Αρθρίτιδα: Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγεις

Ορισμένα φαγητά και ροφήματα μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης της αρθρίτιδας ή την ένταση των συμπτωμάτων της.

αρθριτιδα_τροφες Istock

Εάν πάσχεις από αρθρίτιδα, τότε οι διατροφικές επιλογές σου μπορούν όχι μόνο να ελαττώσουν τα συμπτώματα, αλλά να μειώσουν τον κίνδυνο επιπλοκών, να βελτιώσουν τη γενική υγεία και να αλλάξουν την ποιότητα της ζωής σου.

Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι αρθρίτιδας, αλλά η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο συχνή. Άλλοι τύποι περιλαμβάνουν τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την ψωριασική αρθρίτιδα και την ουρική αρθρίτιδα. Ωστόσο, όλες σχετίζονται με την φλεγμονή.

Έτσι, λοιπόν, η διατροφή σου έχει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Τροφές όπως το μπέικον δεν ενδείκνυται για άτομα με αρθρίτιδα, ενώ το κόκκινο κρασί φαίνεται να επιβαρύνει τα συμπτώματα.

Αρθρίτιδα: Τροφές και ροφήματα που πρέπει να αποφύγεις

Διάβασε επίσης: "Η μανούλα έχει αρθρίτιδα" - Μια πραγματική ιστορία μαμάς και κόρης μέσα στο ταξίδι της διάγνωσης και της νόσου

αρθριτιδα_τροφες
Istock

Προσθήκη ζάχαρης

Όλοι μπορούν να επωφεληθούν από την μείωση της ζάχαρης στην διατροφή τους, ειδικά όσοι που πάσχουν από αρθρίτιδα. Extra προσθήκη ζάχαρης συναντάται στις σόδες, τα αναψυκτικά, το παγωτό αλλά και στις σάλτσα μπάρμπεκιου, σάλτσα σαλάτας και κέτσαπ.

Σε έρευνα που έγινε πάνω σε 217 άτομα με αρθρίτιδα, οι συμμετέχοντας παρατήρησαν ότι από τα 20 φαγητά που κατανάλωσαν τα αναψυκτικά και τα επιδόρπια χειροτέρευσαν τα συμπτώματά τους.

Κόκκινο κρέας

Το κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί με τις φλεγμονές, οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο όσους πάσχουν από αρθρίτιδα. Μελέτη του 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η plant based διατροφή ( vegan- vegetarian) βελτιώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Τρόφιμα με γλουτένη

Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα δημητριακά. Σε περίπτωση που καταναλώνεις τροφές με αυτά τα συστατικά μπορεί να παρατηρείς ένταση των συμπτωμάτων σου, ιδιαίτερα αν έχεις ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Τροφές υψηλής επεξεργασίας

Fast food, δημητριακά εμπορίου, γλυκά όπως κέικ, τάρτες έχουν μέσα ζάχαρη, συντηρητικά, φρουκτόζη και άλλα δυνητικά φλεγμονώδη συστατικά, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδάς σου. 

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να συμβάλλουν στην πρόκληση της αρθρίτιδας ή στην αύξηση των συμπτωμάτων της, αφού προκαλούν φλεγμονή και παχυσαρκία και είναι ένας δεύτερος σημαντικός παράγοντας κινδύνου.

Ορισμένα φυτικά ελαιόλαδα

Αν ακολουθείς μία διατροφή υψηλά σε ωμέγα- 6 και χαμηλή σε ωμέγα-3 μπορεί να εντείνουν τον πόνο στα γόνατα. Αυτά τα λίπη είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του οργανισμού, ωστόσο μία ανισορροπία στην πρόσληψή τους ενέχει τον κίνδυνο φλεγμονής.

Αλάτι

Ορισμένα τρόφιμα έχουν περισσότερη ποσότητα αλάτι από όση επιθυμείς, αν πάσχεις από αρθρίτιδα, όπως είναι οι γαρίδες, κονσέρβες σούπας, η πίτσα, ορισμένα τυριά, τα επεξεργασμένα κρέατα και πολλά άλλα επεξεργασμένα προϊόντα.

Μια μελέτη σε ποντίκια το 2019 διαπίστωσε ότι η αρθρίτιδα ήταν σε πιο σοβαρό βαθμό σε ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι σε σχέση με εκείνα των οποίων η διατροφή είχε λιγότερο αλάτι.

Τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης

Ίσως να αναρωτιέσαι τι και ποιες είναι οι τροφές που ονομάζονται ως τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης. Οι ζωικές τροφές που δέχονται κάποια συγκεκριμένη επεξεργασία κατά το μαγείρεμά τους αποτελούν τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης.

  • Μπέικον
  • Τηγανητό κοτόπουλο
  • Xοτ ντογκ
  • Μαγιονέζα
  • Μαργαρίνη

Γάλα

Ορισμένοι άνθρωποι παρατηρούν φλεγμονή μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά δεν ισχύει για όλους. Αν το σώμα σου αντέχει τα γαλακτοκομικά, τότε συνέχισε καθώς είναι μία καλή πηγή βιταμίνης D και κάλιου.

Σε περίπτωση που συμβαίνει το αντίθετο, τότε επέλεξε γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς ή μηδενικά λιπαρά.

Κόκκινο κρασί και αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί και γενικά το αλκοόλ φαίνεται να συνδέονται με την αρθρίτιδα και την αύξηση των συμπτωμάτων της. Χρειάζονται αρκετές ακόμη έρευνες για να βεβαιωθούμε για τον ρόλο του αλκοόλ στην αρθρίτιδα, ωστόσο οι γιατροί παροτρύνουν τους ασθενείς αρθρίτιδας να αποφεύγουν το κόκκινο κρασί και το αλκοόλ.

Διάβασε επίσης: Κρύος και υγρός καιρός: Πώς επηρεάζει την αρθρίτιδα και τι μπορείς να κάνεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i