
Οι τηγανητές πατάτες είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα comfort foods. Ωστόσο, μια εκτενής μελέτη που ηγήθηκε ο καθηγητής Walter C. Willett από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The BMJ, βάζει στο κάδρο μια σημαντική προειδοποίηση: τρεις επιπλέον μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα σχετίζονται με 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Η έρευνα παρακολούθησε πάνω από 200.000 Αμερικανούς για δεκαετίες, καταγράφοντας τις διατροφικές τους συνήθειες και τα περιστατικά διαβήτη που εμφανίστηκαν. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί επαγγελματίες υγείας, κάτι που σημαίνει πως τα ευρήματα μπορεί να μην ισχύουν το ίδιο για όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Μιμή Ντενίση: Το junk food που λατρεύει - "Αν μπορούσα θα έτρωγα κάθε μέρα"
Πώς μαγειρεύεις την πατάτα έχει σημασία
Παρά το γεγονός ότι όλες οι πατάτες περιέχουν άμυλο που απορροφάται γρήγορα και επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου, η μελέτη δεν βρήκε καμία σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στο διαβήτη και άλλους τρόπους παρασκευής, όπως ψητές, βραστές ή πουρέ πατάτες. Το τηγάνισμα όμως, που προσθέτει λιπαρά και δημιουργεί επιβλαβείς χημικές ενώσεις, φαίνεται να παίζει ρόλο.
Τι σχέση έχουν οι τηγανητές πατάτες με το βάρος σου;
Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης ότι όσοι έτρωγαν περισσότερες τηγανητές πατάτες είχαν την τάση να παίρνουν βάρος, το οποίο με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. Εκτιμάται πως περίπου το μισό της αυξημένης πιθανότητας οφείλεται ακριβώς στην αύξηση βάρους.
Η απλή αλλαγή που μειώνει τον κίνδυνο
Και τώρα η καλή είδηση: αν αντικαταστήσεις τρεις μερίδες τηγανητές πατάτες την εβδομάδα με δημητριακά ολικής άλεσης, όπως καστανό ρύζι, κινόα ή βρώμη, ο κίνδυνος μειώνεται κατά 19%! Ακόμη και η αντικατάσταση με λαχανικά ή όσπρια βοηθάει, ενώ το να αντικαταστήσεις τις πατάτες με άσπρο ρύζι δεν φέρνει το ίδιο όφελος.
Μην ξεχνάς όμως ότι πρόκειται για παρατηρητική μελέτη, που σημαίνει πως δεν αποδεικνύει πως οι τηγανητές πατάτες προκαλούν διαβήτη, αλλά ότι υπάρχει σχέση μεταξύ τους. Άλλοι παράγοντες, όπως το συνολικό lifestyle, μπορεί να παίζουν ρόλο.
Για να ενισχύσουν τα αποτελέσματά τους, οι επιστήμονες συνέδεσαν τα δικά τους ευρήματα με 13 άλλες μελέτες σε σχεδόν 600.000 άτομα, και βρήκαν παρόμοια αύξηση κινδύνου, περίπου 16%, για όσους κατανάλωναν περισσότερες τηγανητές πατάτες.
Πατάτες τηγανιτές: Πώς να μειώσεις το καρκινογόνο ακρυλαμίδιο;
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr