Φέτα vs κατσικίσιο τυρί: Η μεγάλη διαφορά που πρέπει να γνωρίζεις

Τώρα ξέρεις τι να επιλέξεις!

Φέτα vs κατσικίσιο τυρί iStock

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πού ακριβώς βρίσκεται η διαφορά ανάμεσα στη φέτα και στο κατσικίσιο τυρί; Πολλοί λένε ότι η φέτα είναι κατσικίσιο τυρί, όμως η αλήθεια είναι ότι περιέχει περισσότερο γάλα προβάτου παρά κατσικίσιο γάλα. Σύμφωνα με τους κανονισμούς για το επίσημο όνομα "φέτα", το γάλα από κατσίκι δεν πρέπει να ξεπερνά το 30% της συνολικής ποσότητας, ενώ τουλάχιστον το 70% πρέπει να προέρχεται από πρόβατο. Αν η φέτα περιέχει πάνω από 30% κατσικίσιο γάλα, δεν μπορεί επίσημα να θεωρηθεί φέτα.

Από την άλλη, το κατσικίσιο τυρί, όπως λέει και το όνομά του, φτιάχνεται αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα. Η βασική διαφορά λοιπόν είναι ότι η φέτα αποτελείται κυρίως από πρόβειο γάλα με μικρή προσθήκη κατσικίσιου, ενώ το κατσικίσιο τυρί είναι 100% κατσικίσιο. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί μπερδεύουν τα δύο τυριά, κυρίως λόγω της υφής και του χρώματος.

Φέτα

Η φέτα έχει μακρά παράδοση στις μεσογειακές χώρες, όπου απαιτείται να ωριμάζει τουλάχιστον τρεις μήνες. Όπως ελέγχεται η προέλευση του γάλακτος για να χαρακτηριστεί φέτα, έτσι ελέγχεται και ο χρόνος ωρίμανσης.

Η λέξη "φέτα" σημαίνει στα ελληνικά "φέτα ή κομμάτι", και η φέτα συνδέεται στενά με πολλές ελληνικές συνταγές. Τη συναντάς σε ελληνικές σαλάτες με ελιές ή σε μαγειρεμένα πιάτα, όπως η σπανακόπιτα με φέτα, σπανάκι και μπαχαρικά.

Κατσικίσιο Τυρί

Το κατσικίσιο τυρί φτιάχνεται παραδοσιακά από 100% κατσικίσιο γάλα. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στη Γαλλία και συνήθως ωριμάζει για μικρότερο χρονικό διάστημα από τη φέτα. Κάποια κατσικίσια τυριά είναι έτοιμα για κατανάλωση αμέσως μετά το σχηματισμό τους, ενώ άλλα μπορεί να ωριμάσουν για έναν μήνα ή και πάνω από τρεις.

Όσο περισσότερο ωριμάζει ένα κατσικίσιο τυρί, τόσο πιο έντονη γίνεται η γεύση του. Αν βρεθείς στη Γαλλία, θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις πολλές παραλλαγές, από νεαρά και ήπια μέχρι παλαιωμένα με πλούσια και περίπλοκη γεύση. 

Διαφορές στη γεύση

Και τα δύο τυριά είναι λευκά και σχετικά μαλακά, αλλά η γεύση τους διαφέρει σημαντικά. Η φέτα έχει κυρίως αλμυρή γεύση, ενώ το κατσικίσιο τυρί είναι συνήθως μαλακό και γλυκό στη γεύση. Η γεύση του κατσικίσιου τυριού δυναμώνει με την ωρίμανση, αλλά δεν γίνεται πιο αλμυρή – γίνεται πιο έντονη σε σύνθετο άρωμα.

Και τα δύο μπορούν να καταναλωθούν ζεστά ή κρύα, οπότε μπορείς να πειραματιστείς με διάφορες συνταγές και να απολαύσεις και τα δύο τυριά με διαφορετικούς τρόπους! 

Διάβασε επίσης:

Φακές με φέτα: "Ρίχνει" το ασβέστιο την απορρόφηση σιδήρου; - Τι λέει η διατροφολόγος

Ποια τυριά έχουν λιγότερο αλάτι; Η λίστα με τα πιο "καθαρά" και τα πιο αλμυρά

Η εύκολη παραλλαγή για φέτα σαγανάκι - χωρίς φύλλο κρούστας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i