Ντολμαδάκια: Πώς μπορούν να ενισχύσουν το πεπτικό σύστημα;

Ένα δημοφιλές μεσογειακό πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και ευεργετικό για την υγεία

Ντολμαδάκια iStock

Τα ντολμαδάκια, δηλαδή τα γεμιστά αμπελόφυλλα, είναι ένα δημοφιλές μεσογειακό πιάτο που δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και ευεργετικό για την υγεία του εντέρου. Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους τα ντολμαδάκια μπορούν να ενισχύσουν το πεπτικό σου σύστημα:

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα ντολμαδάκια είναι μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγιούς πέψης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, προάγουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων του εντέρου και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων πεπτικών διαταραχών, όπως η δυσκοιλιότητα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Περιέχουν προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες που είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου. Οι τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα αμπελόφυλλα, αποτελούν φυσική πηγή προβιοτικών. Η διαδικασία της ζύμωσης βοηθά στην αύξηση του αριθμού των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της πέψης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ενισχύουν τη μικροβιακή ποικιλότητα του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου είναι το σύνολο των μικροοργανισμών που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Ένα ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, καθώς βοηθά στη ρύθμιση της πέψης, του μεταβολισμού και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Τα ντολμαδάκια, όπως και πολλές άλλες φυτικές τροφές, είναι πλούσιες σε πρεβιοτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατροφή των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και στην προώθηση της μικροβιακής ποικιλότητας.

Μειώνουν τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή στο έντερο μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από πεπτικές διαταραχές, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Τα ντολμαδάκια είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο και να προάγουν την υγεία του.

Βοηθούν στην παραγωγή πεπτικών ενζύμων

Τα βότανα και τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στα ντολμαδάκια, όπως ο μαϊντανός, η μέντα και ο άνηθος, περιέχουν φυσικά πεπτικά ένζυμα που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της τροφής στο έντερο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση των συμπτωμάτων πεπτικών διαταραχών, όπως φούσκωμα, αέρια και δυσπεψία.

Light μενού για την Καθαρά Δευτέρα; Αυτά προτείνει η διατροφολόγος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i