Διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό: Ποιες τροφές θα το ενισχύσουν;

Ναι, αν γνωρίζεις τους ιδανικούς συνδυασμούς, μπορείς να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου μέσα από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών.

14.03.2020

εχεις διαβασει

Διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό

Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, κλινικός διαιτολόγος με ειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, BSc, ΜSc, PgD.

Στο έντερο βρίσκονται τα πιο πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού από κάθε άλλο όργανο, σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 80%. Μπορείς να αντιληφθεί λοιπόν την αλληλένδετη σχέση της διατροφής και των λοιμώξεων, που είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένη εδώ και δεκαετίες.

  • Η φτωχή ποιότητα της διατροφής έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ανεπάρκειας μικροθρεπτικών συστατικών, όπως του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης Α καθώς και της C.
  • Επίσης, η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να αποτελέσει παράγοντα κινδύνου για το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν λοιπόν πλήττεσαι από συμπτώματα όπως αιφνίδια έναρξη πυρετού και συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστηµα, όπως βήχας, καταρροή, πονόλαιµος, πόνος στους µυς, πονοκέφαλος, αλλά και ρίγη, αίσθηµα κόπωσης, διάρροια και εµετοί, η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού θα πρέπει να γίνει άμεσα ώστε να μην υπάρξουν περαιτέρω επιπτώσεις.

Δες επίσης: Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, ποια όργανα περιλαμβάνει και πώς λειτουργεί

Διατροφή για δυνατό ανοσοποιητικό: Ποιες τροφές θα το ενισχύσουν; Ποια θρεπτικά συστατικά χρειάζεσαι; 

Βιταμίνη Α

Η έλλειψή της καταστέλλει τη φυσική ανοσία και επιβραδύνει την ταχύτητα αντίδρασης του οργανισμού σε περίπτωση λοιμώξεων. Προσοχή όμως, η βιταμίνη Α δεν περιορίζει τη συχνότητα και τη διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.
  • Φυσικές πηγές βιταμίνης Α, όπως ο κρόκος αβγού, η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, το καρότο, μπορούν να καταναλώνονται, όμως η συμπληρωματική βιταμίνη Α μέσω σκευασμάτων δε συνιστάται.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του θύμου αδένα (Β6), οξεία επεισόδια διάρροιας (φυλλικό οξύ και Β12) αλλά και σε μεγαλοβλαστική αναιμία (Β12). Το φυλλικό οξύ, η Β12 και η Β6 βοηθούν στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας τόσο της φυσικής όσο και της επίκτητης ανοσίας.
  • Φυσικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχάρι, η πέστροφα, τα δημητριακά, ο σολομός, τα μύδια αλλά και το γάλα και το γιαούρτι. Η υπεραναπλήρωση βιταμινών του συμπλέγματος Β μέσω σκευασμάτων βελτιώνουν τη λειτουργικότητα των αντισωμάτων.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C κινητοποιείται άμεσα κατά τη διάρκεια της φλεγμονής και αποδίδει αυξημένη αντιμικροβιακή δραστηριότητα.
  • Φυσικές πηγές της είναι το μπρόκολο, οι πιπεριές, το σπανάκι, η κολοκύθα, η ντομάτα, ενώ από φρούτα η παπάγια και το ακτινίδιο. Η βιταμίνη C είναι καλό να καταναλώνεται προληπτικά (και μέσω σκευασμάτων, μιας και είναι υδατοδιαλυτή και είναι απίθανο να εμφανίσει τοξικά επίπεδα στον οργανισμό).

Βιταμίνη Ε

Αποτελεί τον πρωταρχικό αντιοξειδωτικό παράγοντα του οργανισμού. Είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων, κατάσταση που είναι βλαβερή για το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
  • Φυσικές πηγές βιταμίνης Ε είναι οι ξηροί καρποί (κυρίως αμύγδαλα), τα δημητριακά ολικής αλέσεως, το σπανάκι, η ντομάτα, το μάνγκο, η παπάγια. Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει την επίδραση της χορήγησης συμπληρώματος βιταμίνης Ε σε συγκεκριμένες λοιμώξεις.

Σίδηρος

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι η πιο ευρέως γνωστή ανεπάρκεια μετάλλου στον κόσμο και οι συνέπειες περιλαμβάνουν την αναιμία, την εξασθενημένη απόδοση στην εργασία, την ανεπαρκή ανάπτυξη των παιδιών και μεγάλο παράγοντα κινδύνου για το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Παρ’ όλ’ αυτά, η συμπληρωματική χορήγηση του σιδήρου θα πρέπει να γίνεται μόνο ύστερα από διαγνωσμένη αναιμία, ενώ ακόμα κι αν ο σίδηρος είναι χαμηλός, θα πρέπει να έχουν επηρεαστεί αιματοκρίτης και αιμοσφαιρίνη για να λάβει κάποιος συμπλήρωμα, γιατί μπορεί να εμφανίσει τοξικά επίπεδα και να ενισχύσει τη λοιμογόνο δράση ορισμένων παραγόντων.
  • Φυσικές πηγές σιδήρου είναι οι μαύρες φακές (μπελούγκα), ο σολομός, η γαρίδα, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και λαχανικά όπως σπαράγγι, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανίδα. Η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου των οσπρίων είναι ίδια με την αντίστοιχη της ζωικής πηγής, όταν καταναλώνονται μαζί με 75 mg ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C).

Ψευδάργυρος

Εμπλέκεται σε ποικίλες κυτταρικές λειτουργίες, όπως η άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, η ρύθμιση πολυάριθμων γονιδίων, ενώ μπορεί και επηρεάζει την ενδοκρινική λειτουργία. Διάφοροι ερευνητές μάλιστα έχουν αναφέρει κυτταρική ανοσία και μείωση της παιδικής
νοσηρότητας από μολύνσεις.
  • Στις φυσικές πηγές του περιλαμβάνονται οι σπόροι από κολοκύθα, τα φιστίκια, το τυρί, η πατάτα, το μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό, η γαλοπούλα και ο σολομός.

Δες επίσης: Πλάνο διατροφής που ενισχύει το ανοσοποιητικό από τη διατροφολόγο Αναστασία Κόκκαλη

[related id="425277"]

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece