Από το πρωινό έως το βραδινό: Πώς το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να ενισχύσει την καθημερινή σου διατροφή

Αν ψάχνεις για μια νόστιμη και θρεπτική προσθήκη στα γεύματά σου, το Μακεδονικό Ταχίνι είναι αυτό που χρειάζεσαι.

Μακεδονικό Ταχίνι istock

Λόγω της θρεπτικής του αξίας αποτελεί έναν πραγματικό διατροφικό θησαυρό, γι’ αυτό και προτείνεται να έχει μία σταθερή θέση στο πρόγραμμά μας. Ο λόγος, φυσικά, για το ταχίνι, που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στην καθημερινή μας διατροφή και τη γενικότερη ευεξία και υγεία. Και ειδικότερα σε περιόδους νηστείας όπως η Σαρακοστή, ο ρόλος του ταχινιού στην καθημερινή διατροφή είναι πολύ σημαντικός καθώς ο αποκλεισμός δύο βασικών ομάδων τροφίμων (γαλακτοκομικών και κρέατος) από το διαιτολόγιο δημιουργεί πιθανές ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού.

Έτσι, η υπεροχή του ταχινιού σε ασβέστιο και σίδηρο το καθιστά απαραίτητο διατροφικό συμπλήρωμα, ενώ οι πρωτεΐνες που περιέχει, αν και φυτικής προέλευσης, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και υπερτερούν σε σχέση με άλλες πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που συνήθως έχουν χαμηλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό. 

Γιατί να προτιμήσω το Μακεδονικό Ταχίνι

Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας. Αλέθεται σε πέτρινους μύλους, χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών. Έτσι, διατηρεί ακέραια όλα τα ευεργετικά συστατικά του σουσαμιού, ενός πολύτιμου σπόρου με αναγνωρισμένη αξία από την αρχαιότητα.

Τη διατροφική του αξία έχουν αναδείξει και διάφορες μελέτες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια και πιστοποιούν την ευεργετική δράση του ταχινιού. Ανάμεσα σε αυτές, έρευνα που διενήργησε το τμήμα Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέληξε στο ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά συστατικά σε συνδυασμό με την περιεχόμενη πρωτεΐνη βρέθηκε ότι έχουν αντιβακτηριακή δράση, προστατεύοντας τον καταναλωτή από τη δράση παθογόνων μικροοργανισμών που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις. 

Μακεδονικό Ταχίνι, ένα πραγματικό superfood

  • Ένα από τα κύρια οφέλη που έχει το Μακεδονικό Ταχίνι είναι η υψηλή θρεπτική του σύσταση. Είναι μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης, φυτικών ινών, υγιεινών λιπών και μιας ποικιλίας απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρος και βιταμίνη Ε. Αυτό το καθιστά εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να διατηρήσουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
  • Η περιεκτικότητα του ταχινιού σε ασβέστιο (μέταλλο απαραίτητο για γερά οστά και δόντια) είναι αξιοσημείωτη. Μόλις μία κουταλιά της σούπας ταχίνι περιέχει περίπου 63 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου, που είναι περίπου το 6% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους ενήλικες.
  • Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε μαγνήσιο στο ταχίνι μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία των οστών, καθώς παίζει καθοριστικό ρόλο στην απορρόφηση του ασβεστίου και στον σχηματισμό οστών.
  • Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπών, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, το υγιές δέρμα και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα υγιή λίπη μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, η οποία συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ο καρκίνος.
  • Τέλος, το ταχίνι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες και τις φλεγμονές. Η βιταμίνη Ε παίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση υγιούς δέρματος, ανοσοποιητικής λειτουργίας και βέλτιστης όρασης.

Για τους παραπάνω λόγους, λοιπόν, το ταχίνι αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό και πρέπει να έχει σταθερή θέση στην καθημερινή μας διατροφή. Σε αυτό διευκολύνει και η ευρεία εφαρμογή που έχει στη μαγειρική καθώς το ταχίνι ταιριάζει σε κάθε περίσταση και οι συνταγές που το περιλαμβάνουν είναι αναρίθμητες.

Μακεδονικό Ταχίνι

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι ένα νόστιμο και θρεπτικό άλειμμα που μπορεί να ωφελήσει την υγεία σου με διάφορους τρόπους. Είτε θέλεις να ενισχύσεις την υγεία των οστών σου, να υποστηρίξεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα ή να βελτιώσεις τη συνολική πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, η ενσωμάτωση του ταχινιού στα γεύματά σου είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για να το κάνεις. Παρακάτω θα βρεις μερικούς τρόπους με τους οποίους το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να ενισχύσει την καθημερινή σου διατροφή από το πρώτο μέχρι το τελευταίο γεύμα της μέρας.

Πρωινό: Ξεκίνα τη μέρα σου σωστά με ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό που περιλαμβάνει Μακεδονικό Ταχίνι. Άπλωσέ το στο ψωμί σου (ιδανικά ολικής άλεσης για μια έξτρα δόση φυτικών ινών), πρόσθεσέ το σε πλιγούρι βρώμης ή χρησιμοποίησέ το ως topping σε γιαούρτι με φρούτα. Όπως και να το απολαύσεις, αποτελεί μια ιδανική προσθήκη στο πρωινό σου για να ξεκινήσεις τη μέρα σου με θρέψη και γεύση. 

Μεσημεριανό: Για ένα θρεπτικό γεύμα, δοκίμασε να προσθέσεις Μακεδονικό Ταχίνι στο dressing της σαλάτας σου ή ως ντιπ για τα λαχανικά σου. Είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου, τα οποία είναι απαραίτητα μέταλλα για υγιή οστά και μύες. Επιπλέον, είναι μια τέλεια εναλλακτική σε σάλτσες, ντιπ αλλά και για μαρινάδες, τις περιόδους που δεν νηστεύεις.

Βραδινό: Το Μακεδονικό Ταχίνι μπορεί να προσθέσει μια μοναδική και νόστιμη γεύση και στα πιάτα του δείπνου σου. Πρόσθεσέ το σε ζυμαρικά, χρησιμοποίησέ το ως μαρινάδα για κοτόπουλο ή άπλωσέ το στο αγαπημένο σου σάντουιτς. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, η οποία είναι απαραίτητη για το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σνακ: Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι επίσης μια τέλεια επιλογή σνακ. Άπλωσέ το σε φέτες μήλου, χρησιμοποίησέ το σκέτο ως ντιπ για κριτσίνια ή στικς λαχανικών ή επίλεξε μια από τις διαφορετικές γεύσεις Mακεδονικού Ταχινιού που θα βρεις στη γκάμα της εταιρείας. Είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και υγιεινών λιπών, καθιστώντας το μια υγιεινή επιλογή σνακ.

Μικρές προσθήκες: Το ταχίνι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αντί για μαργαρίνη ή βούτυρο σε κέικ και μπισκότα, για πιο υγιεινό και γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λίγοι και αυτοί που το προσθέτουν στο γάλα, το κακάο, το στιγμιαίο καφέ ή το τσάι αντί για ζάχαρη, ενώ όσοι επιθυμούν ένα δυναμωτικό ρόφημα για να δώσουν στον οργανισμό τους την απαραίτητη δύναμη να ανταπεξέλθει στους σκληρούς ρυθμούς της καθημερινότητας, προσθέτουν μια κουταλιά ταχίνι σε φρέσκο χυμό φρούτων.

*Παράλληλα, κατά την περίοδο της νηστείας το ταχίνι αποτελεί βασικό "εργαλείο" στη μαγειρική, καθώς έχει εφαρμογή σε νηστίσιμα αρτοσκευάσματα όπως ταχινόπιτες, ταχινόψωμο κ.α. ενώ μπορεί να αντικαταστήσει το βούτυρο στα γλυκά. 

Μακεδονικό Ταχίνι

Η προσθήκη του Μακεδονικού Ταχινιού στα καθημερινά σου γεύματα είναι ένας εύκολος και νόστιμος τρόπος για να ενισχύσεις τη διατροφή σου, στη νηστεία της Σαρακοστής αλλά και γενικότερα. Είτε ψάχνεις για ένα υγιεινό πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό ή σνακ, αυτό το ευέλικτο, νόστιμο αλλά και ανώτερης ποιότητας άλειμμα σε καλύπτει. Δοκίμασέ το και ανακάλυψε τα πολλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην καθημερινή σου διατροφή. 

Δες περισσότερες ιδέες και συνταγές με Μακεδονικό Ταχίνι στο makedonikotahini.gr.

Γιατί, όταν ξέρεις ότι το ταχίνι είναι μια υγιεινή διατροφικά πρόταση, πρέπει να ξέρεις και γιατί πρέπει να επιλέξεις το καλύτερο ταχίνι, το Μακεδονικό Ταχίνι!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i