Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, ποια όργανα περιλαμβάνει και πώς λειτουργεί

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να σε υπερασπίζεται απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που καραδοκούν να εισβάλουν στον οργανισμό σου.

23.01.2018

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε η Aναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος (iatreioamoschovaki.gr).

Ζει μέσα στο σώμα σου και ουσιαστικά είναι το πιο βασικό σύστημα για την υποστήριξη της ζωής. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να σε υπερασπίζεται απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που καραδοκούν να εισβάλουν στον οργανισμό σου.

3 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για το ανοσοποιητικό σου σύστημα

‣ Τι κάνει: Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στον εαυτό και τον μη εαυτό. Ο «εαυτός» είναι οτιδήποτε υπάρχει φυσικά μέσα στο σώμα, ενώ ο «μη εαυτός» είναι κάθε μόριο ή κύτταρο που δεν έχει θέση στο σώμα. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά δεν επιτίθεται σε άλλα μέρη του σώματος, το κάνει όμως σε οτιδήποτε ξένο.

Το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει ένας κίνδυνος για το σώμα σου. Για παράδειγμα, αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα ή σε έχει μολύνει ένας ιός: Σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνει δράση ρίχνοντας στη μάχη τα λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.

‣ Τι συμπεριλαμβάνει: Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό λειτουργεί μέσα από τα λεμφοκυττογόνα όργανα, όπως ονομάζονται, επειδή εκεί βρίσκονται τα λεμφοκύτταρα, οι βασικοί φρουροί του οργανισμού.

Το δέρμα, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό φράγμα απέναντι στους εισβολείς, είναι σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, όπως και ο πεπτικός σωλήνας, όπου κυκλοφορούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και επικοινωνούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλή λειτουργία του συστήματος. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, το ανοσοποιητικό συνδέεται με κάθε όργανο και κύτταρο του σώματος και η καλή λειτουργία τους είναι αλληλένδετη με τη δική του.

‣ Το μυστικό της επιτυχίας του: Είναι ακριβώς η πολυπλοκότητά του. Εκατομμύρια κύτταρα οργανωμένα σε ομάδες και υποομάδες μεταφέρουν πληροφορίες μέσα στο σώμα. Όταν κάποια ομάδα κυττάρων σημάνει συναγερμό, τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να παράγουν ισχυρές χημικές ουσίες που τους επιτρέπουν να αυξάνονται, να «καλούν» σε βοήθεια κι άλλα αμυντικά κύτταρα και να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξουδετερώσουν τον εχθρό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με τροφές που σε προστατεύουν από το κρυολόγημα

Ανοσοποιητικό εν δράσει

Όταν κάποια ομάδα από τα κύτταρα του οργανισμού εντοπίσει έναν πιθανό εισβολέα στο σώμα, αναλαμβάνει δράση για να εμποδίσει την είσοδό του ή να τον εξουδετερώσει. Μερικές αναπάντεχες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σου δουλεύει αυτή τη στιγμή; Αν σε έχει τσιμπήσει κουνούπι, το κοκκίνισμα και ο ερεθισμός οφείλονται στην αντίδρασή του!

Αν, πάλι, εμφανίσεις πυρετό, αυτός είναι ο τρόπος που έχει βρει το ανοσοποιητικό σου για να σκοτώσει τον ιό, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του οργανισμού ώστε να μην μπορεί να επιβιώσει.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

ζευγάρι σεξ κρεβάτι
Πόνος στη διάρκεια του σεξ; Να τι μπορείς να κάνεις

Ο πόνος στη διάρκεια του σεξ δεν σου χαλάει μόνο την ερωτική διάθεση, μπορεί και να σχετίζεται με ενδομητρίωση, μία κατάσταση που χρειάζεται ιατρική παρέμβαση. 

Πρέπει να κάνεις εξέταση για ηπατίτιδα C; Κάνε το online τεστ και σε 5′ θα έχεις την απάντηση

Γνωρίζεις ότι υπάρχουν εμβόλια για την ηπατίτιδα και πως ακόμη κι αν η εξέταση για ηπατίτιδα βγει θετική υπάρχει αποτελεσματική και εύκολη θεραπεία;

πόνος στη μέση
Πόνος στη μέση; Έτσι θα περάσει ΧΩΡΙΣ φάρμακα!

Υπάρχουν πολλές θεραπείες που στοχεύουν στην ανακούφιση στον πόνο στη μέση. Μάθε τις πιο απατελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους.

Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak
Σε ποια ηλικία άντρες και γυναίκες φτάνουν στο σεξουαλικό τους peak

Νέα μελέτη έρχεται να καταρρίψει διαδεδομένους μύθους για το σεξ.

Σε ποια σημεία ΔΕΝ πρέπει να κάνεις piercing; Γιατί πρέπει να γίνεται μόνο με βελόνα;

Κάθε piercing που παρεμβαίνει στις λειτουργίες του σώματος έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να προκαλέσει προβλήματα.

Τα πάντα για τη μύτη: Πώς λειτουργεί, τι κάνουν τα ιγμόρεια, γιατί είσαι μπουκωμένη;

Μύτη: τη φυσάμε, την πιάνουμε με τα χέρια μας, την τρυπάμε ή τη βάζουμε κάτω από το νυστέρι. Πόσο καλά γνωρίζουμε τη μύτη μας;

#shapegreece