Εφτά χορταστικά και γευστικά σνακ χωρίς υδατάνθρακες

Εάν προσπαθείς να μειώσεις την πρόσληψη υδατανθράκων, ακολουθούν μερικές υπέροχες επιλογές σνακ που δεν περιέχουν.

Σνακ χωρίς υδατάνθρακες iStock

Πριν αναφερθούμε στα καλύτερα σνακ χωρίς υδατάνθρακες, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τι είναι οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό, μαζί με πρωτεΐνες και λίπος. Βρίσκονται σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των φρούτων, των λαχανικών και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Ενώ οι υδατάνθρακες αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι. Οι απλοί υδατάνθρακες, που βρίσκονται στα ζαχαρούχα σνακ και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μπορούν να προκαλέσουν αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και συντριβές, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες, που βρίσκονται σε δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά, παρέχουν μακροχρόνια ενέργεια και σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Εάν προσπαθείς να μειώσεις την πρόσληψη υδατανθράκων, ακολουθούν μερικές υπέροχες επιλογές σνακ που δεν περιέχουν υδατάνθρακες:

Σνακ χωρίς υδατάνθρακες

Ξηροί καρποί και σπόροι: Τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα πεκάν, οι ηλιόσποροι και οι σπόροι κολοκύθας είναι όλες εξαιρετικές επιλογές για ένα τραγανό, χορταστικό σνακ. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λίπη και πρωτεΐνες και μηδενικούς υδατάνθρακες.

Τυρί: Τα περισσότερα είδη τυριών είναι πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες, καθιστώντας τα μια εξαιρετική επιλογή σνακ. Τα σκληρά τυριά όπως το τσένταρ, το ελβετικό και η παρμεζάνα είναι όλα χωρίς υδατάνθρακες.

Σφιχτά βραστά αυγά: Τα αυγά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και υγιεινών λιπών και δεν έχουν υδατάνθρακες. Τα βραστά αυγά αποτελούν ένα βολικό και χορταστικό σνακ που μπορείς να πάρεις και μαζί σου. 

Κρέας και αλλαντικά: Το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το χοιρινό κρέας είναι όλα χωρίς υδατάνθρακες και πλούσια σε πρωτεΐνη. Κάποιο ποιοτικό αλλαντικό είναι επίσης μια καλή επιλογή σνακ όταν χρειάζεσαι κάτι αλμυρό και χορταστικό.

Λαχανικά: Πολλά μη αμυλούχα λαχανικά, όπως το σέλινο, το αγγούρι, τα ραπανάκια και οι πιπεριές, είναι πολύ χαμηλά σε υδατάνθρακες και κάνουν υπέροχα τραγανά σνακ.

Αμυλούχα και μη αμυλούχα λαχανικά: Ποια είναι, τι διαφορές έχουν και ποια πρέπει να προτιμάς

Ελιές: Οι ελιές είναι πλούσιες σε υγιή λιπαρά και δεν έχουν υδατάνθρακες, καθιστώντας τις μια εξαιρετική επιλογή σνακ. Είναι επίσης καλή πηγή αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών και φυτικών ινών και έχει πολύ λίγους υδατάνθρακες. Το αβοκάντο σε φέτες είναι ένα νόστιμο και χορταστικό σνακ μόνο του ή σε συνδυασμό με λίγο αλάτι και πιπέρι.

Υπάρχουν πολλά νόστιμα και χορταστικά σνακ που δεν έχουν καθόλου υδατάνθρακες. Αυτά τα σνακ είναι πλούσια σε υγιή λίπη, πρωτεΐνες και σημαντικά θρεπτικά συστατικά και μπορούν να σε βοηθήσουν να αισθάνεσαι χορτάτη μεταξύ των γευμάτων. Την επόμενη φορά λοιπόν που θα χρειαστείς ένα σνακ, δοκίμασε μία από αυτές τις επιλογές. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i