Η ευέλικτη αγκινάρα: Τα οφέλη της υπερτροφής της Άνοιξης και ιδέες για να τη δοκιμάσεις

Ένα εποχιακό λαχανικό που βρίσκεται στην καλύτερη φάση του την Άνοιξη και ειδικά προς το τέλος της.

Αγκινάρα iStock

Η αγκινάρα είναι ένα εποχιακό λαχανικό που βρίσκεται στην καλύτερη φάση του την Άνοιξη και ειδικά προς το τέλος της. Αυτό το ευέλικτο λαχανικό έχει μοναδική γεύση και υφή που το καθιστά δημοφιλές συστατικό σε πολλά πιάτα. Παρακάτω, θα δούμε τα διατροφικά οφέλη της αγκινάρας και θα δώσουμε μερικές ιδέες συνταγών για την ενσωμάτωσή της στα γεύματά σου.

Διατροφικά οφέλη της αγκινάρας

Οι αγκινάρες είναι γεμάτες με βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητες για την καλή υγεία. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης C, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική επιλογή για τη διαχείριση του βάρους.

Ένα από τα βασικά οφέλη της αγκινάρας για την υγεία είναι η ικανότητά τους να βοηθούν την πέψη. Περιέχουν μια ένωση που ονομάζεται κυναρίνη που διεγείρει την παραγωγή χολής στο ήπαρ. Η χολή βοηθά στη διάσπαση των λιπών και βοηθά στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τα τρόφιμα. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Οι αγκινάρες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες. Αποτελούν επίσης καλή πηγή φυλλικού οξέος, μιας βιταμίνης Β που είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την ανάπτυξη των κυττάρων. Επιπλέον, οι αγκινάρες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και προάγουν το αίσθημα πληρότητας.

Αγκινάρες με λεμόνι και μάραθο

Οι αγκινάρες περιέχουν πρωτεΐνη;

Ναι, οι αγκινάρες περιέχουν κάποια πρωτεΐνη, αλλά δεν αποτελούν σημαντική πηγή της. Μια μεσαίου μεγέθους αγκινάρα (περίπου 120 γραμμάρια) περιέχει περίπου 3 γραμμάρια πρωτεΐνης, η οποία είναι σχετικά μικρή ποσότητα σε σύγκριση με άλλες πηγές πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, μια μερίδα 120 γραμμαρίων μαγειρεμένου στήθους κοτόπουλου περιέχει περίπου 26 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα που βρίσκεται στις αγκινάρες. Ωστόσο, οι αγκινάρες εξακολουθούν να είναι μια θρεπτική και υγιεινή επιλογή τροφίμων, ιδιαίτερα για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Πώς να επιλέξεις και να μαγειρέψεις αγκινάρες

Όταν επιλέγεις αγκινάρες, αναζήτησε αυτές που είναι σφιχτές και βαριές για το μέγεθός τους. Τα φύλλα πρέπει να είναι σφιχτά και το χρώμα πρέπει να είναι βαθύ πράσινο χωρίς σημάδια κιτρινίσματος ή καφέ.

Οι αγκινάρες μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, να βράσουν, να ψηθούν ή να γίνουν στη σχάρα. Για να αχνίσεις τις αγκινάρες, τις βάζεις σε μια κατσαρόλα με λίγα εκατοστά νερό και τις αχνίζεις για 25-30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα. Για να ψήσεις τις αγκινάρες τις κόβεις στη μέση και τις αλείφεις με ελαιόλαδο και σκόρδο. Ψήνουμε στο φούρνο στους 200 °C για 25-30 λεπτά.

Ιδέες συνταγών για αγκινάρες

Σαλάτα με ψητή αγκινάρα - Συνδύασε ψητές αγκινάρες με ανάμεικτα χόρτα, ντοματίνια και μια βινεγκρέτ λεμόνι για μια δροσερή σαλάτα.

Ντιπ με σπανάκι και αγκινάρα - Συνδύασε μαγειρεμένο σπανάκι, καρδιές αγκινάρας, σκόρδο και τυρί κρέμα για ένα νόστιμο ντιπ.

Ψητές αγκινάρες με λεμόνι και σκόρδο - Άλειψε τις αγκινάρες με ελαιόλαδο και σκόρδο και ψήσε μέχρι να μαλακώσουν. Στύψε από πάνω το φρέσκο χυμό λεμονιού για πρόσθετη γεύση.

Πίτσα με αγκινάρα και μανιτάρια - Σε μια κρούστα πίτσας βάλε σάλτσα πίτσας, μανιτάρια κομμένα σε φέτες, καρδιές αγκινάρας και τυρί μοτσαρέλα για ένα νόστιμο χορτοφαγικό αποτέλεσμα. 

Στήθος κοτόπουλου με αγκινάρα και σπανάκι: Αυτή η συνταγή είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ενσωματώσετε τις αγκινάρες σε ένα κυρίως πιάτο. Άνοιξε το στήθος κοτόπουλου και γέμισε με ένα μείγμα από καρδιές αγκινάρας, σπανάκι, τυρί κρέμα, σκόρδο και τυρί παρμεζάνα. Ψήσε στο φούρνο. 

Ριζότο αγκινάρας και μανιταριών: Αυτό το κρεμώδες και χορταστικό ριζότο είναι ιδανικό για ένα comfort δείπνο στο σπίτι. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε μανιτάρια και καρδιές αγκινάρας σε φέτες με σκόρδο και κρεμμύδι. Προσθέτουμε ρύζι arborio και ανακατεύουμε μέχρι να φρυγανιστεί ελαφρώς. Προσθέτουμε σταδιακά το ζωμό κότας, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να γίνει κρεμώδες το μείγμα. Τελειώνουμε με παρμεζάνα και ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Σαλάτα αγκινάρας και ντομάτας: Αυτή η πολύχρωμη και δροσερή σαλάτα είναι ιδανική για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Ανακάτεψε καρδιές αγκινάρας, ντοματίνια, κόκκινο κρεμμύδι σε φέτες, φρέσκο βασιλικό και μια απλή βινεγκρέτ φτιαγμένη με ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μουστάρδα. Σέρβιρε ως συνοδευτικό ή πρόσθεσε ψητό κοτόπουλο ή γαρίδες για να το κάνεις ένα πλήρες γεύμα.

Οι αγκινάρες είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά λαχανικό που προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μπορούν να παρασκευαστούν με διάφορους τρόπους και είναι ένα ευέλικτο συστατικό σε πολλά πιάτα. Δοκίμασε να εντάξεις τις αγκινάρες στα γεύματά σου αυτή την Άνοιξη και απόλαυσε τη μοναδική τους γεύση και υφή.

Σαλάτα με αγκινάρες και μανιτάρια

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i