6 σημαντικά οφέλη που έχουν οι ντομάτες στον οργανισμό

Θα εκπλαγείς από τις ευεργετικές ιδιότητες της ντομάτας για την ψυχολογία και το σώμα.

Ντομάτες iStock

Οι ντομάτες δεν είναι απλά γευστικές, δροσερές και ζουμερές αλλά προσφέρουν και μια μεγάλη λίστα με οφέλη για την υγεία. Δεν μπορείς να κάνεις λάθος με μία ντομάτα, καθώς δίνει απίστευτη γεύση στις σαλάτες, τις μακαρονάδες, την σάλτσα, ακόμη και στο τοστ σου.

Βέβαια, δεν είναι για όλους! Η ντομάτα είναι ένα από τα πιο σύνηθες τρόφιμα που προκαλούν αλλεργία, και μπορούν επίσης να προκαλέσουν δυσάρεστα πεπτικά συμπτώματα σε ορισμένα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αναιρέσει τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τα πληθώρα των θρεπτικών συστατικών της.

Με όλα αυτά στο μυαλό σου, πάμε να δούμε τα 6 εκπληκτικά οφέλη που μπορείς να πάρεις από την κατανάλωση ντομάτας. 

Διάβασε επίσης: Ντομάτες και ντοματίνια: Οι διαφορές τους και τι να προτιμήσεις

Τα 6 πιο σημαντικά οφέλη που έχουν οι ντομάτες στον οργανισμό

οφελη_ντοματας

Προσφέρουν ένα boost από αντιοξειδωτικά

Οι ντομάτες περιέχουν μια αφθονία φυτικών ενώσεων, οι οποίες είναι φυσικά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά. Είναι σημαντικό να λαμβάνεις άφθονα αντιοξειδωτικά στη διατροφή σου γιατί αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών στο σώμα σου, που είναι μόρια που μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης και να συμβάλλουν σε πράγματα όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις.

Καταναλώνεις περισσότερο κάλλιο

Οι ντομάτες είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η κατανάλωση καλίου συνδέεται επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιαγγειακής νόσου και στεφανιαίας νόσου.

Έχεις μειωμένες πιθανότητες εγκαύματος


Οι ντομάτες είναι γεμάτες καροτενοειδή, ένα συγκεκριμένο είδος αντιοξειδωτικού που προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες του ήλιου. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 στο Scientific Reports διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση ντομάτας μπορεί να αποτρέψει τα ηλιακά εγκαύματα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο δερματικών όγκων που προκαλούνται από την UVB.

Αλλαγή διάθεσης

Μια μελέτη του 2013 στο The Journal of Affective Disorders διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες άνω των 70 ετών που έτρωγαν ντομάτες δύο έως έξι φορές την εβδομάδα είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν ήπια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν ντομάτες λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν και άλλα προϊόντα στη μελέτη δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα.

Καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου

Οι ντομάτες μπορεί να σε βοηθήσουν να απορροφήσεις καλύτερα το σίδηρο, ένα μέταλλο που παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης, οι οποίες είναι πρωτεΐνες που βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου στους μύες και τα όργανα σε όλο το σώμα.

Οι πληγές γιατρεύονται πιο εύκολα

Οι ντομάτες έχουν άφθονη την βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για να βοηθήσει στην τόνωση της σύνθεσης κολλαγόνου στο δέρμα. Αυτό κάνει τις ντομάτες μια εξαιρετική προσθήκη για την υγεία του δέρματος στη διατροφή σου.

Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στους συνδετικούς ιστούς και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Η σταθερή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να επουλώνει γρηγορότερα τις πληγές του και να αναρρώνει από οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση.

Διάβασε επίσης: Αγγούρι: Ένα ευέλικτο συστατικό για νόστιμες και θρεπτικές συνταγές

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i