Η επιστροφή του τουρσιού: Γιατί το αγγουράκι τουρσί έγινε η πιο viral γεύση της χρονιάς

Από τη γέμιση στο burger και τη γαρνιτούρα στην άκρη, σε obsession του TikTok, των σούπερ μάρκετ και… των αθλητών.

Αγγουράκι τουρσί iStock

Κάποτε ήταν το πιο βαρετό συνοδευτικό: το έβρισκες στο burger, το έβγαζες μηχανικά και συνέχιζες να τρως σαν να μη συνέβη τίποτα. Κι όμως, μέσα σε λίγο χρόνο, το αγγουράκι τουρσί επανήλθε στο προσκήνιο δυναμικά. Σήμερα είναι viral, μπαίνει σε αναπάντεχους συνδυασμούς, εμφανίζεται σε συνταγές, και έχει γίνει τόσο "κανονικό" trend που τα σούπερ μάρκετ μιλάνε πλέον με νούμερα.

Ξινολάχανο: Το πιο υποτιμημένο φυσικό "φάρμακο" για το έντερο - Γιατί πρέπει να το καταναλώνεις συχνά;

Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρονται σε δημοσίευμα του BBC Food, η Ocado Retail καταγράφει +16% αύξηση σε πωλήσεις pickles σε ετήσια βάση, η Waitrose μιλά για άνοδο σχεδόν κατά 1/5, ενώ οι αναζητήσεις "pickle" στο site της έχουν ανέβει 123%. Και η Tesco δηλώνει ότι αύξησε την ποικιλία pickles/fermented foods που διαθέτει κατά δύο τρίτα μέσα σε έναν χρόνο. Όταν οι αλυσίδες "μεγαλώνουν ράφια", κάτι συμβαίνει.

Τι εννοούμε όταν λέμε πίκλες; 

Συνήθως εννοούμε τα μικρά αγγουράκια σε βάζο, συχνά με άνηθο, που τα έχεις στο μυαλό σου από burgers. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: οποιοδήποτε λαχανικό μπορεί να γίνει τουρσί, από κρεμμύδι και καρότο μέχρι λάχανο. Και υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι να κάνεις τουρσί κάτι. 

Ξίδι ή ζύμωση; Η διαφορά που αλλάζει τα πάντα

1) Τουρσί σε ξίδι: Εδώ η διαδικασία είναι απλή: προσθέτεις ξίδι για να συντηρηθεί το λαχανικό. Όπως εξηγεί ο Nick Vadasz, στα ξιδάτα τουρσιά βάζουμε οξύ στα λαχανικά ώστε να διατηρηθούν.

2) Ζυμωμένα τουρσιά: Εδώ βάζεις τα λαχανικά σε άλμη (νερό + αλάτι) και το οξύ παράγεται φυσικά στη διαδικασία της ζύμωσης, πάλι όπως το περιγράφει ο Vadasz: "το οξύ παράγεται φυσικά από τα λαχανικά".

Οι 3 λόγοι που το απογείωσαν τη μανία με τις πίκλες 

Η Ruth Munro, ειδικός στη ζύμωση από το Edinburgh Fermentarium, το αποδίδει σε τρεις μεγάλες τάσεις:

1) Θες να μειώσεις τη σπατάλη τροφίμων: Το τουρσί είναι ένας έξυπνος τρόπος να μην πετάξεις τα λαχανικά. Η συντήρηση μέσω ζύμωσης επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής τους και αυτό κουμπώνει με τη γενικότερη ανάγκη για λιγότερο food waste.

2) Έχουμε γίνει πιο τολμηροί με τις γεύσεις: Η Munro σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια είμαστε πιο ανοιχτοί σε πιο δυνατές, "άλλες" γεύσεις, και συνδέει αυτό το άνοιγμα με τη δημοφιλία της ανατολικοασιατικής κουζίνας, ειδικά της κορεάτικης. Τρόφιμα όπως kimchi και gochujang ήταν ανέκαθεν καθημερινότητα στην Ανατολική Ασία, αλλά στη Δύση είναι σχετικά πιο νέα ως mainstream επιλογές.

3) Η συζήτηση για υγεία και έντερο βρίσκεται σε hype: Η Munro λέει πως ο βασικός λόγος που βλέπει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στα μαθήματά της είναι η αυξημένη επίγνωση γύρω από τα οφέλη των ζυμωμένων. Ο Vadasz συμφωνεί ότι υπάρχει "τεράστια" κάλυψη στα media γύρω από αυτό.

Γιατί αθλητές πίνουν pickle juice; (Και τι σχέση έχει με τις κράμπες)

Αυτό είναι το plot twist που έκανε τις πίκλες ακόμα πιο pop: αθλητές όπως ο Kieran Trippier και ο Carlos Alcaraz έχουν εμφανιστεί να πίνουν pickle juice σε αγώνες. Ο Kevin C. Miller, καθηγητής στο τμήμα Health and Human Performance του Texas State University, έχει κάνει μελέτες που δείχνουν ότι λίγες γουλιές μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια της κράμπας, "περίπου κατά 40%". 

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι το γιατί: ο Prof Miller λέει ότι δεν φαίνεται να είναι θέμα νατρίου/ηλεκτρολυτών στο αίμα, επειδή η επίδραση είναι πολύ γρήγορη για να προλάβει να απορροφηθεί κάτι.

Η υπόθεσή του είναι ότι η πολύ έντονη, όξινη γεύση λειτουργεί σαν σοκ στο σώμα, σπάζοντας έναν κύκλο ανάμεσα σε εγκέφαλο και μυ που κρατά την κράμπα ενεργή. Γι’ αυτό και αναφέρει ότι θεωρητικά οποιοδήποτε πολύ δυνατό γευστικό ερέθισμα θα μπορούσε να έχει παρόμοιο αποτέλεσμα - στο Τέξας έχουν δει ακόμη και "chilli hot shots” να πλασάρονται αντίστοιχα.

Πώς να τρως τις πίκλες 

Το δυνατό σημείο τους είναι ότι η ξινή/αλμυρή τους γεύση ισορροπεί τα πλούσια, λιπαρά, βαριά πιάτα. Γι’ αυτό τα βλέπεις παραδοσιακά:

  • σε burgers και hot dogs,
  • δίπλα σε τυριά και αλλαντικά. 

Ο Vadasz προτείνει επίσης να τα δοκιμάσεις:

  • σε ή δίπλα σε stir-fries,
  • σε πιάτα με ρύζι.

Και τι κάνεις το υγρό στο τέλος; Αντί να το πετάξεις, μπορείς να το αξιοποιήσεις σε σούπες, σε salad dressings ή να το χτυπήσεις μέσα σε μαγιονέζα για ένα "pickle mayo”, όπως προτείνει.

Αγγουράκι τουρσί: Μην πετάς το ζουμί του - Φτιάξτε αυτό το κρεμώδες ντιπ με ακόμα 1 υλικό!

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i