Τι συμβαίνει όταν τρώμε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα;

Κατά πόσο είναι υγιεινή μια τέτοια διατροφική επιλογή;

μονοαφαγία

Από τη Βίρνα Σκουλίδη, διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (dietlicious.wixsite.com/virnaskoulidi).

Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι, μεταξύ αυτών ακόμα και celebrities όπως η Victoria Beckham, που επιλέγουν να καταναλώνουν
καθημερινά το ίδιο γεύμα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Πολλές φορές για μέρες αλλά και άλλες, πάλι, για μήνες. Ένα πρωινό με γάλα και δημητριακά
ή ένα μεσημεριανό με πράσινη σαλάτα και κοτόπουλο για πολλούς αποτελεί καθημερινότητα. Η πρώτη σκέψη στο άκουσμα της μονοφαγίας είναι κατά πόσο μπορεί κάποιος να κουραστεί από την κατανάλωση του ίδιου τρόφιμου ή φαγητού καθημερινά. Ωστόσο, τίθεται και ένα άλλο ερώτημα: Κατά πόσο είναι υγιεινή μια τέτοια διατροφική επιλογή; Ένα διατροφικό πλάνο χωρίς ιδιαίτερη ποικιλία μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός οργανισμού και να σου προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι;

Τα θετικά αποτελέσματα της μονοφαγίας 

• Έλεγχος των θερμίδων: Η συνεχής κατανάλωση του ίδιου γεύματος ή μερικών διαφορετικών πιάτων μπορεί να σε βοηθήσει να παρακολουθείς εύκολα τις θερμίδες σου. Τα λιγοστά πιάτα που επιλέγεις έχουν μπει στο καθημερινό σου πρόγραμμα και σου έχει γίνει πλέον συνήθεια να μπορείς να υπολογίσεις το σύνολο των θερμίδων που θα σου δώσουν.

• Υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών: Η κατανάλωση του ίδιου γεύματος ή  συνήθειες χωρίς το άγχος να αναρωτιέσαι κάθε φορά τι θα καταναλώσεις. Επιπλέον, όσο πιο συχνά καταναλώνεις κάτι τόσο περισσότερο σου γίνεται συνήθεια αντί για συνειδητή επιλογή. Αυτό το "ένα μήλο την ημέρα" μετά από μερικές εβδομάδες έχει γίνει πλέον μια συνήθεια που όχι μόνο την ακολουθείς αυτόματα και χωρίς κόπο, αλλά θα σου λείψει κιόλας αν ξαφνικά τη διακόψεις.

• Εύκολος προγραμματισμός γευμάτων: Το μεσημεριανό σου είναι πάντα το ίδιο; Μπορείς να φτιάξεις γεύματα μιας εβδομάδας την Κυριακή και να ξεμπερδέψεις εύκολα με την προετοιμασία των επόμενων ημερών. Έτσι, μειώνεις τον χρόνο που απαιτείται για τον προγραμματισμό των γευμάτων, ενώ επίσης γίνονται πιο εύκολα η προετοιμασία και το μαγείρεμα. Τέλος, είναι πιο πιθανό να επιμείνεις σε πιο υγιεινά γεύματα όταν τελειώσει η σκληρή δουλειά, αντί να προσπαθείς να μαζέψεις κάτι ή να μαγειρέψεις στο τέλος μιας κουραστικής μέρας.

• Σταθερό σωματικό βάρος: Η προσθήκη νέων τροφίμων μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βάλεις ποικιλία στη διατροφή σου, αλλά και να εμπλουτίσεις το σώμα σου με θρεπτικά συστατικά, όμως, είναι και ένας τρόπος να καταναλώσεις
εύκολα μεγαλύτερες ποσότητες από εκείνες που χρειάζεσαι. Όσο διατηρείς ένα πολύ συγκεκριμένο και σταθερό πρόγραμμα γευμάτων, άλλο τόσο διατηρείς σταθερή και την πρόσληψη θερμίδων και, συνεπώς, το βάρος σου.

Τα αρνητικά 

• Γίνεται βαρετό: Είναι αυτονόητο ότι η επανάληψη των γευμάτων μπορεί να γίνει πραγματικά κουραστική και βαρετή. Είναι ωραίο να ανυπομονείς γι’ αυτό που θα καταναλώσεις. Αυτό δε σημαίνει ότι καθημερινά θα πρέπει να είναι μακαρόνια με κιμά ή κάποιο junk φαγητό, αλλά ότι θα πρέπει να απολαμβάνεις το φαγητό στο πιάτο σου.

• Διατροφική ανεπάρκεια: Υπάρχει λόγος που οι παιδίατροι ανησυχούν όταν το παιδί σου επιμένει να καταναλώνει μόνο ένα με δύο φαγητά. Όλοι μας χρειαζόμαστε μια μεγάλη ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως για να διασφαλίσουμε ότι λαμβάνουμε τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Έτσι, αν επιμείνεις σε ένα συγκεκριμένο γεύμα για αρκετό καιρό, ίσως να οδηγηθείς σε ελλείψεις θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i