ’ τα για 2 λεπτά από τη στιγμή που το νερό ξαναρχίσει να κοχλάζει.

4) Με μια τρυπητή κουτάλα, μετέφερε τα αμέσως σε μια μεγάλη λεκάνη με πολύ κρύο νερό για να σταματήσει ο βρασμός. Άφησέ τα να κρυώσουν εντελώς.

5) Μόλις κρυώσουν, στράγγισέ τα σε στοίβες των 10 ή 15 φύλλων, τοποθετώντας το ένα πάνω στο άλλο με τα κοτσάνια προς την ίδια πλευρά.

6) Πάρε μία στοίβα και πίεσέ την απαλά με τα χέρια σου ώστε να φύγει το περίσσιο νερό. Τοποθέτησε τη στοίβα στον πάγκο με την ανάποδη πλευρά των φύλλων προς τα πάνω.

7) Τύλιξε σφιχτά τη στοίβα σε ρολό και βάλε το ρολό κάθετα μέσα στο αποστειρωμένο βάζο.

8) Επανάλαβε τη διαδικασία με όλες τις υπόλοιπες στοίβες φύλλων.

9) Σε ένα ποτήρι, ανάμειξε την 1 κουταλιά της σούπας ξίδι, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού. Πρόσθεσε 200 ml βραστό νερό και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί καλά το αλάτι.

10) Ρίξε την άλμη στο βάζο με τα φύλλα, αφήνοντας λίγο κενό στο πάνω μέρος, ώστε να μην ακουμπάει το καπάκι.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιείς μεγαλύτερο βάζο και δεν φτάνει η άλμη, φτιάξε άλλη μια δόση ή μισή, διατηρώντας την ίδια αναλογία αλατιού και οξέος.

11) Πίεσε τα φύλλα με ένα κουτάλι ώστε να βυθιστούν τελείως μέσα στην άλμη.

12) Πρόσθεσε μια λεπτή στρώση ελαιόλαδου στην επιφάνεια, για να δημιουργήσεις "φράγμα" ενάντια στους μικροοργανισμούς.

13) Κλείσε καλά το βάζο και φύλαξέ το σε σκοτεινό ντουλάπι για έως και 1 χρόνο.

Διάβασε επίσης:

Πεντανόστιμα ντολμαδάκια - Το συστατικό που μειώνει το γλυκαιμικό δείκτη

Ντολμαδάκια: Πώς μπορούν να ενισχύσουν το πεπτικό σύστημα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i