Αυγό: Να επιλέξεις μόνο το ασπράδι ή ολόκληρο; Τι προτείνει η ειδικός;

Και μερικές ιδέες για να το απολαύσεις νόστιμα και υγιεινά.

Αυγό iStock

Συνεργάστηκε η Γεωργία Καππάτου, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

Το αυγό είναι µια οικονομική πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης, σύµφωνα µε τη διατροφολόγο Γεωργία Καππάτου. "Και επειδή βρίσκεται "πακεταρισµένο” στο κέλυφός του, είναι εύκολος ο έλεγχος της µερίδας".

Τα σπάσαµε: Αγαπάς την οµελέτα, αλλά το καλό µε τα αυγά είναι ότι µαγειρεύονται µε πολλούς τρόπους και δεν τα βαριέσαι.

Δοκίµασε αυτές τις ιδέες για αυγό:

Φριτάτα µάφιν Χτύπησε 8 αβγά µε 1/4 του φλιτζανιού γάλα, ανακάτεψέ τα µε ψιλοκοµµένα µαγειρεµένα λαχανικά και πολύ λεπτές φέτες προσούτο και ρίξε το µείγµα σε λαδωµένες θήκες για µάφιν ή σε θήκες σιλικόνης. Ψήσε για 20-25 λεπτά στους 190°C. Δύο µίνι φριτάτες αντιστοιχούν σε µία µερίδα. Φύλαξε ό,τι περισσέψει στο ψυγείο για έως και 4 ηµέρες.

Αυγά µε σπαράγγια Ζέστανε 1 κ.σ. λάδι σε µικρό αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρισε ελαφρά 6 σπαράγγια τουρσί. Σπρώξ’ τα στη µία πλευρά και σπάσε 1 ή 2 αβγά στο τηγάνι δίπλα τους – τηγάνισέ τα για 1 µε 2 λεπτά.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Το φαγητό που πρέπει να έχεις για μεσημεριανό κάθε ημέρα

Το τέλειο σφιχτό βραστό αυγό

Άνοιξε µια µικρή τρύπα στον πάτο του αβγού µε καρφίτσα, βάλ’ το σε κατσαρολάκι, σκέπασέ το µε νερό και πρόσθεσε 1 κ.γ. µαγειρική σόδα. Βράσε για 1 λεπτό, απόσυρε από τη φωτιά και άφησέ το σκεπασµένο για 10 λεπτά. Κρύωσέ το σε µεγάλο µπολ γεµάτο µε πάγο και νερό για 5 λεπτά. Ξεφλούδισε και απόλαυσε!

Ασπράδι ή κρόκος;

"Μη φοβάσαι τον κρόκο! Περιέχει το µεγαλύτερο µέρος από τη θρεπτική αξία του αβγού", επισηµαίνει η Γεωργία Καππάτου, "συµπεριλαµβανοµένης περίπου της µισής ποσότητας από την πρωτεΐνη και όλη τη βιταµίνη D".

avgo-vrasino
 

Μάλιστα, σε έρευνα στην επιθεώρηση BMJ βρέθηκε πως η κατανάλωση ενός αυγού τη µέρα δεν αυξάνει τον κίνδυνο εµφάνισης καρδιοπάθειας, "καθαρίζοντας" τον κρόκο από την κακή του φήµη.

Επιπλέον, τα ολόκληρα αυγά είναι χορταστικά, κάτι που εξηγεί το ότι οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν για πρωινό αντί για ψωµί χάνουν 65% περισσότερο βάρος, σύµφωνα µε µελέτη του Πανεπιστηµίου του Σεντ Λούις.

Το µέγεθος µετράει; Όχι και τόσο. "Το µέγεθος των αυγών βασίζεται στο βάρος τους ανά δωδεκάδα" εξηγεί η ειδικός. Υπάρχει διαφορά µόλις 8 θερµίδων ανάµεσα στα δύο πιο δηµοφιλή είδη, τα large και τα extra large, και η µικρή διαφορά στο βάρος σπάνια έχει σηµασία – µόνο στις περιπτώσεις που φτιάχνεις γλυκό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i