5 λάθη που κάνεις με το φυτικό γάλα που πίνεις

Το φυτικό γάλα είναι μία εξαιρετική εναλλακτική για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, και όχι μόνο. Μάθε πώς πρέπει να επιλέξεις το δικό σου.

φυτικο_γαλα Istock

Τα γάλατα φυτικής προέλευσης έχουν κερδίσει σημαντική δημοτικότητα ως μία εξαιρετική εναλλακτική λύση για όσους επιθυμούν να αποφύγουν το αγελαδινό.

Στη αγορά μπορείς να βρεις πλέον μία σειρά επιλογών όπως είναι το γάλα αμυγδάλου ή το καρύδας και να ακολουθήσεις ένα πιο plant based διαιτολόγιο. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο να γνωρίζεις μερικά διατροφικά λάθη που μπορεί να συμβούν όταν τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου. Αποφεύγοντας αυτά τα λάθη, θα εξασφαλίσεις ότι η κατανάλωση γάλακτος φυτικής προέλευσης συμβάλλει ουσιαστικά σε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή.

Διάβασε επίσης: Ζωικό ή φυτικό; Ποιο γάλα είναι το καλύτερο;

5 λάθη που κάνεις με το φυτικό γάλα που πίνεις

φυτικο_γαλα
Istock

1. Δεν ελέγχεις την ετικέτα για πρόσθετα συστατικά

Το φυτικό γάλα μπορεί να περιέχει πρόσθετα συστατικά όπως γλυκαντικά, αρώματα ή συντηρητικά. Για ελάχιστα επεξεργασμένες επιλογές, είναι σημαντικό να διαβάζεις τις ετικέτες του γάλακτος φυτικής προέλευσης που επιλέγεις να καταναλώσεις, ώστε να αγοράσεις αυτό με τα λιγότερα πρόσθετα. Όταν ακολουθείς μια χορτοφαγική διατροφή, θα πρέπει να μάθεις να αποφεύγεις τα φυτικά προϊόντα με επιβλαβή πρόσθετα. Για παράδειγμα, πολλά γάλα φυτικής προέλευσης περιέχουν γλυκαντικά, επομένως εάν προσπαθείς να διατηρήσεις ή να χάσεις βάρος θα πρέπει να αποφεύγεις τα πρόσθετα σάκχαρα.

Το φυτικό γάλα, ειδικά το αρωματισμένο, μπορεί να περιέχει, επίσης, υψηλές ποσότητες πρόσθετων σακχάρων, που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σου. Η επιλογή ποικιλιών χωρίς ζάχαρη ή εκείνων με ελάχιστα πρόσθετα σάκχαρα είναι γενικά μια καλύτερη επιλογή.

2. Υποθέτεις ότι είναι υποκατάστατο των γαλακτοκομικών

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φυτικό γάλα μπορεί να μην έχει το ίδιο θρεπτικό προφίλ με το γαλακτοκομικό γάλα. Το φυτικό γάλα μπορεί να είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη ή για όσους ακολουθούν έναν vegan τρόπο ζωής. Ωστόσο, θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, η βιταμίνη D και η βιταμίνη Β12 θα πρέπει να προέρχονται από άλλες διατροφικές πηγές. Η λήψη αυτών των πρόσθετων πηγών θρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας και δεν πρέπει να υποθέτεις ότι τα λαμβάνεις από το φυτικό γάλα.

3. Παραβλέπεις την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη

Εάν κάνεις μία σύγκριση ανάμεσα στην περιεκτικότητα πρωτεΐνης του αγελαδινού γάλακτος με αυτό που είναι φυτικής προέλευσης, το αγελαδινό γάλα αναδεικνύεται ως ο ξεκάθαρος νικητής. Μόνο το γάλα σόγιας έχει μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης από το αγελαδινό γάλα. Η περιεκτικότητα του αγελαδινού γάλακτος σε πρωτεΐνη είναι περίπου 30 g/kg. Από την άλλη πλευρά, το γάλα σόγιας ξεχωρίζει με 40 g/kg πρωτεΐνη κατά μέσο όρο. Του αμυγδάλου ακολουθεί από κοντά με επίπεδα πρωτεΐνης περίπου 10 g/kg.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι άλλες επιλογές φυτικής προέλευσης, όπως το γάλα καρύδας και το γάλα ρυζιού, έχουν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης, που κυμαίνονται μεταξύ 1-3 g/kg. Δώσε, λοιπόν, προσοχή σε αυτό το γεγονός για να λαμβάνεις επαρκή πρωτεΐνη από άλλες πηγές. Για παράδειγμα, η ενσωμάτωση οσπρίων, τόφου, ξηρών καρπών και σπόρων στα γεύματα βοηθάει στη διατήρηση της βέλτιστης πρόσληψης πρωτεΐνης.

4. Δεν καταναλώνεις εμπλουτισμένα φυτικά γάλατα

Πολλά γάλατα φυτικής προέλευσης, όπως αυτά που παρασκευάζονται από ξηρούς καρπούς ή δημητριακά, μπορεί να μην παρέχουν φυσικά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Αυτά περιλαμβάνουν το ασβέστιο, την βιταμίνη D και την βιταμίνη Β12. Επομένως, είναι σημαντικό να αναζητήσεις μία ενισχυμένη ποικιλία γάλακτος εμπλουτισμένη με αυτά τα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. 

5. Δεν επιλέγεις αυτό που σου ταιριάζει

Ενώ το γάλα αμυγδάλου μπορεί να είναι το πιο δημοφιλές φυτικό γάλα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εναλλακτικών προτάσεων. Η σόγια, η βρώμη και το γάλα καρύδας είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Κάθε είδος προσφέρει ένα μοναδικό διατροφικό προφίλ, επομένως αξίζει να επιλέξεις αυτό που ενσωματώνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι. Ο πειραματισμός με διαφορετικά γάλατα φυτικής προέλευσης προσθέτει ποικιλία και εξασφαλίζει μια ολοκληρωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών.

Η ενσωμάτωση του γάλακτος φυτικής προέλευσης στη διατροφή είναι μια πιο υγιεινή επιλογή, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγεις τα παραπάνω διατροφικά λάθη. Ελέγχοντας τις λίστες συστατικών, επιλέγοντας εμπλουτισμένες ποικιλίες, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσληψη πρωτεϊνών, τη διαχείριση της κατανάλωσης θερμίδων, τη διαφοροποίηση των πηγών και την προσοχή των πρόσθετων συστατικών, μπορείς να μεγιστοποιήσεις τα θρεπτικά οφέλη του φυτικού γάλακτος. 

Διάβασε επίσης: Ποιο φυτικό γάλα να προτιμήσω; Όσα πρέπει να ξέρεις για να διαλέξεις το καλύτερο για εσένα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i