Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα, ποια όργανα περιλαμβάνει και πώς λειτουργεί

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να σε υπερασπίζεται απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που καραδοκούν να εισβάλουν στον οργανισμό σου.

04.01.2019

εχεις διαβασει

Συνεργάστηκε η Aναστασία Μοσχοβάκη, ειδική παθολόγος (iatreioamoschovaki.gr).

Ζει μέσα στο σώμα σου και ουσιαστικά είναι το πιο βασικό σύστημα για την υποστήριξη της ζωής. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι σχεδιασμένο για να σε υπερασπίζεται απέναντι σε εκατομμύρια βακτήρια, μικρόβια, ιούς, τοξίνες και παράσιτα που καραδοκούν να εισβάλουν στον οργανισμό σου.

3 στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για το ανοσοποιητικό σου σύστημα

‣ Τι κάνει: Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να αναγνωρίζει τη διαφορά ανάμεσα στον εαυτό και τον μη εαυτό. Ο «εαυτός» είναι οτιδήποτε υπάρχει φυσικά μέσα στο σώμα, ενώ ο «μη εαυτός» είναι κάθε μόριο ή κύτταρο που δεν έχει θέση στο σώμα. Ένα ανοσοποιητικό σύστημα που λειτουργεί σωστά δεν επιτίθεται σε άλλα μέρη του σώματος, το κάνει όμως σε οτιδήποτε ξένο.

Το ανοσοποιητικό αντιλαμβάνεται πότε υπάρχει ένας κίνδυνος για το σώμα σου. Για παράδειγμα, αναπτύσσονται καρκινικά κύτταρα ή σε έχει μολύνει ένας ιός: Σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνει δράση ρίχνοντας στη μάχη τα λευκά αιμοσφαίρια για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό.

‣ Τι συμπεριλαμβάνει: Ουσιαστικά, το ανοσοποιητικό λειτουργεί μέσα από τα λεμφοκυττογόνα όργανα, όπως ονομάζονται, επειδή εκεί βρίσκονται τα λεμφοκύτταρα, οι βασικοί φρουροί του οργανισμού.

Το δέρμα, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό φράγμα απέναντι στους εισβολείς, είναι σημαντικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού, όπως και ο πεπτικός σωλήνας, όπου κυκλοφορούν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού και επικοινωνούν μεταξύ τους για να μεταφέρουν τις απαραίτητες πληροφορίες για την καλή λειτουργία του συστήματος. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, το ανοσοποιητικό συνδέεται με κάθε όργανο και κύτταρο του σώματος και η καλή λειτουργία τους είναι αλληλένδετη με τη δική του.

‣ Το μυστικό της επιτυχίας του: Είναι ακριβώς η πολυπλοκότητά του. Εκατομμύρια κύτταρα οργανωμένα σε ομάδες και υποομάδες μεταφέρουν πληροφορίες μέσα στο σώμα. Όταν κάποια ομάδα κυττάρων σημάνει συναγερμό, τα κύτταρα αυτά αρχίζουν να παράγουν ισχυρές χημικές ουσίες που τους επιτρέπουν να αυξάνονται, να «καλούν» σε βοήθεια κι άλλα αμυντικά κύτταρα και να ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εξουδετερώσουν τον εχθρό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σου με τροφές που σε προστατεύουν από το κρυολόγημα

Ανοσοποιητικό εν δράσει

Όταν κάποια ομάδα από τα κύτταρα του οργανισμού εντοπίσει έναν πιθανό εισβολέα στο σώμα, αναλαμβάνει δράση για να εμποδίσει την είσοδό του ή να τον εξουδετερώσει. Μερικές αναπάντεχες ενδείξεις ότι το ανοσοποιητικό σου δουλεύει αυτή τη στιγμή; Αν σε έχει τσιμπήσει κουνούπι, το κοκκίνισμα και ο ερεθισμός οφείλονται στην αντίδρασή του!

Αν, πάλι, εμφανίσεις πυρετό, αυτός είναι ο τρόπος που έχει βρει το ανοσοποιητικό σου για να σκοτώσει τον ιό, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία του οργανισμού ώστε να μην μπορεί να επιβιώσει.

 

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

γυναίκα ύπνος
Ξέρεις πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε και γιατί; Spoiler: Ο ύπνος… αδυνατίζει!!!!

Ποια πιστεύεις ότι είναι η σωστή απάντηση στην ερώτηση: πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; Τσέκαρε εάν είναι σωστή!

Τροφές για ιώσεις | 10 επιλογές που προστατεύουν τον οργανισμό σου
Τροφές για ιώσεις: 10 επιλογές που προστατεύουν τον οργανισμό σου

Και θωρακίζουν τον οργανισμό σου ενάντια στις ασθένειες.

καλλυντικά μέικ απ μακιγιάζ υγεία ομορφιά
Είναι επικίνδυνα τα χημικά στα καλλυντικά σου; Τι χρειάζεται να γνωρίζεις γι’ αυτό το θέμα;

Αμερικανική έρευνα βρήκε ότι οι γυναίκες βάζουν 168 χημικά στο σώμα τους κάθε μέρα. Τι ισχύει με τα χημικά στα καλλυντικά και πόσο ασφαλή είναι τελικά τα προϊόντα ομορφιάς;

Skinny παντελόνια και άλλες περιπτώσεις που η μόδα κάνει κακό στην υγεία σου

Μήπως για να είσαι στη μόδα πληρώνεις βαρύ τίμημα; Skinny παντελόνια και άλλες περιπτώσεις που η μόδα κάνει κακό στην υγεία σου!

στήθος καρκίνος μαστού υγεία
Βγήκε υγρό από τη θηλή; Παρατηρείς αλλαγές στο δέρμα του στήθους ή της θηλής; Τι μπορεί να σημαίνει για την υγεία του στήθους σου;

Βγήκε υγρό από τη θηλή, παρατήρησες κάποια αλλαγή στο στήθος σου; Επικοινώνησε με τον γιατρό σου και απόφυγε να βγάλεις γρήγορα συμπεράσματα για την υγεία σου. 

έντερο υγιές έντερο προβλήματα στο έντερο
Το ευερέθιστο έντερο ηρεμεί με βοήθεια από τη φύση – τι να κάνεις ανάλογα με την αιτία του πόνου

Σε τι οφείλεται ο πόνος από το ευερέθιστο έντερο και πώς θα τον αντιμετωπίσεις με τη βοήθεια της φύσης; 

#shapegreece