
Είσαι από τους ανθρώπους που λατρεύουν να φτιάχνουν σπιτικά γλυκά και αρτοσκευάσματα; Ειδικά, τώρα που ξεκίνησαν και επίσημα τα σχολεία και η δουλειά μετά τις διακοπές, όλες ψάχνουμε τι διαφορετικό να φτιάξουμε για σνακ που να μπορούμε να παίρνουμε άνετα μαζί μας, αλλά και που να καταναλώνουμε τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα μαζί με τον καφέ μας. Και τι καλύτερο, λοιπόν, από τα κουλουράκια και συγκεκριμένα τα μουστοκούλουρα;
Για αυτό, και η γωστή σε όλες μας Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μέσα από την ιστοσελίδα της (argiro.gr) μια φανταστική συνταγή για αφράτα και μαλακά μουστοκούλουρα με πετιμέζι και πορτοκάλι, καθώς και όλα τα μυστικά τους.
Πάμε, επομένως, να τα δούμε όλα παρακάτω.
Υλικά
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
- 1/2 φλ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
- 1½ φλ. πετιμέζι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
- 1½ κ.γ. κοφτό κανέλα
- 1/4 κ.γ. κοφτό γαρίφαλο
- 600 γρ. περίπου αλεύρι μαλακό
Εκτέλεση
1. Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Βάζουμε σε ένα μπολ το λάδι, το πετιμέζι, την κανέλα, το γαρίφαλο και με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά.
3. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και τα ρίχνουμε στο λάδι.
4. Τέλος, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά.
5. Στην αρχή ανακατεύουμε το μείγμα με κουτάλι και σιγά σιγά αλευρώνοντας τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να πιει όλο το αλεύρι.
6. Ίσως χρειαστεί λίγο επιπλέον.
7. Η ζύμη δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια. Να είναι μεν λιπαρή-λαδερή αλλά να είναι σφιχτή και να μπορεί να πλάθεται.
8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C στον αέρα.
9. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος σε λαμαρίνες.
10. Πλάθουμε τα μαλακά μουστοκούλουρα και τα αραδιάζουμε στις λαμαρίνες με κενό ανάμεσα τους γιατί φουσκώνουν.
11. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15 με 20 λεπτά ανάλογα με το μέγεθός τους.
Μυστικά
- Δεν βάζουμε ζάχαρη στα μαλάκα μουστοκούλουρα, γιατί η ζάχαρη καραμελώνει όταν ψήνεται και κάνει τα μουστοκούλουρα τραγανά.
- Η φυσική γλύκα από το πετιμέζι είναι αρκετή ώστε να τους δώσει γεύση, χρώμα κι άρωμα χωρίς να γίνουν υπερβολικά γλυκά.
- Η συνταγή είναι παραδοσιακή από την Πάρο. Έτσι τα έφτιαχναν πολύ παλιά, χωρίς ζάχαρη, αλλά μόνο με πετιμέζι από μούστο που στο νησί πάντα υπήρχε σε αφθονία.
- Ζυμώστε καλά, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πια στα χέρια.
- Αφήστε τη ζύμη να σταθεί για 15 με 20 λεπτά σκεπασμένη καλά.
- Δεν ξεροψήνουμε τα μαλακά μουστοκούλουρα, ούτε τα ροδίζουμε πολύ, γιατί στο τέλος δεν θα είναι μαλακά.
- Πρέπει την ώρα που τα βγάζουμε από τον φούρνο, να έχουν ροδίσει, αλλά να μην είναι τραγανά.
Διάβασε επίσης:
Κέικ μούστου με ελαιόλαδο και ξηρούς καρπούς - παραδοσιακή συνταγή
Πετιμεζόπιτα με τσίπουρο: το πιο αρωματικό και παραδοσιακό γλυκό που θα φτιάξεις φέτος
Τα πιο υγιεινά και τραγανά μπισκότα μόνο με 3 υλικά - χωρίς ίχνος ζάχαρης
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr