«Δεν μου αρέσουν τα λαχανικά»: Δίνουμε ένα πιο γευστικό αποτέλεσμα με αυτές τις συμβουλές

Τα λαχανικά δεν είναι απλώς ένα συνοδευτικό, μπορεί να είναι το κυρίως πιάτο.

27.02.2020

Γράφει: Τάνια Ζερβού

εχεις διαβασει

Δεν μου αρέσουν τα λαχανικά

Τα λαχανικά εκτός από τη γεύση, την υφή και το χρώμα που προσφέρουν στα γεύματά σου, είναι και πολύ εύκολα στην προετοιμασία τους. «Διάλεξε όσο το δυνατό μεγαλύτερη ποικιλία ώστε να έχεις περισσότερες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες –και βέβαια γεύση– στο πιάτο σου» προτείνει η σεφ Abra Berens, συγγραφέας του Ruffage: A Practical Guide to Vegetables.

Διάβασε επίσης: 6 ιδέες για να βάλεις λαχανικά στο πρωινό και να σου αρέσει!

«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε τεχνική θέλεις για να αναδείξεις τις περίπλοκες νότες τους» τονίζει και προσθέτει: «Τα πιο συναρπαστικά γεύματα προκύπτουν όταν πας για ψώνια χωρίς κατάλογο και διαλέγεις τα λαχανικά που σου φαίνονται πιο φρέσκα. Αυτό είναι το μυστικό για δημιουργική κουζίνα. Τα λαχανικά δεν είναι απλώς ένα συνοδευτικό, μπορεί να είναι το κυρίως πιάτο». Πειραματίσου με διαφορετικούς συνδυασμούς λαχανικών και ξηρών καρπών για τραγανά και θρεπτικά πιάτα.

«Δεν μου αρέσουν τα λαχανικά»:  Δώσε ένταση με αυτά τα tips

‣ Αξιοποίησε αυτά που έχεις στο ντουλάπι σου 

Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα λαχανικά σου πιο ελκυστικά στο μάτι είναι να τα σοτάρεις χρησιμοποιώντας διάφορα έλαια, όπως το ηλιέλαιο, το σησαμέλαιο και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Πειραματίσου γαρνίροντάς τα με ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, σπόρους και μπαχαρικά και το αποτέλεσμα θα σε εντυπωσιάσει.

‣ Διασκέδασε με την προετοιμασία 

Δοκίμασε τα λαχανικά σου με διαφορετικούς τρόπους: ψητά, βραστά, ποσέ, ωμά. Ανάλογα με τον τρόπο που θα επιλέξεις, θα σου δώσει άλλη υφή και άλλη γεύση στο πιάτο. Το πιο απλό: Κόψ’ τα σε μεγάλα κομμάτια, περίχυσέ τα με λίγο λάδι και θαλασσινό αλάτι και ψήσ’ τα στο φούρνο. Καθώς ψήνονται, θα έχεις και χρόνο να φτιάξεις ένα νόστιμο dip ή ντρέσινγκ για να τα συνοδέψεις.

‣ Επίλεξε το κατάλληλο ντρέσινγκ 

Τα καρυκεύματα μπορούν να απογειώσουν γευστικά τα λαχανικά. Φτιάξε κλασικά ντρέσινγκ ή δικής σου έμπνευσης: Συνδύασε βότανα ή τσίλι ή κάρυ με λίγο γιαούρτι ή 1 κουταλιά σπιτική μαγιονέζα. Μπορείς, ακόμα, να δοκιμάσεις το παρακάτω ντρέσινγκ: 1 κ.σ ελαιόλαδο, 1 κ.σ. γιαούρτι, mix από αποξηραμένα βότανα και λίγο χυμό λεμονιού.

‣ Τελευταία πινελιά: έξτρα γεύση 

Προτίμησε το θαλασσινό αλάτι, που δίνει νοστιμιά και γεύση. Φρόντισε όμως να έχεις πάντα στο σπίτι φρέσκα λεμόνια, ξίδι από σταφύλι αλλά και μηλόξιδο. Έτσι, ανάλογα με τα λαχανικά και τον τρόπο που τα έχεις μαγειρέψει, θα επιλέξεις τον κατάλληλο συνδυασμό γεύσης.

‣ Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο 

Κανένας κανόνας δε λέει ότι τα λαχανικά είναι μόνο για μαγείρεμα. Κάποια λαχανικά είναι εξίσου νόστιμα και ωμά. Για παράδειγμα, τα ωμά σπαράγγια είναι γλυκά και τραγανά. Μπορείς να τα κόψεις σε ροδέλες, να προσθέσεις ραπανάκια, ρόκα και βινεγκρέτ και να απολαύσεις μια νόστιμη δροσιστική σαλάτα.

Διάβασε επίσης: 6 τροφές που τρως λάθος και δεν παίρνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece